M

Tijuka Sablé: Κατοικία στην Εύβοια ― 

Το νέο έργο των Tense Architecture Network, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση ολοκλήρωσης, είναι μία κατοικία στην Εύβοια σε πεδίο γωνιακό, επικλινές, με ανεμπόδιστη θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Η φέρουσα κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο χρωματίζεται με γήινο, απορροφητικό χρώμα και παραμένει ανεπίχριστο σε οροφές και τοιχία. Τα μεταλλικά στοιχεία βάφονται όλα με τη χρυσοπράσινη πούδρα Tijuka Sablé της AkzoNobel, με την αδρή υφή και τη χαρακτηριστική μεταλλική λάμψη. Το χρώμα Tijuka ανήκει στη συλλογή Futura 2018-2021, μία συλλογή που αναπτύσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από την AkzoNobel σε συνεργασία με τους συμβούλους νέων τάσεων Peclers Paris: ένα από τα βασικά θέματα στη συλλογή της τετραετίας 2018-2021 είναι η “Wild Nature”, όπου οι οικολογικές επιταγές της σύγχρονης εποχής συναντούν εξωτικά τοπία και τη διάθεση της ταξιδιωτικής εξερεύνησης. Το υπερανθεκτικό χρώμα Tijuka μεταφέρει στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές την αίσθηση του πάρκου τροπικής βλάστησης Tijuca, στους λόφους πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι σκούρες πράσινες αποχρώσεις των φυτών, σε συνδυασμό με τους χρυσαφένιους τόνους και την αδρότητα των βράχων, απ’ όπου φαίνεται στον ορίζοντα να αστράφτει ο ωκεανός, οδήγησαν σε ένα μοναδικό χρώμα με υφή απαλής άμμου, όπου μικρά κομμάτια μετάλλου αστράφτουν καθώς πέφτει πάνω στη βαμμένη επιφάνεια το φως του ήλιου.

Προκειμένου να αναφερθεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο στον υπαίθριο χώρο του όσο και στην θέα -και με δεδομένες τις δύο όμορες οικοδομές- το κτίριο διατάσσεται κατά τη διαγώνιο, εγγραφόμενο σε τρίγωνο. Το οριζόντιο πρίσμα αγκυρώνεται μέσω μίας καμπυλόσχημης απόληξης στη νοτιοδυτική γωνία του πεδίου ενώ στην αντιδιαμετρική αυτής απελευθερώνεται με δυναμισμό, αιωρούμενο.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες, με την πρώτη να παραλαμβάνει τον προθάλαμο εισόδου, ενώ ο χώρος διημέρευσης και οι χώροι ύπνου διατάσσονται στην υπερκείμενη. Όλοι οι κυρίως χώροι της κατοικίας βρίσκονται στην περίμετρο ενός τραπεζοειδούς αιθρίου που φιλοξενεί την εσωτερική της αυλή. Η πρώτη στάθμη παραλαμβάνει τον χώρο εισόδου, τον χώρο στάθμευσης και λοιπούς υπόγειους υποστηρικτικούς χώρους: μηχανοστάσιο κολυμβητικής δεξαμενής, κελάρι, αποθήκη.

Ένας επιμήκης καμπυλόσχημος υπαίθριος χώρος αποτελεί μία επιπλέον εκτόνωση του χώρου διημέρευσης προς τα νοτιοδυτικά φιλοξενώντας ταυτόχρονα μία εν προβόλω πέργκολα μεταλλικών στοιχείων με το ίδιο σχήμα. Η κολυμβητική δεξαμενή αναφέρεται στον τελευταίο και διαμορφώνεται με γλυπτικό τρόπο, επίσης από εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα. Το κυκλικό της σχήμα λειτουργεί συμπληρωματικά του τριγωνικού πρίσματος -εντασσόμενο ελεύθερα στο περιβάλλον ύπαιθρο. Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται από επιφάνειες πατημένου ή φυσικού χώματος και φυτεύεται κατάλληλα με ξηροθερμικούς θάμνους και δένδρα.

Το έργο, που βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης, είναι σήμερα ορατό μόνο μέσα από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις. Αυτές όμως μπορούν να μεταφέρουν μόνο ένα μικρό μέρος της εντύπωσης που θα κάνει στους ανθρώπους που πρόκειται να το κατοικήσουν.

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Tense Architecture Network
Τοποθεσία: Εύβοια, Ελλάδα
Έτος Κατασκευής: 2020
Περιγραφή Χρώματος: Tijuka Sablé Futura Collection 2018-2021, Akzo Nobel
Κωδικός Πούδρας: Υ2306Ι