M

Οι Scapearchitecture εντάσσουν φυσικά γκρι στην κατοικία Secret Garden House ― 

 

Η κατοικία “Secret Garden House”, σχεδιασμένη από τους Scapearchitecture στην τοποθεσία Φάραγγας της Πάρου, βρίσκεται σε οικόπεδο ελαφρά επικλινές προς τη θάλασσα, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Ένας μικρός ελαιώνας στη νότια πλευρά και μία συστάδα πεύκων προς τα ανατολικά σηματοδοτούν τα όρια της ιδιοκτησίας. Λόγω των αυστηρών οικοδομικών περιορισμών προτάθηκε μια εναλλακτική αρχιτεκτονική προσέγγιση, με προτεραιότητα στην έννοια της υπαίθριας κατοίκησης. O εξωτερικός χώρος προσεγγίστηκε ως ο πυρήνας της διημέρευσης, ενώ οι εσωτερικοί χώροι διαδραματίζουν δευτερεύοντα, υποστηρικτικό ρόλο.

Ένα κλιμακωτό μονοπάτι από τον χώρο στάθμευσης στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου οδηγεί προς την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης, στο υψηλότερο σημείο της ιδιοκτησίας. Κάτω από την επιμήκη πέργκολα αναπτύσσονται χώροι καθιστικού και φαγητού πλαισιωμένοι από μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ένα deck ηλιοθεραπείας, πεύκα και ένα υδάτινο στοιχείο μειωμένου βάθους, που συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος. Η θέση της υπαίθριας περιοχής διημέρευσης είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους των Κυκλάδων και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τον κήπο, τη θάλασσα και την Αντίπαρο.

Η κυρίως κατοικία χωροθετείται χαμηλότερα, εμπρός και κάτω από την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης. Αναπτύσσεται ως υπόσκαφο κτίσμα που είναι προσβάσιμο διαμέσου του ελαιώνα και επικοινωνεί με την υπαίθρια περιοχή διημέρευσης μέσω μιας κλιμακωτής επιμήκους διόδου φωτισμού και αερισμού πλάτους 2m. Μεγάλα συρόμενα κουφώματα στενού προφίλ εξαφανίζονται πλήρως στους τοίχους και μετατρέπουν την κατοικία σε έναν ανοιχτό υπόστεγο χώρο με πανοραμική θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα. Οι κλειστοί χώροι περιλαμβάνουν ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, δύο μικρά υπνοδωμάτια, ένα υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό και όλους τους βοηθητικούς χώρους. Εσωτερικές αυλές στο πίσω μέρος του υπόσκαφου εξασφαλίζουν τον διαμπερή αερισμό του, ενώ μία από αυτές λειτουργεί και ως υπαίθριο shower.

Ο υβριδικός χαρακτήρας του κτιρίου, ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο, βρίσκει τη χρωματική του έκφραση: Όλα τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου, στο όριο ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, βάφονται ηλεκτροστατικά με πούδρες σε απόχρωση Structura 7021 (Black Grey), τονίζοντας τις διατομές τους σε αντίθεση με τα ανοιχτόχρωμα γκρι σκίαστρα. Οι περιστρεφόμενες περσίδες της πέργκολας, συμπληρωματικά, χρωματίζονται σε απόχρωση Structura 7030 (Stone Grey), καθώς γειτνιάζουν με την πατητή τσιμεντοκονία του δαπέδου της πισίνας που έχει την απόχρωση άμμου, σαν ο υπαίθριος χώρος να ήταν μια μικρή, κρυμμένη παραλία. Λόγω της διαρκούς έκθεσης των μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων στον δυνατό ήλιο των Κυκλάδων και τη γειτνίαση της κατοικίας με τη θάλασσα, που φέρνει άλατα μαζί με το μελτέμι και ενισχύσει την ανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας, οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής τους έχουν παραχθεί με την υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525, στη συλλογή Structura. Τα χρώματα της συλλογής Structura της AkzoNobel, που διατίθενται στις περισσότερες αποχρώσεις RAL, έχουν χαρακτηριστική υφή λεπτού σαγρέ και παρέχουν εξαιρετικά επίπεδα προστασίας του χρώματος ακόμα και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα.

Ο χαρακτήρας της κατοικίας ολοκληρώθηκε με έναν αντίστοιχο σχεδιαστικό χειρισμό του τοπίου, όπου η φύτευση και το  ανάγλυφο αναδεικνύουν τη ρευστή συνέχεια της αρχιτεκτονικής σύνθεσης σε όλο το οικόπεδο. Η αειθαλής φύτευση επιλέχθηκε με βάση την τοπική χλωρίδα, με τις μικρότερες δυνατές απαιτήσεις σε άρδευση, εμφανίζοντας μια χρωματική παλέτα που εναλλάσσεται διαρκώς μέσα στον χρόνο. Όλα τα μονοπάτια έχουν κατασκευαστεί από γαιώδη, πορώδη υλικά, που εξαφανίζονται οπτικά στο έδαφος κρατώντας την παρουσία τους όσο πιο διακριτική γίνεται.

Η διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού αναγλύφου, με την ένθεση της αρχιτεκτονικής σε αυτό, λειτουργεί απελευθερωτικά για την εμπειρία του χώρου, καθώς δίνει τη δυνατότητα μιας επιλεκτικής απομόνωσης από την πολυκοσμία ενός κοσμοπολίτικου νησιού, μέσα σε ένα μικρό καταφύγιο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ξαναβρεί τον εαυτό του, απολαμβάνοντας την ουσία της κατοίκησης στις Κυκλάδες.

 

Χρώματα στο έργο:

STRUCTURA RAL 7021 (Black Grey), Interpon D2525. Κωδικός AkzoNobel: YL321F

STRUCTURA RAL 7030 (Stone Grey), Interpon D2525. Κωδικός AkzoNobel: YP330F

Φωτογράφηση: Ιωάννα Ρουφοπούλου