M

The Powder Color Experts Series vol. 1: The Whites ― 

Στην AkzoNobel, έχουμε πάθος για το χρώμα. Αποστολή μας είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινότητα των αρχιτεκτόνων πάνω στις αμέτρητες δυνατότητες των χρωματικών εφαρμογών, για να διευκολύνουμε την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος από τις συλλογές μας. Με τη νέα μας σειρά άρθρων, The Powder Color Experts, ξεκινάμε μία λεπτομερή, συγκριτική παρουσίαση χρωματικών οικογενειών οι οποίες περιλαμβάνουν πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής υπερανθεκτικής τεχνολογίας, Interpon D2525. Η πρώτη χρωματική οικογένεια που παρουσιάζεται αναλυτικά είναι τα λευκά: Η πλατφόρμα Color /n Architecture επιμελείται μία επιλογή υπερανθεκτικών χρωμάτων σε λευκές τονικότητες, στα οποία περιλαμβάνονται κάποια από τα πιο δημοφιλή λευκά των συλλογών Futura, Structura και Superdurable Matt.

Το λευκό δεν είναι “πραγματικό” χρώμα: Είναι απόλυτο φως. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο τμήμα του φάσματος που περιλαμβάνει χρώματα τα οποία θα μπορούσαν να ονομαστούν “λευκά”: Οι τονικότητές τους είναι φωτεινές και ανοιχτόχρωμες σε βαθμό που οι διαφορές τους γίνονται αντιληπτές μόνο μετά από προσεκτική παρατήρηση, ενώ όλες προσομοιάζουν προς το λευκό. Σε πολλές κουλτούρες τα λευκά χρώματα ταυτίζονται με την αγνότητα, την υγεία, την καθαρότητα και την πνευματικότητα. Οι αρχιτέκτονες αγαπούν πολύ τα λευκά για την ιδιότητά τους να τονίζουν τις γεωμετρίες μέσα από τις έντονες φωτοσκιάσεις: Το γλυπτικό αποτέλεσμα των λευκών ίσως είναι πιο καθαρό από αυτό που μπορεί να δώσει οποιαδήποτε άλλη χρωματική οικογένεια.

Η AkzoNobel είναι η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, από τη δεκαετία του ’70, και η πρώτη που ανέπτυξε τις Υπερανθεκτικές Αρχιτεκτονικές Πούδρες τη δεκαετία του ‘90. Όταν έγινε η πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή τους σε κτίριο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόχρωση την οποία επέλεξαν οι αρχιτέκτονές του ήταν λευκή: Το 1991, τα προϊόντα του τμήματος Πούδρας Ηλεκτροστατικής Βαφής μας, επιλέχθηκαν για να χρωματίσουν τη νέα, πενταώροφη πτέρυγα ασθενών του νοσοκομείου Mission στο Mission Viejo της Καλιφόρνιας, σχεδιασμένο από τους RBB Architects. Πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής χρησιμοποιήθηκαν στα κουφώματα και τις επενδύσεις αλουμινίου στις όψεις. Με δεδομένη την πρόβλεψη για τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, οι αρχιτέκτονες προδιέγραψαν το ανθεκτικότερο σύστημα ηλεκτροστατικής βαφής που ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή, το Interpon D2000, το οποίο σήμερα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την εφαρμογή του, ξεπερνά όλες τις προσδοκίες -αισθητικής, τεχνικής και οικονομικής φύσης- ακόμα και στο δύσκολο κλίμα της Νότιας Καλιφόρνιας. Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, είχαμε και την πρώτη μας μεγάλη επιτυχία στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος: Δημιουργήσαμε τις πρώτες υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής, Interpon D2525, απορρίπτοντας όλα τα τοξικά συστατικά από την παραγωγή τους. Έτσι, δώσαμε στην αγορά τις πρώτες οικολογικές πούδρες βαφής υψηλών αποδόσεων. Η τεχνολογία Interpon D2525 είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές και καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα χρωμάτων σε διαφορετικές τονικότητες, υφές, γυαλάδες και ειδικά εφέ.

Η AkzoNobel παράγει πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής που καλύπτουν όλους τους κωδικούς της χρωματικής κλίμακας RAL, η οποία όμως τυποποιεί τις τονικότητες μόνο, χωρίς να περιγράφει την υφή, τη γυαλάδα ή τα ειδικά εφέ. Τα τελευταία αυτά τρία χαρακτηριστικά της πούδρας πρέπει να προδιαγράφονται από τους αρχιτέκτονες, με τη βοήθεια φυσικών δειγμάτων που δίνουν την ολοκληρωμένη εντύπωση του χρώματος, ως υλικού. Στην κωδικοποίηση RAL οι λευκές τονικότητες έχουν ως αναγνωριστικό πρώτο ψηφίο τον αριθμό 9 και εμφανίζονται σε πολλές διαφορετικές συλλογές χρωμάτων τεχνολογίας Interpon D2525.

Λευκά με ειδικά εφέ

Τα ειδικά εφέ στα χρώματα πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής περιλαμβάνουν διακοσμητικά πιγμέντα στην συνταγή του χρώματος, όπως μικρούς κόκκους mica ή περλέ, τα οποία δίνουν επιπλέον βάθος στη χρωματική επιφάνεια και τονίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κάτω από το φως. Σε συνδυασμό με μια απτική διάσταση, η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερες υφές, τα χρώματα ειδικών εφέ είναι διαδραστικά και αγγίζουν όλες τις αισθήσεις. Η διάσημη Συλλογή Futura, που ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια ως προϊόν συλλογικής έρευνας από την AkzoNobel και το ινστιτούτο Peclers Paris, περιέχει κυρίως χρώματα με ειδικά εφέ, που επεκτείνουν τα όρια της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας. Λευκά με ειδικά εφέ από τις πιο πρόσφατες συλλογές Futura περιλαμβάνουν:

Bodrum – Y2349F: Νέα είσοδος στη συλλογή Futura 2022-25, ένα αστραφτερό μεταλλικό λευκό με υφή sable και ανεπαίσθητα κιτρινωπή απόχρωση που θυμίζει παλαιωμένο μάρμαρο. Ανήκει στην παλέτα Soft Abstraction της νέας συλλογής Futura και παίρνει το όνομά του από την αρχαία πόλη της Αλικαρνασσού-Bodrum, στη Μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, που είναι λουσμένη στο φως.

Grazalema – YW266F: Ένα από τα αγαπημένα λευκά της συλλογής Futura, που βρίσκεται ξανά στην έκδοση 2022-25 στην παλέτα Soft Abstraction. To Grazalema είναι ένα λείο ματ λευκό με μεταλλικούς και περλέ κόκκους, που δίνει στις χρωματισμένες επιφάνειες μια απαλή χρυσή, ιριδίζουσα λάμψη καθώς πέφτει πάνω τους το φως.

Detendre – Y2214I: Ένα θερμό, λείο ματ λευκό με απόχρωση κρέμας με κυρίαρχους τους περλέ κόκκους, δίνει την εντύπωση μεταξωτής δαντέλας. Το Detendre εμφανίζεται στην παλέτα Soft Abstraction της συλλογής Futura 2022-25.

Cotton – YA406I: Ένα απαλό, ματ λευκό με υφή που θυμίζει φλούδα πορτοκαλιού, πυκνά σύννεφα ή βαμβάκι, ανήκει στην παλέτα Time Out της συλλογής Futura 2018-21.

Ostuni – Y2211I: Ένα μεταξένιο, λείο μεταλλικό λευκό από την παλέτα Time Out της συλλογής Futura 2018-21, τα ειδικά εφέ του είναι διακριτικά και σχεδόν ανεπαίσθητα με την πρώτη ματιά: Χρειάζεται προσεκτικότερη παρατήρηση για να καταλάβει κάποιος το εκπληκτικό βάθος και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου λευκού.

Λευκά στη Συλλογή Structura

Η συλλογή Interpon D2525 Structura περιλαμβάνει υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής χωρίς TGIC, με υφή λεπτού σαγρέ (Sablé). Τα χρώματα είναι κατάλληλα για χρήση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία αλουμινίου και γαλβανιζέ χάλυβα. Με εξαιρετική αντοχή στην φθορά από τις καιρικές συνθήκες, οι πούδρες Interpon D2525 Structura παρέχουν σημαντικά υψηλότερη διατήρηση γυαλάδας και ανθεκτικότητα στην αλλοίωση του χρώματος, σε συνδυασμό με τη μέγιστη αντοχή του στρώματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία και εμφάνιση στο κτίριο.

RAL 9001 (Cream) – YU301F

RAL 9002 (Grey White) – YU302F

RAL 9003 (Signal White) – YΒ303F

RAL9010 (Pure White) – YA310F

RAL9016 (Traffic White) – YA316F

RAL1013 (Oyster White) – YD313F

Λευκά στη συλλογή Υπερανθεκτικών Matt

Η συλλογή Interpon D2525 Superdurable Matt περιλαμβάνει υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής με εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες, διατήρηση γυαλάδας και ανθεκτικότητα στην αλλοίωση του χρώματος. Κατάλληλες για χρήση σε αρχιτεκτονικά στοιχεία αλουμινίου ή γαλβανιζέ χάλυβα, οι πούδρες Interpon D2525 Matt πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές GSB Master, Qualicoat Class 2, EN 12206, EN13438 και AAMA 2604-13.

RAL 9003 (Signal White) – YA203F

RAL 9010 (Pure White) – YA210F

RAL 9016 (Traffic White) – YA216F