M

Η ιστορία μας: Καινοτομίες στην τεχνολογία της πούδρας βαφής ― 

Οι πούδρες βαφής, που εφαρμόζονται σε μεταλλικά στοιχεία, έφεραν επανάσταση στον χώρο του αρχιτεκτονικού χρώματος, λόγω της οικολογικής τους διάστασης, της μεγάλης τους αντοχής και της ιδιαίτερης απόδοσης της χρωματικής τονικότητας, λάμψης και υφής, σε σχέση με άλλες τεχνολογίες.

Ο όμιλος Akzo Nobel, παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο του χρώματος, έχει μακρά και διακεκριμένη ιστορία στην τεχνολογική καινοτομία: Ξεκινώντας με την εταιρεία Bofors στη Σουηδία το 1646 και τα βερνίκια Sikkens το 1792, από τον Ολλανδό ζωγράφο Wiert Willem Sikkens,  καθημερινά επιδιδόμαστε σε καινοτομίες και εφευρέσεις σε επίπεδο τεχνολογίας και προϊόντων. Τον 19ο αιώνα πρωτοστατήσαμε με τον ίδιο τον Alfred Nobel στην παραγωγή χημικών προϊόντων βιομηχανικής κλίμακας, ενώ στα τέλη του 20ού αιώνα ανοίξαμε τον δρόμο για τα χρώματα υψηλής τεχνολογίας και τις συνθετικές ίνες.

Το 1972 βγάλαμε τις πρώτες πούδρες βαφής κατάλληλες για αρχιτεκτονική χρήση και το 1985 πήραμε τις πρώτες Aρχιτεκτονικές Πιστοποιήσεις Qualicoat & GSB στην Ευρώπη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαμε την πρώτη μας μεγάλη επιτυχία όσον αφορά το οικολογικό αποτύπωμα: δημιουργήσαμε τις πρώτες υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2525 και απαλλάξαμε όλες μας τις συνταγές χρωμάτων από τοξικά συστατικά, προσφέροντας στην αγορά τα πρώτα υπερανθεκτικά οικολογικά χρώματα πούδρας. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια, οι αντοχές της τεχνολογίας μας, Interpon D2525, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, βάσει μετρήσεων σε κτίρια ανέγερσης 1991, όταν η καινοτομία μας είχε μόλις εφαρμοστεί.

Την ίδια δεκαετία, το 1995, κατασκευάσαμε μία νέα αίσθηση αφής για τις μεταλλικές επιφάνειες: δημιουργήσαμε την διάσημη υφή Sablé, που θυμίζει άγγιγμα σε ψιλή άμμο και έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από τους αρχιτέκτονες σε διάσημα κτίρια, σε όλον τον κόσμο. Τα μεταλλικά χρώματα Sablé περιλαμβάνονται στην trend χρωματική συλλογή μας Collection Futura, που ξεκίνησε το 1994 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, προσφέροντας έμπνευση για κάθε αρχιτεκτονική δημιουργία.

Στις αρχές του αιώνα μας, καταφέραμε να διατηρήσουμε την τονικότητα του χρώματος καλύτερα από ποτέ: το 2002, αναπτύξαμε πρώτοι τα φθοροκαρβονικά χρώματα πούδρας εξαιρετικής ανθεκτικότητας Interpon D3020 Fluoromax, που περνούν με επιτυχία τα 10 έτη δοκιμής γήρανσης στη Florida, την περιοχή του κόσμου με το πιο «δύσκολο» κλίμα απ’ όλες όσον αφορά την αντοχή του χρώματος σε ξεθώριασμα και φθορές. Οι πούδρες Fluoromax αποτελούν την οικολογική εναλλακτική των υγρών βαφών PVDF. Πρόσφατα έλαβαν την πιστοποίηση Material Excellence, αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας και αειφορίας. Αποτελούν την κορυφαία λύση αντοχής στις επιθετικές καιρικές συνθήκες και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον χώρο των κατασκευών μεγάλων έργων.

Οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές αξιοποίησαν τις νέες δυνατότητες που διέγνωσαν στα προϊόντα μας. Τα καινοτόμα χρώματά μας (συλλογή Futura, Anodic, Structura κ.α) κοσμούν και προστατεύουν σημαντικά έργα, ορόσημα στην παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα των τελευταίων δεκαετιών: στην Ελλάδα, πούδρες βαφής της AkzoNobel έχουν χρησιμοποιηθεί σε κτίρια όπως το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στο εξωτερικό βρίσκονται στα γραφεία της Google ή τον Freedom Tower στη Νέα Υόρκη.  Από το 2006, πέρα από τις γενικές πιστοποιήσεις, προσφέρουμε εξατομικευμένες εγγυήσεις για τη διατήρηση της απόχρωσης και της γυαλάδας των χρωμάτων μας ανά έργο (Project Guarantees), λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις τοπικές ιδιομορφίες.

Την τελευταία δεκαετία η αναβάθμιση των πουδρών μας Interpon με καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι συνεχής, ανοίγοντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες για αρχιτεκτονική που λειτουργεί με όλες τις αισθήσεις. Το 2017 αναπτύξαμε την συλλογή Ultra Matt αρχιτεκτονικών πουδρών Precis: Οι ultra matt μεταλλικές επιφάνειες είναι επιθυμία πολλών σχεδιαστών: η πολύ χαμηλή τους αντανάκλαση δίνει έμφαση στην πυκνότητα και την ένταση του χρώματος, που διακρίνεται ακόμα και από μεγάλη απόσταση. Παράλληλα,  σε κοντινή επαφή, οι ultra matt επιφάνειες είναι απαλές στο άγγιγμα και δίνουν βελούδινη αίσθηση. Η πρωτοποριακή όψη Precis, που δεν υπήρχε έως τώρα σε πούδρες βαφής, ανοίγει νέους ορίζοντες στην αισθητική και την αλληλεπίδραση του φωτός με τις βαμμένες επιφάνειες.

Από το 2018 διαθέτουμε στην αγορά τις τεχνικά αναβαθμισμένες υπερανθεκτικές πούδρες  Flex, που συνδυάζουν την αξεπέραστη αντοχή Interpon D2525 στις καιρικές συνθήκες και, ταυτόχρονα, την ευκαμψία των πουδρών απλής ανθεκτικότητας, δίνοντας ευελιξία σε κάθε μηχανική κατεργασία των βαμμένων επιφανειών, ακόμα και σε λυγισμό επιφανειών ή γραμμικών στοιχείων που έχουν ήδη βαφτεί. Πρόκειται για μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα του εργαστηρίου μας Polymer Technology Center και χαρακτηρίζονται από αυξημένη επιφανειακή σκληρότητα, χαρίζοντας μακροζωϊα σε κάθε μεταλλικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού έργου.

Η τελευταία μας καινοτομία το 2019 ακούει στο όνομα Interpon X Pro. Όλα τα λεία μας χρώματα πούδρας με φινίρισμα ματ ή σατινέ, χάρις στην τεχνολογία μας Χ Pro, έχουν πλέον αυξημένη αντοχή στο microscratching και παρέχουν επιπλέον προστασία έναντι της γενικότερης φθοράς της βαμμένης επιφάνειας κατά τον χειρισμό στο βαφείο, τη συσκευασία και μεταφορά, καθώς και την τελική κατασκευή. Η τεχνολογία X Pro ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες στα έργα που ενσωματώνουν προκατασκευή και συμβαδίζει με τα σχεδιαστικά προγράμματα BIM, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο γρήγορα το βασικό εργαλείο ελέγχου του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.