M

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea αποκτούν πόντους LEED, με πούδρες βαφής Interpon ― 

Τα γραφεία και το προκείμενο κτίριο ανήκει στην εταιρεία Prodea Investments, την μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα. Το κτίριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης. Είναι διαμπερές προς την οδό Μιλτιάδου, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, δύο τυπικούς ορόφους, δύο εσοχές, εξώστη και δώμα με θέα την Ακρόπολη. Η δομή του Ομίλου (εταιρείας) απαιτεί την οργάνωση σε τμήματα, την εργασία ομάδων σε διατάξεις open space, αλλά και κλειστά διοικητικά γραφεία, γραφεία συναντήσεων λίγων ατόμων, ένα μεγάλo boardroom, ένα μεγάλο χώρο εκδηλώσεων.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει δύο βασικούς στόχους, πρώτον την επέμβαση του προπολεμικού κτιρίου, με διατηρητέα όψη, αλλά και έντονα διακοσμητικά στοιχεία  που επιλέχθηκαν να παραμείνουν στο κτίριο, την μετατροπή του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων γραφειακών χώρων και δεύτερον την συμβατότητα του κτιρίου με δύο ισχυρά, πρότυπα προδιαγραφών, LEED και WELL.

Το πρότυπο LEED αφορά την πιστοποίηση αειφορίας των κτιρίων, τις βέλτιστες συνθήκες εντός τους, δηλαδή τη βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού αέρα, τις συνθήκες θερμικής άνεσης και τον φυσικό φωτισμό, και βέβαια τα χαμηλότερο έξοδα λειτουργίας, καθώς και περιέχει απαιτήσεις σε φύτευση.  Η πιστοποίηση WELL αφορά τις μετρήσιμες ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, και πιο συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης, τις χαμηλές οσμές, μετρήσεις επιπέδων αέρα,  και εφαρμογή ειδικών διαστάσεων σε σημεία. Και οι δύο πιστοποιήσεις καθιστούν το ακίνητο υψηλών προδιαγραφών. Για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του κτιρίου, σημαντική ήταν η επιλογή για πούδρες βαφής Interpon, σε επιλεγμένα μεταλλικά στοιχεία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εντυπωσιακό roof garden του κτιρίου. Οι πούδρες βαφής, με τον οικολογικό τρόπο παραγωγής τους και τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις τους, συμβάλλουν στη συγκέντρωση βαθμών LEED και εγγυώνται μεγάλη διάρκεια ζωής στο έργο.

Προγραμματικά, τοποθετήθηκαν στο ισόγειο η υποδοχή, χώρος αναμονής, και πίσω από αυτά ο μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, το κεντρικό boardroom στον μεσώροφο με γυάλινα πετάσματα που του προσδίδουν εποπτεία στον ισόγειο χώρο. Το κτίριο εσωτερικά υπέστη τροποποιήσεις έτσι ώστε να λειτουργεί ως σύνολο, και όχι άθροισμα ορόφων. Με την διάτρηση οπών στις οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, καθίσταται δυνατή η οπτική ενοποίηση των χώρων, καθώς γύρω από την οπή οργανώνεται τμήμα των χώρων κίνησης των γραφείων.

Στους δύο πρώτους αναπτύσσονται γραφεία ανοιχτά και κλειστά, στον τρίτο ο χώρος διαλείμματος με τον εξωτερικό του χώρο, το δώμα διαμορφώθηκε ως ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με φυτεύσεις, πέργκολα, ενώ στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι. Για τον ανοιχτό χώρο που αναπτύσσονται θέσεις εργασίας έχει σχεδιαστεί ένα οργανικό μοντέλο τοποθέτησης ενός συστήματος – cluster γραφείων, με κυλινδρική μορφή και κυματοειδές τελείωμα, επενδυμένα με απορροφητικό ύφασμα. Η ανάγκη κλειστών γραφείων καλύπτεται με ειδικά ηχομονωτικά υαλοπετάσματα, καμπύλα ή επίπεδα, που και φέρουν τις εσωτερικές θύρες.

Η παρουσία των έργων τέχνης δηλώνει την σχέση της Prodea με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, και συγκεκριμένα με νέους Έλληνες καλλιτέχνες, των οποίων είτε χρησιμοποιούνται έργα της συλλογής τους, είτε πραγματοποιούν έργα με αφορμή τα γραφεία της εταιρείας. Η τέχνη λειτουργεί οργανικά με τον υπόλοιπο σχεδιασμό, δεν είναι δηλαδή μια εκ των υστέρων προσθήκη.

Συνολικά, η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία συγχρονικότητας και διαχρονικότητας, στον προγραμματισμό, την χωροθέτηση, την υλικότητα, την παρουσία εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών, και τέλος την ανάγκη συμβατότητας ενός αισθητικά προηγμένου περιβάλλοντος, με την λειτουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικά χώρου.

Σχεδιασμός: Urban Soul Project

Φωτογράφηση: Yiorgis Yerolymbos

Χρώματα:

YB303F / RAL 9003 Structura, Interpon D2525

Y2304I / Tasilaq Interpon D2525 Sable, Collection Futura

YL321F / RAL 7021 Structura, Interpon D2525

Y2316F / Ambre Interpon D2525, Collection Futura