M

The Icon, Mία χρωματιστή γειτονιά σε ύψος στη Μελβούρνη ― 

Το κτίριο διαμερισμάτων ύψους 17 ορόφων βρίσκεται σε προβεβλημένη τοποθεσία στη Μελβούρνη, στη διασταύρωση St. Kilda, που είναι πολυσύχναστη με αυτοκίνητα, φορτηγά, ποδηλάτες και τραμ. Το αστικό τοπίο είναι ακανόνιστο, με κτίρια μεσαίου και ψηλού ύψους, ενώ θεωρείται απλό «πέρασμα» προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της St. Kilda., του Luna Park και των παραθαλάσσιων προαστίων της πόλης.

Αν και η μορφή του πύργου Icon θυμίζει παιδί που παίζει με τουβλάκια για πρώτη φορά, στην πραγματικότητα είναι μία εξαιρετικά μελετημένη σύνθεση ακανόνιστα τοποθετημένων όγκων. Τα διαφορετικά ύψη των «κουτιών» αναπαράγουν το άμεσο αστικό περιβάλλον και την ακανονιστία των κτιρίων του, δημιουργώντας μια αφαιρετική σύνδεση μαζί του.

Στα χαμηλότερα επίπεδα, οι όγκοι τοποθετούνται ώστε να έχουν απόλυτη ανταπόκριση με τα γειτονικά κτίρια. Όπως στοιβάζονται πάνω τους, οι ψηλότεροι όγκοι ταιριάζουν με τη γειτονιά της απέναντι πλαγιάς, δημιουργώντας σημεία αναφοράς για την ένταξη μελλοντικών κτιρίων.

Η όψη από επεκτεινόμενο μεταλλικό πλέγμα, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στους αρχιτέκτονες JCB και τον εικαστικό Matthew Johnson, περιλαμβάνει 40 διαφορετικά χρώματα. Η όψη, μια «ζωντανή επιδερμίδα», δημιουργεί μία κινούμενη δυναμική καθώς ενεργοποιείται από τους κατοίκους, ενώ, ως διαφανές πέπλο, αποκαλύπτει τον κτιριακό οργανισμό και τους χώρους ζωής στο εσωτερικό του. Καθώς ο ήλιος αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια της μέρας, κάθε μεταλλικό τμήμα αποκτά ελαφρά διαφορετική απόχρωση, προσδίδοντας στο κτίριο ανάλαφρη διάθεση. Το βράδυ, το πλέγμα της όψης λάμπει, προσφέροντας μία ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική εντύπωση στη νυχτερινή κορυφογραμμή της πόλης.

Το αποτέλεσμα θυμίζει μια συλλογή από «γειτονιές» στοιβαγμένες τη μία πάνω στην άλλη, η καθεμία με το δικό της χρώμα που ξεχωρίζει από απόσταση. Η αίσθηση αστικής κοινότητας ενισχύεται επίσης με τους μεγάλους κοινόχρηστους χώρους που καταλήγουν σε ένα ανοιχτό deck με θέα προς τα γειτονικά πάρκα και την παραλία.

Τα 115 διαμερίσματα του συγκροτήματος περιλαμβάνουν 65 studio, 47 δυάρια και 3 τριάρια με 125 θέσεις οχημάτων, 72 θέσεις ποδηλάτων και 121 μονάδες αποθήκευσης. Το συγκρότημα έχει άμεση πρόσβαση σε δημόσια συγκοινωνία – τραμ και λεωφορείο.

Το ύψος του κτιρίου, που αναπτύσσεται σε 17 ορόφους, συνδέει τη βόρεια και τη νότια συνοικία του κόμβου St. Kilda, ενώ σε συνδυασμό με τα ψηλότερα κτίρια που βρίσκονται βόρεια (συγκεκριμένα, το κτίριο Cadbury Schweppes και τον πύργο διαμερισμάτων Marquisse) δημιουργεί μία «πύλη» προς την πόλη μέσα από διακριτά αστικά ακίνητα.

Ο μεγάλος όγκος του κτιρίου «σπάει» μέσα από την ακανόνιστη σύνθεση στοιβαγμένων κουτιών. Το πίσω μέρος του πύργου απομακρύνεται από τα γειτονικά κτίρια για να μην ρίχνει δυσάρεστη σκιά στα δώματα που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους ως βεράντες στα ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Τα διαμερίσματα έχουν ενεργειακή πιστοποίηση 6 αστέρων, με αρχιτεκτονικά στοιχεία βιωσιμότητας όπως τα ανοιγόμενα σκίαστρα και οι ανεξάρτητοι αγωγοί για γενικά και για ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Αρχιτεκτονική: Jackson Clements Burrows

Φωτογράφηση: John GollingsMichael Gazzola