M

X-Pro: H νέα τεχνολογία που εξασφαλίζει την ποιότητα του χρώματος πριν την εφαρμογή στο εργοτάξιο. ― 

Οι πούδρες βαφής είναι η πιο αειφορική εφαρμογή χρώματος που είναι διαθέσιμη στις μέρες μας: Αρχιτεκτονικά στοιχεία από αλουμίνιο ή χάλυβα παραδίδονται σε ένα πιστοποιημένο βαφείο,  ψεκάζονται με στεγνή πούδρα βαφής ηλεκτροστατικά φορτισμένη που προσκολλάται στο γειωμένο μέταλλο, και στη συνέχεια θερμαίνονται σε φούρνο όπου η πούδρα μετατρέπεται σε φίλμ χρώματος μέσα από μία διαδικασία πολυμερισμού, καλύπτοντας και προστατεύοντας ολόκληρο το μεταλλικό στοιχείο. Όλα τα στεγνά υπολείμματα πούδρας από τη φάση του ψεκασμού συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ τα χρωματισμένα μεταλλικά στοιχεία αποστέλλονται στο εργοτάξιο ώστε να τοποθετηθούν στην κατασκευή.

Αυτή η διαδικασία εμφανίζει όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της προκατασκευής, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η μεταφορά και η συναρμογή, όμως, μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνους για το προστατευτικό στρώμα χρώματος σε κάποια προκατασκευασμένα στοιχεία – συγκεκριμένα, γρατζουνιές και θαμπώματα. Αυτά μπορούν εύκολα να επιδιορθωθούν στο εργοτάξιο, βέβαια, με τη σημειακή εφαρμογή υγρής βαφής, η AkzoNobel όμως ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία ώστε αυτή η ανάγκη να ελαχιστοποιείται: την X-Pro.

H X-Pro δεν είναι νέα σειρά από πούδρες βαφής, αλλά μία νέα τεχνολογία για να προσδίδει στα χρωματισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στης γρατζουνιές και τα θαμπώματα, καθώς εφαρμόζεται στις πούδρες που είναι διαθέσιμες από τις ήδη υπάρχουσες σειρές, με τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Η τεχνολογία έγινε αρχικά διαθέσιμη για τη σειρά πούδρας συμβατικής αντοχής, Interpon D1036, από το 2019. Πλέον όμως, η AkzoNobel Powder Coatings έχει επεκτείνει την εφαρμογή της τεχνολογίας X-Pro στη σειρά υπερανθεκτικής πούδρας, D2525. Η συγκεκριμένη σειρά, με την ενίσχυση X-Pro, περιλαμβάνει ήδη 150 ετοιμοπαράδοτα χρώματα.

Η νέα, εμπλουτισμένη σειρά χρωμάτων, δίνει στους specifiers αρχιτεκτονικής με ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να ενισχύσουν την εμφάνιση και τη μακροζωία των κτιρίων τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για φθορές σε πόρτες ή παράθυρα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της εφαρμογής στο εργοτάξιο.

«Οι αρχιτέκτονες έχουν εμπιστοσύνη στην καινοτομία μας και στην ικανότητα που έχουμε, ως παγκόσμιος ηγέτης, να προστατεύουμε τις δημιουργίες τους με εξαιρετικά ανθεκτικές πούδρες βαφής, χωρίς σύγκριση στην αγορά όσον αφορά στην ποιότητα, την αξιοπιστία και απόδοσή τους. Η επέκταση της τεχνολογίας X-Pro στην υπερανθεκτική σειρά χρωμάτων της Interpon, D2525, καταδεικνύει την εξελισσόμενη στρατηγική καινοτομίας μας και τη δέσμευσή μας να παρέχουμε στην αγορά πρόσβαση σε ολοένα και ανθεκτικότερες πούδρες βαφής, στην ευρύτερη δυνατή γκάμα αποχρώσεων και τελειωμάτων, ώστε να ικανοποιείται και η πιο δημιουργική φαντασία» δήλωσε η Daniela Vlad, Business Director της AkzoNobel Powder Coatings.

Με τη σειρά της, η Bob Dirks, Διευθύντρια του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της AkzoNobel Powder Coatings, εξηγεί: «Οι πούδρες βαφής μας βοηθούν τους αρχιτέκτονες να υλοποιήσουν τα κτίρια που έχουν οραματιστεί, χωρίς να κάνουν συμβιβασμούς στο φινίρισμα. Με τις υπερανθεκτικές αρχιτεκτονικές πούδρες βαφής, τα μεταλλικά στοιχεία προστατεύονται κατά τη διάρκεια της φόρτωσης, της μεταφοράς και της συναρμολόγησης, διατηρώντας άθικτη την εμφάνισή τους για πολλά χρόνια».

Η ενισχυμένη διατήρηση της matt γυαλάδας και η αντοχή στις εκδορές που προσφέρει η Interpon X-Pro επαληθεύεται με το Martindale Test, μια εργαστηριακή δοκιμή ακριβείας που προσομοιάζει τις επιφανειακές φθορές, σε ειδική διάταξη & μηχανική καταπόνηση στο φιλμ βαφής.

Το να επιλέξει ένας αρχιτέκτονας να προδιαγράψει υπερανθεκτικές πούδρες βαφής σε ένα κτίριο, εξαρτάται από την τοποθεσία, την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και την επιθυμητή απόδοση σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η τεχνολογία X-Pro προλαμβάνει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που έχουν βαφτεί με πούδρες συναρμολογηθούν στο εργοτάξιο, διευκολύνοντας τη διαχείριση του έργου μια και ελαχιστοποιεί την ανάγκη για ρετουσάρισμα ή για επιστροφή φθαρμένων στοιχείων κατά την παραλαβή. Ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα με θεαματικά, ήδη, αποτελέσματα, η τεχνολογία X-Pro δείχνει τις δυνατότητες της AkzoNobel στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη φροντίδα της για όλα τα στάδια της κατασκευής: πριν το εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά.