M

Otago: Plovdiv Plaza by Aluminco ― 

Το εμπορικό κέντρο Plovdiv Plaza, στη Βουλγαρία, ανακαινίστηκε πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Stephen George International, με μία εντυπωσιακή όψη από διάτρητο αλουμίνιο, βαμμένη με την υπερανθεκτική πούδρα Otago της AkzoNobel. Τα διάτρητα πανέλα της όψης και το καινοτόμο σύστημα στήριξής τους είναι δημιουργία της Aluminco, εταιρίας με καινοτόμα συστήματα & προϊόντα αλουμινίου, για την διακόσμηση και προστασία των οποίων επιλέγει σταθερά τη συνεργασία με την AkzoNobel.

Η ανακαίνιση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2018, την ίδια χρονιά που «γεννήθηκε» το Color /n Architecture μέσα από τον ανοιχτό διαγωνισμό που διοργάνωσε η AkzoNobel και απευθυνόταν σε αρχιτέκτονες που έπρεπε να καταθέσουν ιδέες για επεμβάσεις σε κτίρια των Ελληνικών πόλεων, αναβαθμίζοντάς τα αισθητικά και περιβαλλοντικά εισάγοντας στην όψη μεταλλικά στοιχεία βαμμένα με πούδρες βαφής. Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό Color /n Architecture, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για μορφολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση του Plovdiv Plaza: Η ιδέα ότι η όψη είναι ένα «ύφασμα» με διακοσμητικά μοτίβα, το οποίο «ντύνει» το κτίριο, δεν είναι καινούργια. Από την επεξεργασία των προτάσεων του διαγωνισμού, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση του κλάδου για το πως κατασκευάζονται και βάφονται τέτοια συστήματα προσόψεων.

Η Aluminco, στο Plovdiv Plaza, παρέχει το ζητούμενο από τους αρχιτέκτονες, χρησιμοποιώντας και την κατάλληλη τεχνογνωσία. Η όψη αποτελείται από διάτρητα αλουμινένια πανέλα, επιφάνειας περίπου 6800m². Σχεδιάστηκε ένα custom σύστημα υποδομής, που επιτρέπει την γρήγορη και ασφαλή στερέωση των πανέλων. Τα εντυπωσιακά σχέδια της όψης κατασκευάστηκαν με μηχανήματα CNC, με ακρίβεια χιλιοστού. Τα πανέλα και το σύστημα υποδομής κόπηκαν με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας που πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοποίησης Qualicoat. Για τις προδιαγραφές του έργου, οι πούδρες βαφής Interpon D2525 της AkzoNobel κρίθηκαν ιδανικές, καθώς παρέχουν εγγύηση 25 χρόνων.

Η όψη, που απλώνεται πάνω στο κτίριο σαν πλεκτό από δαντέλα, βάφτηκε με την υπόλευκη  ματ μεταλλική πούδρα Otago της AkzoNobel. Η Otago, που ανήκει στην ενότητα Sublimed της συλλογής Futura, με την τονικότητα και τη μεταλλική της λάμψη κάτω από τον ήλιο εκφράζει την αίσθηση του διάσημου ορεινού τοπίου Ottago της Νέας Ζηλανδίας, με τα υπόλευκα πετρώματα και τις χιονισμένες κορυφές, που καθιστούν το μέρος ιδανικό προορισμό για ορειβασία. Μέσα από μία χαρούμενη σύμπτωση, η περιοχή του Plovdiv, με τα ίδια χαρακτηριστικά, είδε το νέο του τοπόσημο να βάφεται με αυτό το ξεχωριστό χρώμα. Την ημέρα, τα αλουμινένια στοιχεία μοιάζουν με μεταξωτές κλωστές στη φυσική τους απόχρωση, που τονίζουν τις λεπτές τους διατομές μέσα από μια ελαφριά γυαλάδα, ενώ τη νύχτα η όψη γίνεται φαντασμαγορική, καθώς τα κενά φωτίζονται από χρωματιστό φως ενώ τα αλουμινένια προφίλ μπροστά τους δείχνουν σκούρα.

Το εμπορικό κέντρο, το μεγαλύτερο στην πόλη και σε ολόκληρη τη νότια περιοχή της χώρας, έχει γίνει προορισμός για εμπόριο, εστίαση και αναψυχή. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μία μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών καθώς και γραφεία υψηλής στάθμης τα οποία στεγάζουν εταιρίες καινοτομίας, που αναζητούν στην περιοχή ένα σύγχρονο περιβάλλον για να στεγάσουν τον εργασιακό τους χώρο.

ΑρχιτέκτονεςStephen George International

Χρώμα: Otago D2525, Futura Collection /  Κωδικός: YW263I