M

Η πούδρα Interpon RAL 7021 Structura προστατεύει το Lynx Mountain Resort από την παγωνιά του χειμώνα ― 

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τους καλοκαιρινούς προορισμούς της με τον δυνατό ήλιο, δίπλα στη θάλασσα. Εξίσου εντυπωσιακές τοποθεσίες, όμως, υπάρχουν και στην ηπειρωτική χώρα, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά στο τοπίο και στο κλίμα. Η Φλώρινα βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και είναι μία καταπράσινη ορεινή περιοχή με πυκνά δάση εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, όπου οι χειμώνες είναι σκληροί, με τις θερμοκρασίες πολλές φορές να πέφτουν αρκετά κάτω από το μηδέν.

Το ξενοδοχείο The Lynx Mountain Resort and Casino, πρόσφατα ανακαινισμένο από τους De.Ar Architects, βρίσκεται πάνω στον λόφο του Αγ. Παντελεήμονα με πανοραμική θέα προς την πόλη, στην τοποθεσία όπου λειτουργούσε παλαιότερα το «Ξενία Φλώρινας». Τα Ξενία ήταν ξενοδοχεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που χτίστηκαν τη δεκαετία του ’60, ώστε να αναδείξουν τα ομορφότερα φυσικά τοπία σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από μοντέρνα γραμμή και σύγχρονες ανέσεις. Το κτίριο κτίστηκε τη δεκαετία του ’60, ενώ μεταξύ 1977 και 1998 έγιναν προσθήκες κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος που αλλοίωσαν τη συνοχή του, επομένως η ριζική ανακαίνιση είχε στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης τουριστικής εγκατάστασης, με αρχιτεκτονική δομή και αισθητική.

Κεντρική ιδέα ήταν η ένταξη του ξενοδοχείου στο πλούσιο δασικό περιβάλλον και η ταυτόχρονη ανάδειξη του τοπίου μέσω του υψηλού βαθμού εξωστρέφειας που δημιουργήθηκε στο κτίριο. Η επέμβαση στο υφιστάμενο μονολιθικό κέλυφος, με σχεδιασμό μεγάλων εξωτερικών κουφωμάτων, skylights στις στέγες και προσθήκη γυάλινων οροφών και περγκολών σε διαφορετικούς ορόφους, επέτρεψε την είσοδο του φωτός και της φύσης στο κτίριο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη θέα προς τον λόφο και την πόλη.

Η νέα οργάνωση των όψεων συνέβαλε στην ενιαία αντίληψη του κτιρίου. Σχεδιάστηκε μια ελαφράς διατομής εξωτερική μεταλλική κατασκευή με στοιχεία πλήρωσης κρύσταλλα και διάτρητες λαμαρίνες, ενώ η θερμοπρόσοψη, με σκοτίες και υφές, δημιούργησε μια ανθεκτική επιφάνεια, ικανή να προστατεύει το κτίσμα από τις μεγάλες ετήσιες θερμοκρασιακές διαφορές. Τα γήινα χρώματα των εξωτερικών κατακόρυφων επιφανειών και στοιχείων, σε συνδυασμό με τη σκουρόχρωμη στέγη και τις μεταλλικές κατασκευές, ενσωματώνουν το κτίριο αρμονικά στο περιβάλλον του, ενώ ο φωτισμός αναδεικνύει το βάθος των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της εγκατάστασης. Στο σύνολο του έργου, η σχέση με το τοπίο ενισχύθηκε με τη χρήση φυσικών υφών και αυθεντικών υλικών που δανείζονται τις αποχρώσεις του, ενώ επίσης δόθηκε έμφαση στον διακριτό και εκλεκτικό χαρακτήρα της επίπλωσης που δημιουργεί μία αίσθηση οικείας πολυτέλειας.

Για την προστασία της εκτεθειμένης μεταλλικής κατασκευής από τις έντονες θερμοκρασιακές μεταπτώσεις, ειδικά από τον παγετό του χειμώνα, χρησιμοποιήθηκε η υπερανθεκτική πούδρα Interpon RAL 7021 της συλλογής Structura, από την AkzoNobel. Το χρώμα είναι ένα σαγρέ, ματ, σκούρο γκρι, που αναδεικνύει τις λεπτές, ρυθμικές μεταλλικές διατομές, ενώ ταιριάζει απόλυτα με τα σκούρα χρώματα του δάσους και με τις γήινες, φυσικές αποχρώσεις στους τοίχους και στις υπαίθριες διαμορφώσεις. Η εξαιρετική αντοχή τους στις δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι εγγύηση ότι το ξενοδοχείο θα διατηρήσει αναλλοίωτο το χρώμα του για περισσότερα από τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του.

Στον σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ίδια η τοποθεσία, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της, ενώ ο σχεδιαστικός χειρισμός αναδεικνύει τη γραμμικότητα του κτιρίου: Γραμμικά στοιχεία όπως λωρίδες δαπεδοστρώσεων, πρισματικά παρτέρια με κρυφό φωτισμό και στέγαστρα, οργανώνουν τον χώρο και σηματοδοτούν σημεία αναφοράς, τόσο στο εαρινό όσο και στο χειμερινό χιονισμένο τοπίο. Οι νέες φυτεύσεις εισέρχονται στην πρόταση ως «αποικισμός» από το ευρύτερο δασικό οικοσύστημα, συνδέοντας τον χώρο με τις εναλλαγές της εικόνας του τοπίου κατά τις διαφορετικές εποχές. Η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση διατηρείται, με ιδιαίτερη μέριμνα στην αξιοποίηση της θέας των μακρινών οριζόντων.

Project: Lynx Mountain Resort

Πούδρα Βαφής: YL321F – RAL 7021 Structura, Interpon D2525

Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης