M

ΚΠΙΣN: Τα πιο ανθεκτικά χρώματα, για ένα σύγχρονο μνημείο. ― 

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη εδραιωθεί ως τοπόσημο για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Το έργο είναι υπόδειγμα αρχιτεκτονικών αποφάσεων που χαρακτηρίζονται από την απλότητα, τη βαθιά σκέψη και τη δύναμη -από τις μεγάλες πολεοδομικές χειρονομίες μέχρι τις λεπτομέρειες της κατασκευαστικής κλίμακας. Με την υπογραφή του Renzo Piano Building Workshop και τη μελέτη εφαρμογής από το ελληνικό μελετητικό γραφείο BETAPLAN, το εντυπωσιακό συγκρότημα διαθέτει πιστοποίηση LEED Platinum. Η AkzoNobel είχε τη δική της συνεισφορά στο αποτέλεσμα, καθώς παρείχε τις πιο ανθεκτικές πούδρες βαφής που υπάρχουν, τεχνολογίας hyperdurable Interpon D3000, για την προστασία των μεταλλικών στοιχείων.

Το ΚΠΙΣΝ βρίσκεται στην Καλλιθέα, 4km νότια από το κέντρο της Αθήνας. Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κόμβος εκπαίδευσης και πολιτισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα σε ένα πάρκο 17 στρεμμάτων. Στην τοποθεσία του παλαιού Ιπποδρόμου, ο οποίος είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το έργο επανασυνδέει την ευρύτερη περιοχή με την πόλη και με το θαλάσσιο μέτωπο. Η Καλλιθέα, καθώς βρίσκεται δίπλα στο φυσικό λιμάνι της Αθήνας, τον Φαληρικό Κόλπο, έχει ιστορικούς δεσμούς με τη θάλασσα. Μέχρι να κατασκευαστεί το ΚΠΙΣΝ, όμως, η θέα προς το νερό ήταν ανύπαρκτη. Το πρόβλημα λύθηκε με τη δημιουργία ενός τεχνητού λόφου προς το νότιο τμήμα του οικοπέδου, δίπλα στην παραλία. Το κεκλιμένο πάρκο έχει ως κορύφωσή του το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού, με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα.

Τόσο η Λυρική Σκηνή όσο και η Εθνική Βιβλιοθήκη στεγάζονται στο ίδιο κτίριο, με έναν δημόσιο χώρο, την Αγορά, να βρίσκεται ανάμεσά τους, οργανώνοντας τις προσβάσεις και τις επικοινωνίες. Η πτέρυγα της Λυρικής αποτελείται από δύο σκηνές, μία 450 θέσεων για κλασικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και μία 1400 θέσεων για πιο πειραματικά έργα. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο χώρος μάθησης και αποθήκευσης της γνώσης, αλλά δημόσιο αγαθό, ένας χώρος πραγματικά προσιτός σε όλους. Το αναγνωστήριο, επενδεδυμένο σε όλες του τις πλευρές με υαλοστάσια, βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου, ακριβώς κάτω από το στέγαστρο. Είναι ένα οριζόντιο, τετράγωνο πρίσμα, που απολαμβάνει πανοραμική θέα της Αθήνας και του Σαρωνικού. Η οπτική και λειτουργική σύνδεση συνεχίζεται στο πάρκο, με την Εσπλανάδα, ένα νέο κανάλι νερού στον άξονα βορρά-νότου, που οργανώνει την κύρια κίνηση των πεζών.

Το στέγαστρο προσφέρει σκίαση και είναι εξοπλισμένο με 10 στρέμματα φωτοβολταϊκών στοιχείων, τα οποία παράγουν 1,5MW ενέργειας για τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική. Η μεγάλη φωτοβολταϊκή επιφάνεια δίνει στο συγκρότημα ενεργειακή αυτονομία, ενώ, όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός και όλα τα υλικά φέρνουν πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και ευνοϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Με δεδομένη την παραθαλάσσια τοποθεσία του έργου, καθώς και τη μεγάλη του έκθεση στις καιρικές συνθήκες λόγω του μεγέθους και της διαπερατότητάς του, η AkzoNobel παρείχε τις πιο ανθεκτικές της πούδρες βαφής, τεχνολογίας Interpon D3000, για την προστασία των μεταλλικών στοιχείων του κτιρίου. Το γραφείο του Renzo Piano, πασίγνωστο για την μεγάλη του ευαισθησία σε θέματα αειφόρου σχεδιασμού, έχει εμπιστευθεί τις πούδρες βαφής της AkzoNobel τεχνολογίας hyperdurable, σε πλήθος έργων του, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου ακόμα παραμένουν ιδιαίτερα διαδεδομένες οι υγρές βαφές. Οι πούδρες βαφής εξαιρετικής αντοχής έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των υγρών χρωμάτων, χωρίς όμως το αρνητικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα: η Interpon D3000 είναι η πιο ανθεκτική και πιο οικολογική τεχνολογία χρώματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με κορυφαία αντοχή στις καιρικές συνθήκες και τη γήρανση, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικούς διαλύτες και πτητικές ενώσεις. Η πιστοποίηση LEED Platinum την οποία απέσπασε το κτίριο, δεν μας εξέπληξε: το ΚΠΙΣΝ είναι κορυφαίο πρότυπο βιωσιμότητας, τόσο για την οικολογική του συμπεριφορά όσο και για την κοινωνική του δράση. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ως εταιρία, που συνεισφέραμε τη γνώση και την τεχνολογία μας στη δημιουργία ενός σύγχρονου μνημείου.

Σχεδιασμός: Renzo Piano Building Workshop / Betaplan

Φωτογράφηση: Yiorgis Yerolymbos / James Florio / Dimitris Parthimos / Nikos Karanikolas /Eftychia Vlachou

Χρώματα ( πούδρες βαφής):

8W2094 / Bright Grey Metallic, Interpon D3020, Hyper Durable

8B2164 / Ral 9016, Interpon D3020, Hyper Durable