M

Golden Beach Metallic: Μια όψη στο πνεύμα του τόπου για το νέο ξενοδοχείο στην Αθήνα των Pieris Architects ― 

Το ξενοδοχείο Thousand Vines είναι το πιο πρόσφατο έργο των Pieris Architects στην Αθήνα, στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ανάμεσα σε τυπικές πολυκατοικίες προηγούμενων δεκαετιών, εισάγοντας καινοτομίες στην τυπολογία του, σύμφωνες με την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό του είναι η μεταλλική του όψη, που είναι ταυτόχρονα αστική χειρονομία και αναφορά στο πνεύμα του τόπου. Η όψη και ο χαρακτήρας της είναι απαραίτητα στοιχεία του branding του ξενοδοχείου μέσω της αρχιτεκτονικής, χωρίς το οποίο δύσκολα θα μπορούσε η νέα μονάδα να σταθεί στο έντονα ανταγωνιστικό τοπίο της τουριστικής κατοικίας στις συνοικίες της Αθήνας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Το όνομα «Αμπελόκηποι» είναι κατάλοιπο του χαρακτήρα της συνοικίας κατά τον 19ο αιώνα: η περιοχή τότε ήταν καλυμμένη με πυκνή βλάστηση και χωράφια, με λίγες μόνο αγροτικές και παραθεριστικές κατοικίες. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συνοικία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και αναπτύχθηκε ραγδαία για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες στέγασης μετοίκων στην Αθήνα. Σήμερα, οι Αμπελόκηποι είναι πολυπολιτισμική περιοχή, με τους παλιούς κατοίκους να συναντιούνται με μετανάστες και φοιτητές. Το κτίριο θα είναι τοπόσημο της περιοχής, που θα αντανακλά την ποικιλομορφία της γειτονιάς καθώς και την πρόσφατη ιστορία της.

Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε επτά ορόφους και περιλαμβάνει δεκαεπτά διαμερίσματα στους πάνω ορόφους, με reception και café, γυμναστήριο και εξυπηρετήσεις στο ισόγειο καθώς και πισίνα στο δώμα.

Το κτίριο μοιάζει με κουτιά που έχουν τοποθετηθεί το ένα πάνω στο άλλο. Οι όψεις αποτελούνται από δύο ειδών προφίλ αλουμινίου σε διαφορετικές πυκνότητες. Μπροστά σε κάθε μπαλκόνι, κινητές περσίδες μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων για φυσικό φωτισμό και ιδιωτικότητα.

Με δεδομένη την ανθρώπινη οικολογία της συνοικίας, ο σχεδιασμός συμπληρώνει το αστικό τοπίο στο επίπεδο του ισογείου, παρέχοντας κοινόχρηστους χώρους για συναναστροφές και δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον που είναι ανοιχτό και στους περιστασιακούς επισκέπτες, πέρα από τους κατοίκους.

Το φυσικό στοιχείο μετατρέπεται σε συνεκτικό ιστό ανάμεσα σε όλους τους ορόφους, παρέχοντας ιδιωτικότητα και δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Κάθε όροφος γεμίζει με αναρριχητικά, θάμνους και άλλα τοπικά φυτά, τα οποία επιλέγονται κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν με τον προσανατολισμό της κάθε βεράντας. Η πυκνή βλάστηση προσφέρει την απαραίτητη ιδιωτικότητα αλλά και την αίσθηση της «εξοχής μέσα στην πόλη», μια εμπειρία που λείπει από τη γειτονιά εδώ και δεκαετίες.

Το χρώμα στα στοιχεία αλουμινίου της όψης είναι μία επιπλέον αναφορά στον τουριστικό χαρακτήρα του κτιρίου: Η υπερανθεκτική πούδρα βαφής Golden Beach Metallic της AkzoNobel, της συλλογής Anodic, επιλέγεται για τις ξεκάθαρες αναφορές της στις διακοπές. Το λείο, ματ μεταλλικό χρώμα θυμίζει άμμο που αστράφτει, με απόχρωση λευκού χρυσού και εφέ ανοδίωσης, που θα ξεχωρίζει ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Όταν η όψη ολοκληρωθεί, το ξεκάθαρα αστικό χρώμα πάνω στις περσίδες διαφορετικής πυκνότητας θα συνδυάζεται με τη φύση, όπως κάποτε υπήρχε στη θέση της πυκνοχτισμένης, τώρα, συνοικίας.

Το κτίριο έχει έντονα οικολογικό χαρακτήρα με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, συνδυάζοντας τη σκίαση, τις φυτεύσεις και την αφοσίωση των Pieris Architects στον βιώσιμο σχεδιασμό.

Architecture: Pieris Architects

Color: Golden Beach Metallic | Code: YW255F