M

Collection Futura: Οι τέσσερις αισθητικές τάσεις της τετραετίας, αποτυπωμένες σε χρώματα ― 

Με τη συλλογή Futura, κάθε τέσσερα χρόνια η AkzoNobel και η PeclersParis μαζί «διαβάζουν» τις παγκόσμιες τάσεις και τις μεταφράζουν σε χρώματα για την αρχιτεκτονική, όπως λειτουργεί και η επιλογή χρωμάτων για τη μόδα. Το κτίριο «ντύνεται» με χρώματα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάθε διαφορετικό σώμα ντύνεται με ρούχα. Με το χρώμα – ή το ρούχο – που επιλέγει κανείς, δηλαδή με τον συνδυασμό της τονικότητάς του, την υφής του, της γυαλάδας ή ακόμα και των «ειδικών εφέ» που μπορεί να έχει, για να τονίσει κάποια χαρακτηριστικά του σώματος, οικοδομείται ένας κώδικας που έχει ανταπόκριση τόσο με την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου (ή κάθε κτιρίου) όσο και με το περιβάλλον – κοινωνικό ή χτισμένο – μέσα στο οποίο εντάσσεται. Κεντρική ιδέα είναι ότι το χρώμα (ή το ρούχο), πέρα από προστατευτικό κάλυμμα του σώματος, είναι ένας πανίσχυρος, μη-λεκτικός τρόπος επικοινωνίας, που ακουμπά απευθείας το ασυνείδητο, είτε αυτό είναι ατομικό, είτε συλλογικό. Η συλλογή Futura, όπως μαρτυρά το ίδιο της το όνομα, δεν «προβλέπει» απλώς το μέλλον: το κατασκευάζει.

Η συλλογή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994 και μετράει ήδη 20 χρόνια ιστορίας. Στην έκτη ανανέωσή της, την Futura Collection 2018-2021, περιλαμβάνονται υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας ειδικών μεταλλικών εφέ, συνδυάζοντας τις τελευταίες σχεδιαστικές τάσεις με την απόλυτη προστασία του μεταλλικού υποστρώματος που μόνο η τεχνολογία Interpon D2525 μπορεί να προσφέρει.

Η συλλογή Futura απαρτίζεται από πούδρες ενταγμένες σε τέσσερις σύγχρονες τάσεις αισθητικής που προσδιορίστηκαν από τους ειδικούς για την τετραετία 2018-2021: Glam City, Time Out, Treasured Light και Wild Nature.

Η θεματική ενότητα Wild Nature παραπέμπει σε πιο πρωτόγονα, ανεπεξέργαστα φυσικά υλικά και είναι πλούσια σε πυκνά γήινα καφέ, χακί του εδάφους, γκρίζα και σκούρα ανθρακί. Οι δημοφιλείς αποχρώσεις Gris 2900 Sablé, Brun 2650 Sablé, Blue 2600 Sablé, Mars, Manganese κ.α. συμπορεύονται με τις νέες  : Tanami Sablé, Bohol, Innoko Sablé, Sequoia Sablé, Tijuka Sablé, στην ίδια τάση.

Τα εφέ της ομάδας Time Out προσφέρουν έμπνευση για χαλαρωτικούς χώρους διαβίωσης, σε απαλούς τόνους, βασισμένους σε χρωματισμένα υπόλευκα και ελαφρές, ουδέτερες αποχρώσεις. Οι γνωστές πούδρες Yazd, Grazalema, Gris 2500 Sablé και Gris 2800 Sablé και οι νέες Oia Silky Texture, Detendre, Ostuni, Sanctum Silky Texture συνθέτουν αυτήν την παλέτα.

Στην τάση Glam City περιλαμβάνονται μοντέρνες επιρροές και μπαρόκ τάσεις με έντονους, σκούρους και πυκνούς τόνους με κυρίαρχα το βαθύ κόκκινο, μπλέ και πράσινο, όπως τα νέα Brisbane Sablé, Rio, Jaipur και Raja ανάμεσα στα διάσημα Noir 2100 Sablé, Noir 2200 Sablé, κ.α.

Οι αποχρώσεις Treasured Light είναι αισθησιακές με εκλεπτυσμένη μεταλλική λάμψη, με παραπομπές στον ορείχαλκο, το ροζ χρυσό, σε εφέ του χαλκού και του αργύρου και περιλαμβάνουν τις νέες Treasured Light: Aurora, Tasilaq, Antu και Sumela, πλαισιωμένες από τις Silver, Pyrite, Ambre Sablé, Gondar και Ordos Sablé.

Βέβαια, η συλλογή Futura δεν σηματοδοτεί μόνο νέες αποχρώσεις. Η νέα Futura 2018-2021 περιλαμβάνει δύο νέες, πρωτοποριακές τεχνολογίες πούδρας βαφής: την Silky Texture, που προσδίδει στην επίστρωση απαλή και μεταξένια αίσθηση αφής, και την Cotton Texture, με κυματιστό σατινέ εφέ. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο νέες τεχνολογίες αρχιτεκτονικών χρωμάτων παίρνουν τις ονομασίες τους από τον χώρο του ενδύματος και των υφασμάτων: η συνεργασία της AkzoNobel και της PeclersParis γίνεται, σταθερά, με τους όρους της ίδιας συναρπαστικής βιομηχανίας που «ντύνει» την επιφάνεια, ενώ με την έρευνα και τις επιλογές της εκφράζει τεράστιο βάθος.