M

Mars Sablé: Κατοικία NCaved στο σιδηρομεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου ― 

Η κατοικία NCaved είναι το πιο πρόσφατο έργο των Mold Architects, στη Σέριφο. Βρίσκεται σε έναν μικρό, απομονωμένο, βραχώδη κόλπο και μοιάζει να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανάγκη προστασίας της νέας κατοικίας, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία με εκπληκτική θέα, η οποία όμως είναι διαρκώς εκτεθειμένη στον δυνατό βοριά, οδήγησε στην απόφαση να σκαφτεί ο βράχος, αντί να τοποθετηθούν διαδοχικοί χώροι στο επίπεδο του εδάφους.

Ένας ορθογωνικός κάναβος παράγει μία διάταξη πλήρων και κενών σε «σκακιέρα», τα οποία στεγάζουν και, ταυτοχρόνως, διαχωρίζουν τους χώρους κατοικίας. Η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται από τη στροφή του τελευταίου άξονα του κανάβου, ώστε να μεγιστοποιείται η θέα. Η στροφή του άξονα εντείνει σημαντικά την προοπτική, ενώ το αποτύπωμα της κατοικίας ελαχιστοποιείται οπτικά προς το ανηφορικό τέλος.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια, καθιστικά και ξενώνας. Τα δύο πρώτα επίπεδα επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας παραμένει ανεξάρτητος. Ένα βυθισμένο κλιμακοστάσιο ενοποιεί εξωτερικά τα τρία επίπεδα και οδηγεί προς την κύρια είσοδο, στο πατάρι του καθιστικού.

Η επιλογή να παραμείνει η κατοικία υπόσκαφη παρουσίασε μία σειρά από προκλήσεις για τη δημιουργική της ένταξη στο τοπίο. Οι βυθισμένες περιοχές είναι «αρνητικοί» χώροι, οι οποίοι προκύπτουν από την αφαίρεση τμημάτων του βράχου. Η επιλογή των υλικών και των χρωμάτων έγινε ώστε να διατηρείται η άγρια αίσθηση μιας φυσικής κοιλότητας. Πέτρα, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, ξύλο και χρωματισμένο μέταλλο χρησιμοποιούνται με ακρίβεια για να σχηματίσουν τα αδρά εσωτερικά κελύφη.

Διαμήκεις τοίχοι από ξερολιθιά οριοθετούν και προστατεύουν τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Αποτελούν τα κάθετα όρια, που καθοδηγούν το βλέμμα του επισκέπτη προς τη γραμμή του ορίζοντα. Σε αντίθεση με τους ισχυρούς πέτρινους τοίχους, οι κάθετες όψεις είναι ελαφριές και γυάλινες, που μπορούν να ανοίγουν τελείως. Η όψη είναι εντελώς ανοιχτή στην ανατολική θέα, ενώ τα πίσω ανοίγματα βρίσκονται δίπλα σε εσωτερικούς κήπους, διευκολύνοντας τον φυσικό αερισμό και φωτισμό.

Τα διάτρητα σκίαστρα στις όψεις και τα δάπεδα δημιουργούν ένα παιχνίδι σκιών. Σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες, δημιουργούν μία απόκοσμη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Τέλος, οι πέργκολες μοιάζουν να αιωρούνται αποκολλημένες από την επιφάνεια, σηματοδοτώντας την υλική παρουσία της κατοικίας που βρίσκεται ενταγμένη στο τοπίο, διατηρώντας μια δυναμική παρουσία.

Οι μεταλλικές διατομές που χρησιμοποιήθηκαν για τα σκίαστρα, καθώς και άλλα μεταλλικά στοιχεία, προστατεύονται με διπλή βαφή πούδρας Interpon της AkzoNobel, για εξασφαλισμένη αντοχή στις ιδιαίτερα δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (άνεμος, αλάτι, υγρασία), λόγω της εγγύτητας του έργου προς τη θάλασσα και της έκθεσής του στα μελτέμια. Το επιλεγμένο χρώμα είναι η υπερανθεκτική πούδρα βαφής Mars Sablé, της συλλογής Futura. Η τονικότητα και η υφή του χρώματος θυμίζει φυσική σκουριά, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σιδηρομεταλλευτική ιστορία της Σερίφου. Το χρώμα της AkzoNobel, που έχει ως έμπνευση την κοκκινωπή, βραχώδη επιφάνεια του πλανήτη Άρη, είναι η καλύτερη επιλογή προστασίας, χάρη στην εξαιρετική ανθεκτικότητά του και τη συγγενική του τονικότητα με την τοπική πέτρα, που κυριαρχεί στο κτίριο και στο γύρω τοπίο.

Ο φυσικός φωτισμός και ο διαμπερής αερισμός μέσα από διαδοχικά ανοίγματα στο μπροστινό και το πίσω μέρος του κτιρίου, το φυτεμένο επίπεδο δώμα, η κατάλληλη μόνωση και οι υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, χαρίζουν στην κατοικία NCaved εξαιρετικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Αρχιτεκτονική: MOLD ARCHITECTS/ Ηλιάνα Κερεστετζή

ΧρώμαMars D2525 Sable, Futura Collection / Code: YX355F

Φωτογράφηση: ©Panagiotis Voumvakis, για την AkzoNobel