M

Ανακλαστικές Πούδρες Interpon D2525 Eco : Πύργος Matrex, στη Μόσχα ― 

Ο πύργος Matrex, που βρίσκεται στο Τεχνολογικό και Επιχειρηματικό Πάρκο Sklokovo, στη Μόσχα, υψώνεται πάνω από τα γειτονικά του κτίρια σαν πυραμίδα. Το ξεχωριστό αυτό έργο προστατεύεται με μαύρη πούδρα βαφής Black Onyx από τη συλλογή Interpon D2525 Eco, μια σειρά από πούδρες που απορροφούν χαμηλότερα ποσοστά υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας και διατηρούν τη θερμοκρασία των βαμμένων μεταλλικών επιφανειών του κτιρίου χαμηλότερη.

Το Matrex, ένα εμπορικό κτίριο μικτών χρήσεων, σχεδιάστηκε από τον οραματιστή Ρώσο αρχιτέκτονα, Boris Bernaskoni. Η μονολιθική, πυραμιδοειδής κατασκευή του καλύπτεται από γυαλί, κρύβοντας ένα πολύ πιο μαλακό, καμπύλο εσωτερικό που φαίνεται μόνο τη νύχτα, όταν το κτίριο φωτίζεται από μέσα με θεατρικό τρόπο, θυμίζοντας τις κλασικές ρωσικές κούκλες matryoschka. Το Matrex έγινε αρχιτεκτονικό σύμβολο για ολόκληρο το συγκρότημα του Sklokovo, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια άσκηση στη σύνθεση των αντιθέτων και στο πάντρεμα διαφορετικών κόσμων, μέσα από την αρχιτεκτονική. Το έργο σχεδιάστηκε ως σειρά γραφείων για εταιρίες start-up, περιλαμβάνοντας επίσης ένα μουσείο με εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο και γυμναστήριο. Το σχήμα της matryoshka στο εσωτερικό του ανταποκρίνεται στα πολλαπλά «κτίρια-μέσα-στο-κτίριο» που στεγάζουν το σύνθετο λειτουργικό του πρόγραμμα.

Το Matrex είναι ανήκει στα εμβληματικά «πράσινα» κτίρια ανά τον κόσμο που έχουν αξιοποιήσει τη μοναδική τεχνογνωσία της εταιρίας μας στις πούδρες βαφής και έχει ήδη λάβει πολλά βραβεία για τον οραματικό και βιώσιμο σχεδιασμό του.

Η Daniela Vlad, Managing Director της AkzoNobel Powder Coatings, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στην αυξημένη ζήτηση για οικολογικές πούδρες βαφής, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στους πελάτες μας, την κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό που ξεχωρίζει την Interpon D2525 Eco είναι η ικανότητά της να κρατάει τα κτίρια πιο δροσερά, χαρακτηριστικό που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας».

Ο Jean-Paul Moonen, Global Segment Manager Αρχιτεκτονικής της AkzoNobel Powder Coatings, προσθέτει: «Όπως οι περισσότερες πόλεις, η Μόσχα βλέπει τη θερμοκρασία της να ανεβαίνει πολύ περισσότερο σε σχέση με την περιφέρειά της, επομένως προϊόντα όπως η Interpon D2525 Eco μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας στην πόλη λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας μπορεί να φτάσει τους 2°C. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, όμως μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση του κινδύνου αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας για τους κατοίκους της πόλης».

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι σε εργαστηριακό έλεγχο, οι δικές μας πούδρες με αντανάκλαση θερμότητας κατάφεραν να διατηρήσουν μια μεταλλική οροφή 7°C πιο δροσερή σε σχέση με μία άλλη όπου η βαφή δεν διέθετε τεχνολογία θερμικής αντανάκλασης. Ταυτοχρόνως, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ήταν 3°C χαμηλότερη, μειώνοντας τις απαιτήσεις για κατανάλωση ενέργειας από τα συστήματα δροσισμού, όπως οι ανεμιστήρες ή τα κλιματιστικά.

Οι πούδρες βαφής της σειράς Interpon Eco έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι υπερανθεκτικές πούδρες βαφής D2525, με πρόσθετη τεχνολογία που προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Η Συλλογή Interpon Eco Eternity περιλαμβάνει 20 χρώματα σε 4 επιμελημένες συλλογές: Luxury, που δίνει νέα διάσταση στα έργα προβολής, με πλούσιο μεταλλικό φινίρισμα, Harmony, με απαλά, φωτεινά χρώματα που δημιουργούν αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, Simplicity, με τόνους που συνδυάζονται με υλικά όπως το μπετόν, το γυαλί και η πέτρα, και Earthy, με χρώματα που ανταποκρίνονται στο φυσικό περιβάλλον.

Οι πούδρες βαφής της Συλλογής Eternity, που έχει αναπτυχθεί για την Πράσινη Αρχιτεκτονική, παράγονται με την υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525, με αποδεδειγμένη αντοχή 30 ετών στις καιρικές συνθήκες. Θα αποτελέσουν την πρώτη επιλογή των αρχιτεκτόνων για την βαφή μεταλλικών κατασκευών, όχι μόνο για την αξιόλογη εξοικονόμηση ενέργειας , αλλά και για τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα τους:  Αποδοτικός κύκλος ζωής κτιρίου / Καλύτερη ποιότητα ζωής / Εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες / Εγγύηση Χρώματος Έργου έως και 25 έτη / Υψηλά επίπεδα ανάκλασης ηλιακής ακτινοβολίας / Πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 2, AAMA 2604 / Συνεισφορά στην βαθμολογία κατά LEED / Περιβαλλοντική Δήλωση EPD / Απεριόριστες αποχρώσεις και εφέ, κατά παραγγελία.