M

Πλαισίωση της θέας: Εξοχική κατοικία στο Αμμούδι Ζακύνθου ― 

Στην εξοχική κατοικία στο Αμμούδι, η αρχιτέκτονας Κατερίνα Βαλσαμάκη συνθέτει τα χρώματα του περιβάλλοντος με την λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου, πλαισιώνοντας τη θέα μέσα από στρατηγικά τοποθετημένα ανοίγματα.

Η μονοκατοικία βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Ζακύνθου , στον οικισμό Αμμούδι, που πήρε το όνομά του από την μικρή παραλία μπροστά από το οικόπεδο.

Το οικόπεδο έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα ανατολικά, και είναι πυκνοφυτεμένο, ιδιαίτερα στα όρια του, με δένδρα και αμπέλια, που δημιουργούν έναν εσωτερικό κήπο.

Η εναρμόνιση του σπιτιού με το μικροπεριβάλλον του οικοπέδου, με την χαμηλή βλάστηση, τα αμπέλια και τις ελιές, καθώς και η θέα της θάλασσας, καθόρισαν τις σχεδιαστικές επιλογές: μια λιτή σύνθεση με χαμηλούς όγκους, που ακολουθούν την φυσική απαλή κλίση του εδάφους, ανοίγεται στη θάλασσα και ενσωματώνει τμήματα του κήπου. Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι αντιμετωπίζονται ως μια αδιάκοπτη ενότητα.

Οι χώροι διημέρευσης οργανώνονται στον κεντρικό όγκο του σπιτιού. Σε συνέχειά τους, η ανατολική πέργκολα οριοθετεί έναν σκεπαστό υπαίθριο χώρο που λειτουργεί ισότιμα με το εσωτερικό καθιστικό, που μετατρέπεται σ ένα μεγάλο ημιυπαίθριο όταν ανοίξουν τα συρόμενα υαλοστάσια.

Η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων του σπιτιού , που καταλαμβάνουν όλο το ύψος, αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στα κουφώματα, επιλέγονται σκουρόχρωμες αποχρώσεις, ώστε αυτά να γίνονται σχεδόν μη αντιληπτά.

Με αντίστοιχη λογική διαμορφώνονται και οι χώροι των υπνοδωματίων. Στεγασμένοι ή ανοιχτοί χώροι αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του σπιτιού, την έκφραση και διαβάθμιση της ιδιωτικότητας και τον προσανατολισμό.

Τα χρώματα και οι μυρωδιές του κήπου, ο ήχος της θάλασσας, και η εναλλαγή του φωτός αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης που δημιουργεί η κατοίκηση του σπιτιού στους ενοίκους του.

 

Αρχιτέκτων : Κατερίνα Βαλσαμάκη

Στατική μελέτη: Ergosystem ΕΠΕ Χρύσανθος Καλλίγερος

ΗΜ μελέτη : Γιώργος Γιαννόπουλος

Κατασκευή : Κατερίνα Βαλσαμάκη

Κείμενο : Κατερίνα Βαλσαμάκη

Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Χρώμα κουφωμάτων / μεταλλικών κατασκευών : Gris 2800 Sable

Κωδικός: YW356F AkzoNobel