M

Structura RAL 9016: Κινηματογραφικές εντυπώσεις ― 

Η εξοχική κατοικία στη Νεράτζα, σχεδιασμένη από τους R|C|TECH, βρίσκεται σε επίπεδο οικόπεδο στη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου, με απρόσκοπτη θέα προς τον Κορινθιακό και την κορυφογραμμή του Παρνασσού. Εκτός από τη θέα, δεν υπάρχουν εμφανή χαρακτηριστικά του αναγλύφου ή γύρω κτίρια που να διαμορφώνουν ένα ισχυρό τοπικό πλαίσιο, οπότε το ίδιο το κτίριο γίνεται κέντρο αναφοράς. Για να επιτυγχάνει αυτόν τον ρόλο του, το σπίτι έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να δημιουργεί αναμνήσεις, ειδικά εφόσον πρόκειται για εξοχική κατοικία: Οι κάτοικοι είναι μία νέα οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, που σκοπεύουν να περνούν εκεί κάθε καλοκαίρι τις διακοπές τους.

Για να ανακαλύψουν ποια είναι τα στοιχεία εκείνα πάνω στα οποία «αγκυρώνονται» οι αναμνήσεις, οι αρχιτέκτονες είχαν στο μυαλό τους τα μοντέρνα κτίρια στις ταινίες του Jacques Tati: αυτά, αν και με την πρώτη ματιά μοιάζουν απόκοσμα, ή ακόμα και αστεία, είναι σχεδιασμένα ώστε να εντυπώνονται στη μνήμη, αλλά και στον φωτογραφικό φακό. Μέσα στη φαινομενική απλότητά τους, διαθέτουν κάποια ισχυρά χαρακτηριστικά που τα κάνουν αξέχαστα.

Στη Νεράτζα, η κατοικία είναι ένα ελεύθερο αντικείμενο μέσα στο οικόπεδό του, δίπλα στη θάλασσα. Αποτελείται από απλούς λευκούς γεωμετρικούς όγκους που περιβάλλονται από ένα λεπτό μπετονένιο πλαίσιο που κρύβει πίσω του μία εντυπωσιακή πέργκολα η οποία κατασκευάζει ένα συναρπαστικό θέατρο σκιών πάνω στις μεγάλες επιφάνειες. Η είσοδος σηματοδοτείται από μία κίτρινη πόρτα, ενώ στο εσωτερικό κρύβεται ένα αίθριο. Η κορυφογραμμή του εσωτερικού λευκού όγκου ξεφεύγει από την ορθοκανονικότητα και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό, αναγνωρίσιμο σχήμα.

Το λευκό χρώμα στους καθαρούς γεωμετρικούς κτιριακούς όγκους και την πέργκολα, καθώς δουλεύει έντονα με το φως, δίνει στο κτίριο μία εντύπωση κάπως απόκοσμη. Τα μεταλλικά στοιχεία, μια και το σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, προστατεύονται με υπερανθεκτική λευκή πούδρα Structura RAL 9016: η απόχρωση είναι βιομηχανική και, με την πάρα πολύ λεία υφή της και την περιορισμένη γυαλάδα της, δίνει στις λευκές γραμμές την αίσθηση ενός αντικειμένου άυλου, που είναι προορισμένο να υποδέχεται τον ήλιο και να παράγει καθαρές σκιές πάνω στον εαυτό του και στο περιβάλλον του.

Η απλή διάταξη του κτιρίου, το οποίο οργανώνεται σε ένα επίπεδο, επιτρέπει την ποικιλομορφία του σχεδιασμού με τη μορφή εξωτερικών χώρων με διαφορετικές ιδιότητες, καθώς επίσης και την οργανική σύνδεση διαφόρων προγραμματικών περιοχών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η κατοικία αποτελείται από δύο πτέρυγες, όπου η πρώτη περιέχει δύο υπνοδωμάτια ενώ η άλλη τον ξενώνα. Στη συνάντησή τους βρίσκεται ένα απλόχωρο σαλόνι μαζί με μια κουζίνα και την τραπεζαρία.

Δύο μεγάλοι κυλινδρικοί φεγγίτες κεντράρονται πάνω από τον πάγκο της κουζίνας και την τραπεζαρία. Ένας εξωτερικός χώρος καθιστικού βρίσκεται ανάμεσα στην πισίνα και το σαλόνι. Η μπροστινή βεράντα ανοίγεται στην παραλία και τη θάλασσα, ενώ η εσωτερική αυλή – είσοδος ανοίγεται στον νότο. Το κομψό πλαίσιο εμφανούς σκυροδέματος των περιμετρικών στεγάστρων αναδιπλώνεται γύρω από τον λευκό μονολιθικό όγκο του σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνει τις όψεις προς τον βορρά και τον νότο, ρυθμίζοντας τις αναλογίες του συνόλου.

Αρχιτεκτονική: R|C|TECH

Χρώμα: RAL 9016 Structura D2525, YA316F