M

The Powder Color Experts Series vol. 2: The Golden ― 

Η παρουσία του χρυσού στην αρχιτεκτονική δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις: Καμία άλλη οικογένεια χρωμάτων δεν εκφράζει πιο έντονα την πολυτέλεια. Ο χρυσός, ένα μέταλλο με εξαιρετική ανθεκτικότητα στο πέρασμα του χρόνου, έχει συνδεθεί διαχρονικά με την αιωνιότητα, τη λάμψη του ήλιου, τη μονιμότητα και την εκλέπτυνση. Οι χρυσές αποχρώσεις κυμαίνονται από το κεχριμπαρένιες μέχρι διακριτικές πλατίνες, πάντοτε όμως ξεχωρίζουν. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική δεν έχει φοβηθεί τη χρήση του χρυσού χρώματος σε μεταλλικά στοιχεία. Αρχικά ο τρόπος να επιτευχθεί αυτή η απόχρωση σε στοιχεία αλουμινίου ήταν με ανοδίωση, πλέον όμως το χρυσό μεταλλικό χρώμα διατίθεται και σε πολλές τονικότητες με την τεχνολογία ηλεκτροστατικής βαφής, η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Οι χρυσές αποχρώσεις πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής από την AkzoNobel διατίθενται με την υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525 και εμφανίζονται σε πολλές συλλογές. Η Συλλογή Futura, διάσημη για τα ειδικά εφέ και τη μεταλλική λάμψη των χρωμάτων της, περιλαμβάνει πλήθος χρυσών σε διαφορετικές τονικότητες, υφές και γυαλάδες. Τα χρυσά, βεβαίως, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συλλογές Anodic, καθώς το χρυσό είναι ένα από τα βασικά χρώματα που αποδίδει η ανοδίωση στο μέταλλο. Η γκάμα Υπερανθεκτικών Μάτ χρωμάτων επίσης περιλαμβάνει αρκετά χρυσά με έντονη ματ εντύπωση, η οποία αρκετές φορές είναι επιθυμητή για πιο ελεγχόμενο χρωματικό αποτέλεσμα. Το Color /n Architecture έχει επιλέξει δέκα χρυσές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με εντελώς διαφορετικές χρωματικές ιδιότητες, οι οποίες παρουσιάζονται πιο αναλυτικά παρακάτω:

Χρυσά στη Συλλογή Futura

Η διάσημη Συλλογή Futura, που ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια ως προϊόν έρευνας από το Κέντρο Αισθητικής της AkzoNobel, περιέχει κυρίως χρώματα με ειδικά εφέ, που επεκτείνουν τα όρια της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας. Τα ειδικά εφέ στα χρώματα πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής περιλαμβάνουν διακοσμητικά πιγμέντα στην συνταγή του χρώματος, όπως μικρούς κόκκους mica ή περλέ, τα οποία δίνουν επιπλέον βάθος στη χρωματική επιφάνεια και τονίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κάτω από το φως. Σε συνδυασμό με μια απτική διάσταση, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερες υφές, τα χρώματα ειδικών εφέ είναι διαδραστικά και αγγίζουν όλες τις αισθήσεις:

LuxorY220TI: Ένα χρυσό που ξεχωρίζει στην νέα συλλογή Futura 2022-25, είναι λείο με αστραφτερή μεταλλική λάμψη και μια διακριτική απόχρωση που φέρνει στον νου την εκπληκτική πολυτέλεια της αρχαίας Αιγύπτου. Σχεδόν ματ ως προς τη γυαλάδα του, το Luxor σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί σε νέα αρχιτεκτονικά έργα που θα τολμήσουν να πειραματιστούν με αυτό το μαγευτικό, μινιμαλιστικό χρώμα.

AntuY2209I: Ένα λείο, μεταλλικό χρώμα σε απόχρωση κίτρινου χρυσού με ελαφρώς αυξημένη γυαλάδα, που «γράφει» εκπληκτικά σε σκούρο φόντο.

GondarYW106I: Ένα λείο, σατινέ μεταλλικό χρυσό με κεχριμπαρένια όψη

Yuma SableY2317F: Ένα απαλό, σχεδόν πλατινένιο μεταλλικό χρυσό με διακριτική υφή, προκαλεί το άγγιγμα.

Ambre Sable Y2316F: Ένα χρώμα sable, έντονο χρυσό, ζωντανεύει μέσα από αστραφτερούς μεταλλικούς κόκκους.

 

Χρυσά στη Συλλογή Anodic:

Η Συλλογή Anodic περιλαμβάνει μία ελκυστική επιλογή από ματ πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με μεταλλικά εφέ, ως εναλλακτική στην ανοδίωση του αλουμινίου, με σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Τα χρώματα της Συλλογής Anodic διατίθενται με την υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525, με εξαιρετική διάρκεια ζωής. Τα ανοδικά χρώματα είναι ματ και πετυχαίνουν τους ιριδισμούς της πραγματικής ανοδίωσης. Επιλεγμένα χρυσά από τη γκάμα Anodic της AkzoNobel περιλαμβάνουν τα:

Gold Splendour MattY2205I: Λείο χρώμα με απόχρωση κίτρινου χρυσού και έντονη μεταλλική λάμψη που προσδίδει εξαιρετικό βάθος.

Gold Pearl MattYY217E: Λείο χρώμα με απόχρωση κίτρινου χρυσού και σχεδόν διακριτική αλλά αντιληπτή μεταλλική λάμψη, δεν ξεχωρίζει καθόλου από το εφέ της πραγματικής ανοδίωσης.

Golden Beach Metallic MattYW255F: Ένα λείο, ξανθό χρυσό με πολύ διακριτικούς μεταλλικούς κόκκους οι οποίοι σχεδόν χάνονται μέσα στην επιφάνεια.

 

Χρυσά στη γκάμα των Υπερανθεκτικών Ματ

Η συλλογή Interpon D2525 Superdurable Matt περιλαμβάνει υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες, διατήρηση γυαλάδας και ανθεκτικότητα στην αλλοίωση του χρώματος. Κατάλληλες για χρήση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία αλουμινίου ή γαλβανιζέ χάλυβα, οι πούδρες Interpon D2525 Matt πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές GSB Master, Qualicoat Class 2, EN 12206, EN13438 και AAMA 2604-13.

Pure GoldY2M03I: Λείο, εξαιρετικά ματ χρυσό με αδιόρατους μεταλλικούς κόκκους που χάνονται στην επιφάνεια.

RAL 1036 (Pearl Gold) MattYW272I: Το χρώμα Peal Gold είναι ονομασία από τη χρωματική κωδικοποίηση RAL με σκούρα χρυσή απόχρωση που μοιάζει σχεδόν χακί. Το έντονα ματ εφέ της επιφάνειας του χρώματος, που θυμίζει παλαιωμένο μπρούντζο, ανοίγει πολλές δημιουργικές δυνατότητες.