M

Bioaroma ― 

Το μουσείο της εταιρίας αρωμάτων και φυσικών καλλυντικών Bioaroma βρίσκεται στην Κρήτη και περιλαμβάνει κατάστημα πώλησης προϊόντων μαζί με ένα μικρό εκθετήριο που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δεσμεύεται στην τριπλή μεθοδολογία των αρχών της αειφορίας, η οποία υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εξέλιξη απαιτεί την ισορροπημένη επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας, της περιβαλλοντικής απόδοσης και της κοινωνικής υπευθυνότητας. Σε μια κοινή φιλοσοφία, η εταιρία Bioaroma είναι μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής και ακολουθεί στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο ως προς τις διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων της όσο και ως προς τον τρόπο διάθεσής τους στην αγορά, καθώς οι πλαστικές συσκευασίες είναι από ζαχαροκάλαμο δασών με υπεύθυνη διαχείριση, ενώ οι χάρτινες από ανακυκλωμένο χαρτί. Το τελικό προϊόν που προωθείται στην αγορά παγκοσμίως είναι 100% φυσικό, χωρίς την προσθήκη νερού, ενώ ένα μέρος του εκτίθεται στο μουσείο αρωμάτων και φυσικών καλλυντικών καθώς και στο βιωματικό κατάστημα της εταιρίας Bioaroma, συνολικής επιφάνειας 240τ.μ.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Κρήτης γύρω από τα φυσικά καλλυντικά, τα αιθέρια έλαια και τα βότανα, ενσωματώνοντας παράλληλα τόσο την τοπική χειρωνακτική παράδοση όσο και σύγχρονες βιομηχανικές κατασκευαστικές μεθόδους. Στην πρώτη περίπτωση επιλέχθηκε η φυσική ακατέργαστη τοπική πέτρα για το υπόβαθρο του μουσείου και το ξύλο από φυσικό καπλαμά δρυός για την επίπλωση του καταστήματος. Στην δεύτερη περίπτωση επιλέχθηκε η λαμαρίνα για τις διπλές περιστρεφόμενες πόρτες της εισόδου, τις προθήκες του μουσείου, το στέγαστρο και την οροφή του καταστήματος καθώς και το plexiglass για την κατασκευή των επιφανειών της έκθεσης του μουσείου.

Η τοποθέτηση του καταστήματος στο κέντρο βάρους της κάτοψης έχει διττή σημασία. Αφενός βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την είσοδο ώστε να μην επιβαρύνει την λειτουργία του μουσείου όταν υπάρχουν προγραμματισμένες περιηγήσεις ή εργαστήρια και αφετέρου βρίσκεται σε άμεση οπτική συσχέτιση με την περιμετρική μουσειολογική κίνηση, με σκοπό τη συνεχή αναφορά του επισκέπτη στην ιστορία του αρώματος και των καλλυντικών, όσο και στην έκθεση και προώθηση των τελικών προϊόντων της εταιρίας. Στα πλαίσια της μουσειογραφικής διαδρομής είναι ενσωματωμένες ειδικές λειτουργίες όπως ο ειδικός χώρος αφήγησης της ιστορίας του αρώματος και των καλλυντικών μέσω ψηφιακού ολογράμματος, η δοκιμή των καλλυντικών σε ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα με νιπτήρες και καθρέπτες (boudoir), ο χώρος δημιουργίας προσωπικού αρώματος (atelier), το εργαστήριο παραγωγής αρωμάτων και καλλυντικών (workshop), ο χώρος εφαρμογής των προϊόντων (cabin) πριν την τελική πώληση τους και η δικτύωση της εμπειρίας μέσω ειδικής εγκατάστασης φωτογράφισης και διαχείρισης social media (photobooth).

Η επιλογή του χρώματος στην αρχιτεκτονική σύνθεση των μεταλλικών κατασκευών επιλέχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχεται σε πλήρη αρμονία με τη χρωματική παλέτα των φυσικών αποχρώσεων της τοπικής πέτρας με την οποία κατασκευάστηκε το μουσείο, του φυσικού χώματος καθώς και του ανθού και του φυλλώματος της τοπικής βλάστησης του Κρητικού τοπίου, με έμφαση στη χρωματική δομή του αλάδανου και του δίκταμου.

Αρχιτεκτονικό γραφείο: KAAF I Kitriniaris Associates Architecture Firm

Αρχιτέκτων: Αλέξανδρος Κιτρινιάρης

Ομάδα Μελέτης: Δομινίκη Κατραμαδοπούλου, Αγγελική Ζαβράκα, Χριστιάνα Αλιφαντή

Μουσειολογική Μελέτη: Πόπη Γεωργοπούλου

Ψηφιακή Παραγωγή: Realiscape Typorama

Μελέτη Φωτισμού: Luce Ataliotis

Δημιουργικό: Soul Design

Τοποθεσία: Άγιος Νικόλαος, Κρήτη, Ελλάδα

Έτος Κατασκευής: 2019

© Φωτογραφία: Simone Bossi

www.kaaf.gr

Χρώμα: Tanami D2525 Sable AkzoNobel
Κωδικός: Y4304I

Χρώμα: Pure Gold Deep Matt D2015 Precis AkzoNobel
Κωδικός: Y2M03I

Χρώμα: Anodic Bronze Matt D2525 AkzoNobel
Κωδικός: Y2214F