Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Como της Ιταλίας για δεκατρία αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας και της Κύπρου, από την AkzoNobel και το Color /n Architecture. ―
Το τριήμερο 3-5 Οκτωβρίου, δεκατρία αρχιτεκτονικά γραφεία από την Ελλάδα και την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο χρωμάτων της AkzoNobel στην Ευρώπη: Σκοπός ήταν να εξοικειωθούν με την τεχνολογία της πούδρας βαφής, παρακολουθώντας την παραγωγή της στο εργοστάσιο, αλλά και δοκιμάζοντας στην πράξη την εφαρμογή της σε μεταλλικές επιφάνειες: βάφοντας με πούδρα οι ίδιοι και οι ίδιες, σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο, διαπίστωσαν στην πράξη τι είναι αυτό που πρέπει κάθε φορά να «βλέπουμε» στο χρώμα, ώστε να μπορούμε να το προδιαγράψουμε σωστά. Η επίσκεψη και το εργαστήριο είναι η πρώτη από τις εκπαιδευτικές δράσεις που ανέλαβε η AkzoNobel μέσα από την πλατφόρμα Color /n Architecture, οι οποίες θα αποβλέπουν στο να μάθουν καλύτερα οι αρχιτέκτονες πως να σκέφτονται «με» χρώμα, αντί απλώς να σκέφτονται το χρώμα ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο, κάνοντας αρχιτεκτονική.
Η τεχνολογία της πούδρας βαφής είναι η πιο οικολογική σύγχρονη προσέγγιση στο αρχιτεκτονικό χρώμα, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από την εργοστασιακή παραγωγή μέχρι την εφαρμογή σε κτίρια. Η AkzoNobel ζήτησε από τους-τις αρχιτέκτονες που συμμετείχαν να επιλέξουν αυθόρμητα τρεις αγαπημένες τους αποχρώσεις από το βραβευμένο της color swatch book, ώστε στη συνέχεια να τους δώσει την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν με τα χέρια τους σε ένα δικό τους, αναμνηστικό αντικείμενο, το οποίο πήραν μαζί τους φεύγοντας από το Como. Στα πλαίσια της επίσκεψης, είχαν όλοι και όλες μαζί την ευκαιρία να σκεφτούν και να συζητήσουν πάνω στη «χρωμοφοβία» από την οποία πάσχει η αρχιτεκτονική εκπαίδευση, αλλά και να εξετάσουν τα δικά τους αγαπημένα χρώματα, πιο αναλυτικά. Το χρώμα στην αρχιτεκτονική δεν επιλέγεται μόνο ως τονικότητα, δηλαδή ως απλή απόχρωση, αλλά επίσης ως ανακλαστικότητα, ως υφή, και ως «μεταλλικότητα»: τα «μεταλλικά» χρώματα, εκείνα δηλαδή τα οποία περιέχουν μικρά κομμάτια μετάλλου και αποκτούν εντελώς διαφορετική εντύπωση ανάλογα με το φως το οποίο πέφτει πάνω τους, ήταν τα πιο ενδιαφέροντα για να παρατηρήσει κανείς στην πράξη, καθώς η συμπεριφορά τους μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσα από φυσικά δείγματα, και πολύ λιγότερο μέσα από φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις.
Το ταξίδι έκλεισε με μία μεγάλη επίσκεψη στην Fondazione Prada, στο Μιλάνο, όπου οι αρχιτέκτονες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φαντασία, όταν σκέφτεται και συνδυάζει με πρωτότυπο τρόπο τα υλικά της αρχιτεκτονικής: Η κουβέντα που ξεκίνησε στο Como, συνεχίστηκε σε άλλο πλαίσιο, και όλοι έφυγαν μαζί σαν φίλοι.
Το εργαστήριο σχεδιάστηκε από την Σωτηρία Λιακατά, Marketing Mng. και Σύμβουλο Αρχιτεκτονικών Εφαρμογών της AkzoNobel Ελλάδας, και από τον Σταύρο Μαρτίνο, Επιμελητή της πλατφόρμας Color /n Architecture. Στην παραγωγή του αναμνηστικού αντικειμένου που κατασκεύασαν οι αρχιτέκτονες, ήταν πολύτιμη η βοήθεια της Semiotik Design Agency στο εικαστικό της συσκευασίας, και της A31 Objects στην κατασκευή της βάσης.
Στο πρώτο εργαστήριο του Color /n Architecture, συμμετείχαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία: Tense Architecture Network, AVW Architecture, Scapearchitecture, Aristides Dallas Architects, Daskalaki-Papadopoulos Architects, R|C|TECH, Urban Soul Project, OOAK Architects, Pieris Architects, Dimitra Riza Architecture, SquareOne Architects, K-Studio and LAAV Architects.
Video και φωτογραφίες Χάρης Λαψάτης