M

Vert 2300 Sable: Εξοχική κατοικία σε ελαιώνα ― 

Με την ανάθεση του σχεδιασμού μίας πολύ μικρής εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική, η αρχιτέκτονας Εύα Σοπέογλου κατασκεύασε ένα πειραματικό περίπτερο όπου τα ειδικά διαμορφωμένα μεταλλικά στοιχεία, προστατευμένα με πούδρες βαφής, αναπαράγουν τα χρώματα και τις υφές του ελαιώνα μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τις σκιές.

Οι επιθυμίες των πελατών ήταν για ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις για συντήρηση, σε οικόπεδο μέσα στις ελιές και θέα προς τη θάλασσα. Αυτή η κατοικία λειτουργεί ως απόδραση από τα κτίρια και τηv πόλη προσφέροντας ως αντάλλαγμα το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, της υφής και του χρώματος. Παρακινεί τη σύνδεση με τα στοιχεία της φύσης και μια προσέγγιση για να επιτευχθεί αυτό ήταν μέσω του χρώματος.

Καθώς ο ήλιος κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με συνεχώς μεταβαλλόμενες σκιές. Η ορθογώνια κάτοψη χωρίζεται σε μικρότερα δωμάτια. Λόγω του ευθυγραμμισμένου προσανατολισμού του κτιρίου στα σημεία του ορίζοντα, κάθε όψη και κάθε δωμάτιο έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, που προκύπτει από την ποιότητα και την ένταση των σκιών του. Στην ανατολική πλευρά προκύπτουν πολύχρωμες σκιές τα πρωινά, ενώ ο νότιος άμεσος ήλιος το μεσημέρι εξαϋλώνει τη μεταλλική επένδυση, δημιουργώντας ένα δραματικό φαινόμενο φωτός στον εσωτερικό κύριο χώρο.

Το εξωτερικό περίβλημα είναι μια ελαφριά μεταλλική επιφάνεια που είναι κινητή, παρέχοντας μέγιστη ευελιξία. Το διάτρητο μοτίβο που θυμίζει κεντημένο ύφασμα, είναι εμπνευσμένο από τη σκιά των ελαιόδεντρων.  Όλα τα μεταλλικά στοιχεία προστατεύονται με την πούδρα Interpon D2525, Vert 2300 Sablé, ένα εξαιρετικό χρώμα που θυμίζει τους ασημένιους και πράσινους τόνους των φύλλων της ελιάς. Αυτή η υπερανθεκτική πούδρα με υφή sable χρησιμοποιείται σε αρχιτεκτονικό αλουμίνιο ή γαλβανισμένο χάλυβα, παρέχοντας εξαιρετική προστασία από την παλαίωση: η σειρά διατηρεί την απόχρωσή της και τη λάμψη της με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, το ίδιο και την ανθεκτικότητά της στη ρηγμάτωση. Έτσι, παρέχει μακροχρόνια προστασία της εμφάνισης και της λειτουργικότητας των μεταλλικών στοιχείων που επενδύει.

Μικρά ανοίγματα στα εξωτερικά πάνελ μιμούνται τα φύλλα της ελιάς. Ο σχεδιασμός είναι πρωτοποριακός επειδή οι περισσότερες διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες είναι δισδιάστατες, αλλά εδώ η επιφάνεια έχει υφή. Στα πάνελ έγινε διάτρηση με ψηφιακά μέσα, αλλά και εν μέρει επεξεργασία με το χέρι για την παραγωγή της τρισδιάστατης υφής.

Κάθε πάνελ χρησιμοποίησε ένα μόνο φύλλο γαλβανισμένου μετάλλου με ελάχιστη σπατάλη υλικού, το οποίο έλαβε φινίρισμα βαφής σε πούδρα. Το περίβλημα καλύπτεται με πράσινο χρώμα. Η ανοικτη πράσινη απόχρωση ταιριάζει με την παλέτα χρωμάτων των κυρίαρχων πράσινων και μπλε αποχρώσεων του περιβάλλοντος.

Η αποφυγή του λευκού, ειδικά στους τοίχους, ήταν αφενός, σκόπιμη για να ξεφύγει από το «προεπιλεγμένο» χρώμα που σχετίζεται με τον παγκόσμιο μοντερνισμό, αλλά και από την αναφορά σε συμπαγείς τοίχους. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο ενός «συμπαγούς λευκού τοίχου», μια και το κτίσμα αναφέρεται περισσότερο σε αντίσκηνο παρά σε κτίριο. Το λευκό παραπέμπει επίσης στην τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του Αιγαίου, ωστόσο, αυτό το σπίτι βρίσκεται στη βόρεια ηπειρωτική περιοχή της Ελλάδας και όχι στα νησιά.

Σαν επένδυση από ύφασμα, τα πράσινα πάνελ εμφανίζονται έγχρωμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κάθε εξωτερική πλευρά της βαμμένης επένδυσης έχει αποκτήσει γρήγορα μια ξεχωριστή πατίνα λόγω των καιρικών φαινομένων και του προσανατολισμού, της έκθεσης στον ήλιο, του ανέμου και της θαλάσσιας αύρας.

Το χρώμα δεν εφαρμόζεται μόνο ως επιφανειακή διακόσμηση αλλά και ως παιχνιδι φωτός και σκιάς, που φιλτράρεται μέσα από μικρά ανοίγματα ψηλά στην ανατολική πρόσοψη. Τα χρώματα στις αποχρώσεις κόκκινων, μοβ και κίτρινων επιλέχθηκαν για αντιπαράθεση με τις φυσικές αποχρώσεις στο γύρω τοπίο που είναι κυρίως μπλε και πράσινες. Καθώς ο ήλιος κινείται, οι χρωματιστές σκιές αλληλεπικαλύπτονται και ο προβλεπόμενος χρωματισμός αλλάζει.

Αυτό το κτίριο αποτελεί μέρος μιας έρευνας για την αειφορία και την παροχή ανθρώπινης άνεσης στην αρχιτεκτονική, αμφισβητώντας τον σαφή ορισμό του εσωτερικού και εξωτερικού κατοικημένου χώρου. Υπάρχει σε ένα βαθμό ποιητική διάθεση στο σχεδιασμό αυτής της μικρής κατοικίας, εφόσον το να ζει κάνεις με ποιητικό νόημα είναι κεντρικό στοιχείο της έννοιας της άνεσης.

Location: Sithonia, Halkidiki, Greece

Design 2011-2012, completion 2016

Architect: Eva Sopeoglou

Metal fabricator: METALSO

Metal powder coating: Vert 2300 Sable, YW362F

Photos: Mariana Bisti