M

Υδάτινο μέτωπο στο Βελιγράδι: Μια νέα πόλη πάνω στο ποτάμι ― 

Ήδη από τη δεκαετία του 1920, η παραποτάμια έκταση γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Βελιγράδι ήταν μία προβληματική, άσχημη περιοχή για την πρωτεύουσα της Σερβίας. Για την ακρίβεια, ήταν μία ενοχλητική, άδεια τρύπα στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα χρόνια, πολλές πρωτοβουλίες επιχείρησαν να στρέψουν την πόλη προς το ποτάμι, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό κέντρο, αναζωογονώντας την τοπική οικονομία, ή απλώς προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν μία παραμελημένη κεντρική περιοχή.

Το σχέδιο αστικής ανάπλασης, που περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπόριο και έναν νέο ουρανοξύστη με μνημειακό χαρακτήρα για το Βελιγράδι, βελτιώνει την εικόνα και την οικονομία της πόλης μέσα από την ανάπλαση του «Αμφιθεάτρου του Ποταμού Σάβα», μιας παραμελημένης λωρίδας γης στη δεξιά όχθη του ποταμού, ανάμεσα στη Διεθνή Έκθεση του Βελιγραδίου και τη γέφυρα Μπράνκο. Ξεκίνησε το 2014 με την ανακατασκευή του κτιρίου των Συνεταιρισμών του Βελιγραδίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη μικτών χρήσεων στην Ευρώπη, με 6000 διαμερίσματα, επτά ξενοδοχεία όπου περιλαμβάνονται ξενοδοχειακά brands όπως η W ή το St Regis, 2000 γραφεία, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και δημόσια κτίρια.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί πέντε κτίρια κατοικιών που ακολουθούν τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, καθώς και το BW Galerija, ένα εμπορικό κέντρο 90.000m² με πάνω από 250 τοπικά και διεθνή εμπορικά σήματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα προτιμήσεων, καθώς επίσης και εστιατόρια και σύγχρονους χώρους ψυχαγωγίας, που έχουν μετατρέψει το εμπορικό κέντρο σε σημείο συνάντησης για όλες τις γενιές. Με έντονα αστικό χαρακτήρα, ο σχεδιασμός του κτιρίου ενσωματώνει δημόσιους δρόμους κάτω από εντυπωσιακά γυάλινα και μεταλλικά στέγαστρα, διευκολύνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στις γειτονικές συνοικίες μέσα από τους εμπορικούς χώρους.

Το κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξης, όμως, θα είναι ο ουρανοξύστης, ήδη γνωστός με το όνομα Kula Belgrade. Με 42 ορόφους και 168m ύψος, ο πύργος, με την κυματιστή μορφή που εμπνέεται από τη συμβολή του ποταμού Σάβα με τον Δούναβη, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στη Σερβία, μαρτυρώντας τη μετατροπή της πόλης σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο. Καταλαμβάνοντας μια εξαιρετική τοποθεσία στις όχθες του Σάβα, ο ουρανοξύστης θα παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής δίπλα στο ποτάμι. Ως νέο σύμβολο της πρωτεύουσας, ενσωματώνει στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης σε σύγχρονο πλαίσιο. Ο πύργος θα έχει άμεση πρόσβαση σε δημόσια διαδρομή περιπάτου δίπλα στο νερό, σε κοντινή απόσταση από το Φρούριο του Βελιγραδίου, ενώ θα συνδέεται με την παλιά πόλη μέσα από μια νέα δημόσια πλατεία.

Οι αρχιτέκτονες, σχεδιάζοντας της όψη, εμπνεύστηκαν από το νερό. Ο πύργος θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο St. Regis δυναμικότητας 190 δωματίων στους πρώτους εννέα ορόφους, και 220 διαμερίσματα πολυτελείας της ίδιας αλυσίδας από τον 14ο μέχρι τον 39ο. Οι επισκέπτες του St. Regis Belgrade και οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε πισίνα, γυμναστήριο, lounge χαλάρωσης και deck παρατήρησης στην κορυφή του πύργου. Με δεδομένη τη θέση του πύργου πάνω στο νερό και την έκθεσή του στην υγρασία, η AkzoNobel αναπτύσσει ένα custom χρώμα σε πούδρα βαφής των μεταλλικών στοιχείων του κτιρίου, το οποίο αποδίδει το εφέ της ανοδίωσης στο μέταλλο, χωρίς όμως τα οικολογικά μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής: πρόκειται για μια οικολογική εναλλακτική που αποδίδει τη «φυσική» εντύπωση του μετάλλου, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο πύργος προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020, σηματοδοτώντας την ημερομηνία-κλειδί της ευρύτερης αστικής ανάπλασης: Η παλιά, εγκαταλελειμμένη περιοχή πάνω στο ποτάμι, θα είναι ένας κόμβος οικονομίας, αναψυχής και δημιουργικότητας με σημασία για ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο μιας από τις πιο μεγάλες και ενδιαφέρουσες πόλεις της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.