M

The Powder Color Experts Series vol.3: The Blacks ― 

To μαύρο χρώμα είναι από τα αγαπημένα των αρχιτεκτόνων, ειδικά από την εποχή του μοντερνισμού και μετά. Το μαύρο εκφράζει τη δύναμη, την ηρεμία και τονίζει με πολύ ισχυρό τρόπο τα περιγράμματα, κάνοντάς τα να δείχνουν λεπτότερα. Όπως και το λευκό, στην απόλυτη μορφή του το μαύρο δεν θεωρείται χρωματική τονικότητα αλλά απουσία φωτός. Το «πιο μαύρο από τα μαύρα» χρώματα, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα με νανοτεχνολογία, ονομάζεται Vantablack και έχει 99% απορροφητικότητα φωτός, κάνοντας τα αντικείμενα να μοιάζουν με «μαύρη τρύπα» στον χώρο, αφού εξαφανίζει εντελώς τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους. Το οπτικό αποτέλεσμα του Vantablack έχει περιγραφεί από ανθρώπους που το είδαν από κοντά ως «τρομακτικό» ή «απόκοσμο». Τα πραγματικά μαύρα χρώματα όμως, απλώνονται σε πλήθος σκούρων τονικοτήτων, από τις πιο θερμές ως τις πιο ψυχρές, ενώ εμφανίζονται σε διαφορετικές πυκνότητες του μαύρου και σε διαφορετική γυαλάδα-ανακλαστικότητα.

Οι μαύρες αποχρώσεις πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής από την AkzoNobel που διατίθενται με την υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525 εμφανίζονται σε πολλές συλλογές. Η Συλλογή Futura, διάσημη για τα ειδικά εφέ και τη μεταλλική λάμψη των χρωμάτων της, περιλαμβάνει πλήθος μαύρων, σε διαφορετικές τονικότητες, υφές και γυαλάδες. Τα μαύρα, βεβαίως, ξεχωρίζουν στις συλλογές Structura με την απτική υφή λεπτής άμμου, καθώς το μαύρο είναι από τα πιο αγαπημένα χρώματα για τη βαφή λεπτών μεταλλικών στοιχείων που έρχονται σε επαφή με τα χέρια, όπως είναι τα κουφώματα. Η γκάμα Υπερανθεκτικών Μάτ χρωμάτων επίσης περιλαμβάνει αρκετά μαύρα με έντονη ματ εντύπωση, η οποία αρκετές φορές είναι επιθυμητή για πιο ελεγχόμενο χρωματικό αποτέλεσμα. Το Color /n Architecture έχει επιλέξει έντεκα μαύρες πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με εντελώς διαφορετικές χρωματικές ιδιότητες, οι οποίες παρουσιάζονται πιο αναλυτικά παρακάτω:

 

Μαύρα χρώματα στη Συλλογή Futura

 

Η διάσημη Συλλογή Futura, που ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια ως προϊόν έρευνας από το Κέντρο Αισθητικής της AkzoNobel, περιέχει κυρίως χρώματα με ειδικά εφέ, που επεκτείνουν τα όρια της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας. Τα ειδικά εφέ στα χρώματα πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής περιλαμβάνουν διακοσμητικά μεταλλικά ορυκτά πιγμέντα στην συνταγή του χρώματος, όπως μικρούς κόκκους mica ή περλέ, τα οποία δίνουν επιπλέον βάθος στη χρωματική επιφάνεια και τονίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κάτω από το φως. Σε συνδυασμό με μια απτική διάσταση, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερες υφές, τα χρώματα ειδικών εφέ είναι διαδραστικά και αγγίζουν όλες τις αισθήσεις:

 

Manganese 2525 – YW280F: Ένα μαύρο που παίρνει το όνομά του από το μεταλλικό στοιχείο μαγνήσιο, με ανεπαίσθητα καφετί-χρυσή τονικότητα, λεία υφή, σχετικά ματ γυαλάδα και ειδικό εφέ με αστραφτερά πιγμέντα. Από μακριά μοιάζει με απλό μαύρο, με πιο προσεκτική εξέταση όμως είναι ένα χρώμα που μπορεί να αναδείξει με εντυπωσιακό τρόπο τις μικρές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ακόμα και σε πάρα πολύ λεπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία

 

Noir Sable 2100, 2200, 2300 – YW359F, YW360F, YW383I: Τα τρία μαύρα χρώματα που ξεχωρίζουν σταθερά στη Συλλογή Futura και έχουν γίνει σταθερή προτίμηση των αρχιτεκτόνων. Και τα τρία διαθέτουν αστραφτερά πιγμέντα και υφή Sable, με ματ γυαλάδα, διαφέρουν όμως ως προς την τονικότητα: Το Noir 2100 είναι το πιο ανοιχτόχρωμο και θερμό, ενώ το Noir 2200 είναι πιο σκούρο και ψυχρό, με αρκετό μπλε μέσα στη σύνθεση του μαύρου και ελαφρώς πιο λεία υφή σε σχέση με τα άλλα δύο. Το Noir 2300 είναι το πιο σκούρο μαύρο από τα τρία, με εξαιρετική πυκνότητα χρώματος, δημιουργώντας το πιο έντονο μελανό ειδικό εφέ.

 

Μαύρα στη Συλλογή Structura:

Η συλλογή Interpon D2525 Structura περιλαμβάνει υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής χωρίς TGIC, με υφή λεπτού σαγρέ (Sablé). Τα χρώματα είναι κατάλληλα για χρήση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία αλουμινίου και γαλβανιζέ χάλυβα. Με εξαιρετική αντοχή στην φθορά από τις καιρικές συνθήκες, οι πούδρες Interpon D2525 Structura παρέχουν σημαντικά υψηλότερη διατήρηση γυαλάδας και ανθεκτικότητα στην αλλοίωση του χρώματος, σε συνδυασμό με τη μέγιστη αντοχή του στρώματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία και εμφάνιση στο κτίριο. Από τα μαύρα της Συλλογής Structura, επιλέγονται τέσσερις χαρακτηριστικές αποχρώσεις σε κωδικοποίηση RAL, όλες με ματ γυαλάδα και υφή Sable:

RAL 9004 (Signal Black) – YN304F: Θερμή απόχρωση του μαύρου, με υψηλότερη αναλογία κίτρινου χρώματος.

RAL 9005 (Jet Black) – YN305F: Το πιο πυκνό μαύρο, με ισορροπία των τριών βασικών χρωμάτων και ακόμα πιο έντονη υφή.

RAL 9011 (Graphite Black) – YN311F: Μαύρο χρώμα που προσεγγίζει το ανθρακί.

RAL 9017 (Traffic Black) – YN358F: Θερμό μαύρο όπου κυριαρχεί στη σύνθεσή του το κόκκινο.

 

Μαύρα στη γκάμα των Υπερανθεκτικών Ματ

 

Η συλλογή Interpon D2525 Superdurable Matt περιλαμβάνει υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες, διατήρηση γυαλάδας και ανθεκτικότητα στην αλλοίωση του χρώματος. Κατάλληλες για χρήση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία αλουμινίου ή γαλβανιζέ χάλυβα, οι πούδρες Interpon D2525 Matt πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές GSB Master, Qualicoat Class 2, EN 12206, EN13438 και AAMA 2604-13. Τα τρία μαύρα που προτείνονται είναι τονικότητες σε κωδικοποίηση RAL σε πούδρες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία X-Pro, για ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις μικροεκδορές.

RAL 9004 XPro Matt (Signal Black) – YN203I: Θερμή απόχρωση του μαύρου, με υψηλότερη αναλογία κίτρινου χρώματος.

RAL 9005 XPro Matt (Jet Black) – YN205E: Το πιο πυκνό μαύρο, με ισορροπία των τριών βασικών χρωμάτων και ακόμα πιο έντονη υφή.

RAL 9011 XPro Matt (Graphite Black) – YN211E: Μαύρο χρώμα που προσεγγίζει το ανθρακί.