M

Shift Paris: Οικολογική μετάβαση ― 

Η ριζική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων Shift στο Παρίσι ήταν ένα έργο με μεγάλη σημασία για τους αρχιτέκτονες Arte Charpentier: το αρχικό κτίριο, στο όριο ανάμεσα στο 15ο Διαμέρισμα του Παρισιού και το προάστιο Issy-les-Moulineaux, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το ίδιο γραφείο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως από τότε πολλά έχουν αλλάξει, τόσο ως προς τις ιδέες για το τι πρέπει να πετυχαίνει ένα κτίριο γραφείων, όσο και στις διαθέσιμες τεχνολογίες κατασκευής και αρχιτεκτονικών τελειωμάτων. Στη νέα του μορφή, το Shift λειτουργεί ως επιταχυντής του μετασχηματισμού προς πιο συνεργατικές μορφές εργασίας, με φροντίδα για την αυτοπραγμάτωση των εργαζομένων και με πολύ πιο υπεύθυνη στάση ως προς το περιβάλλον.

Η ανακαίνιση, σε βάθος, επέτρεψε δύο σημαντικές μετατροπές που έβγαλαν το κτίριο από την απομόνωσή του και του επέτρεψαν να επανασυνδεθεί με την πόλη, ξεκινώντας έναν διάλογο με το άμεσο περιβάλλον του. Η απομάκρυνση των μπετονένιων πάνελ της όψης και η αντικατάστασή τους με ένα ελαφρύ κέλυφος που διαρθρώνεται με κατακόρυφες περσίδες, καθώς και η δημιουργία ενός εσωτερικού αιθρίου που διασχίζει το κτίριο από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ενώνοντας τους δύο πλευρικούς δρόμους, μετατρέπει το κτίριο σε σύνδεσμο ανάμεσα στο Παρίσι και το Issy-les-Moulineaux.

Στην καρδιά του έργου βρίσκεται ο κεντρικός ενοποιητικός χώρος, γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται η καθημερινότητα της εργασίας, γεμάτη άνεση και φιλικότητα, έμπνευση και δημιουργική σκέψη, κοινωνικές επαφές και ανταλλαγές. Τα γραφεία, διαφορετικού βάθους, σπάνε τη μονοτονία των τυποποιημένων κατόψεων και αποκτούν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα. Οι όψεις, σε μεγάλο βαθμό πλέον γυάλινες, επιτρέπουν στον ήλιο να γίνεται η κύρια πηγή φυσικού φωτισμού.

Μία σημαντική αρχιτεκτονική καινοτομία, το κατακόρυφο κενό στο κέντρο του κτιρίου, στεγάζεται από μία μεγάλη γυάλινη οροφή. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα σύνθετο σύστημα από πατάρια και εσωτερικά μπαλκόνια που συνδέονται με ένα μνημειακό κλιμακοστάσιο, το οποίο κατασκευάστηκε κρεμαστό, από την κορυφή προς τη βάση.

Το Shift είναι σχεδιασμένο σαν κήπος: ενσωματώνει φυτά στο εσωτερικό του, με τα 1800m² από ιδιωτικές βεράντες, λότζιες και μπαλκόνια. Το προηγούμενο, συμβατικό δώμα μετατράπηκε σε πράσινη φυτεμένη στέγη επιφάνειας 2600m², η οποία προσφέρει πραγματικά βιώσιμους χώρους: έναν εναλλακτικό, υπαίθριο χώρο εργασίας, ένα εστιατόριο για διάλειμμα δίπλα στη βλάστηση καθώς και 1000m² καλλιεργήσιμης επιφάνειας που αποδίδεται στην πόλη και υπενθυμίζει τη σημασία της οικολογικής διαχείρισης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Arte Charpentier εμπιστεύονται την AkzoNobel για την απόδοση των χρωμάτων που προδιαγράφουν στα έργα τους: έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει πούδρες της Interpon στον Πύργο Elithis στη Dijon, με θεαματικά αποτελέσματα, έμειναν σταθεροί στην επιλογή τους για όλα τα μεταλλικά στοιχεία του ανακαινισμένου Shift: οι όψεις στις οδούς Guynmer και Avia αποκτούν έντονα αστικό χαρακτήρα με το μεταξένιο RAL 7015 satin στο εσωτερικό και το αδρό RAL 7047 στο εσωτερικό. Με RAL 7015 βάφεται επίσης το εντυπωσιακό αίθριο και η είσοδος, ενώ οι όψεις της αυλής προστατεύονται με το ματ RAL 7035. Οι εξωτερικές περσίδες είναι ειδική κατασκευή από Ιταλό κατασκευαστή, με τη χρήση υαλονήματος και ρητίνης, μετά από μακρόχρονη έρευνα και πειραματισμό.

Η τεχνολογία της πούδρας βαφής που χρησιμοποιήθηκε στο Shift, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018, είναι η Interpon D1036: μια τεχνολογία που έδωσε οικολογικές, ανθεκτικές πούδρες βαφής σε πολλές αποχρώσεις RAL, τις οποίες εύκολα καταλαβαίνουν οι αρχιτέκτονες. Στο μεταξύ όμως, η AkzoNobel είχε ήδη προχωρήσει σημαντικά με την αύξηση της ανθεκτικότητας των προϊόντων της, παράγοντας την τεχνολογία Interpon D2525: οι ίδιες αποχρώσεις, και περισσότερες, τώρα πλέον είναι υπερανθεκτικές, καλύπτοντας προσδόκιμο ζωής 30 χρόνων, ώστε να ανταποκρίνονται σε ολοένα και απαιτητικότερες πιστοποιήσεις.

Με τη μοντέρνα, ζωντανή ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τον συνδυασμό ακατέργαστων και λεπτά επεξεργασμένων υλικών, καθώς και τη θερμή χρωματική παλέτα που επιλέγεται, οι ευρύχωρες εγκαταστάσεις του Shift γίνονται ζεστές και φιλόξενες. Συνεχίζοντας τη ρυθμική διαδοχή των εξωτερικών περσίδων στο εσωτερικό, το lobby αποκτά χαρακτήρα με κατακόρυφα στοιχεία από ξύλο οξιάς.

Με τον επανασχεδιασμό των χρήσεων και των τρόπων εργασίας σε ένα υπάρχον κτίριο, το Shift πετυχαίνει μια αρχιτεκτονική και οικολογική μετάβαση: πλέον στοχεύει στη διπλή πιστοποίηση BREEAM “Excellent” και HQE “Exceptional”. Το Shift γίνεται εργαστήριο πειραματισμού με πρακτικές που θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές στο μέλλον, όπως η αστική γεωργία, φέρνοντάς τις μέσα σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων.

Architecture: Arte Charpentier Architectes

Colors featured:

Interpon RAL 7015 satin, code SL715JR

Interpon RAL 7047 textured, code SL347G

Interpon RAL 7035 matt, code SL835G