M

The Hive Architects: Επιμερισμός του χώρου ― 

Οι Hive Architects είναι ένα νέο, συνεργατικό αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Ξηροκώστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο, σε συνεργασία με τη Μυρτώ Χρήστου και τον Ναπολέοντα Ξηροκώστα.

Το γραφείο αποτελεί έναν κοινό τόπο δημιουργίας και πνευματικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο λειτουργίας την έννοια της συλλογικής σκέψης, καθώς δύο μυαλά σε τέλεια αρμονία, αποδίδουν πολύ περισσότερο. Το γραφείο πιστεύει στην ισότητα, τον σεβασμό, την ανάπτυξη της ομάδας και τη συνεργασία – χαρακτηριστικά απαραίτητα για την προσωπική και συλλογική πρόοδο. Οι ίδιες αρχές αντικατοπτρίζονται και στον σχεδιασμό του πρόσφατα ολοκληρωμένου χώρου εργασίας τους, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Το γραφείο επιμερίζεται σε δύο χώρους εργασίας, ένα μπάνιο και μια μικρή κουζίνα. Ο επισκέπτης, διασχίζοντας την πόρτα της εισόδου, συναντάει έναν ευρύχωρο μεταβατικό χώρο, οριοθετημένο από ένα διαφανές πέτασμα, που οδηγεί στην καρδιά του γραφείου. Από εκεί μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς το γραφείο των αρχιτεκτόνων, είτε προς τον χώρο των συνεργατών.

Βασικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το κεντρικό πέτασμα, το οποίο, ως απόλυτη χειρονομία, έρχεται να επιμερίσει το γραφείο στις αντίστοιχες λειτουργίες.  Η κατασκευή, μια σύνθεση από μέταλλο και γυαλί, έρχεται με ραδινές αναλογίες να ορίσει διαφορετικού μεγέθους ανοίγματα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες φυγές ενώ επανερμηνεύει την έννοια του παραθύρου. Οι αναφορές στον Mondrian είναι πρόδηλες, περιβάλλοντας τον χώρο των συνεργατών, δίνοντας έναν αρμονικό ρυθμό στην ξεδιπλούμενη κατακόρυφη μονοκονδυλιά του χώρου. Ο χαλύβδινος σκελετός προστατεύεται με μια λεία, ματ πούδρα βαφής σε μαύρη απόχρωση RAL 9005. Δεδομένου ότι το πέτασμα είναι προκατασκευασμένο και τοποθετείται επί τόπου στον χώρο, όπου βρίσκεται εκτεθειμένο στην καθημερινή χρήση, χρειάζεται πούδρα βαφής με ενισχυμένη προστασία στις εκδορές, όπως η RAL 9005 X-Pro Interpon D2525 Matt: Η τεχνολογία X-Pro, που έχει αναπτυχθεί από την AkzoNobel, εφαρμόζεται στις υπερανθεκτικές σειρές πούδρας βαφής για να προλαμβάνει τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διαδρομή από το πιστοποιημένο βαφείο μέχρι το εργοτάξιο, καθώς και για να ελαχιστοποιεί τις ανάγκες μικροεπισκευών λόγω της καθημερινής χρήσης των μεταλλικών στοιχείων.

Σε συνδυασμό με το εσωτερικό διαχωριστικό, η μεγάλη τζαμαρία μήκους δέκα μέτρων που βρίσκεται στην όψη προς τον δρόμο, επιτρέπει στο φυσικό φως να φτάνει μέχρι το βάθος του γραφείου, δίνοντας μια ευχάριστη, ζεστή απόχρωση στον κατά βάση λευκό εσωτερικό χώρο, ενώ ξύλινες επιφάνειες και μεταλλικές λεπτομέρειες έρχονται να συνεισφέρουν επιμέρους ποιότητες.

Λευκά εντοιχισμένα έπιπλα, όπως η βιβλιοθήκη του γραφείου, έρχονται να συνομιλήσουν με τον λευκό σοβά των τοίχων, είτε μέσα από μία γλυπτική αντιπαράθεση γεωμετρικών στερεών, είτε με τις πρότερες μορφές να γεννούν ογκοπλαστικά τις άλλες. Έντονα εμπνευσμένη από τη σχηματική διάταξη του Mondrian, η βιβλιοθήκη ξεπροβάλλει μέσα από τον τοίχο, επιβάλλοντας την επιβλητική της μορφή στο χώρο.

Ένας κάθετος κήπος από αποξηραμένα βρύα (moss wall) γίνεται το φόντο πίσω από το γραφείο των αρχιτεκτόνων, το οποίο είναι ρευστού σχήματος, ενώ ταυτόχρονα καδράρει ως γήινη νότα τον χώρο παρουσιάσεων. Αυτός παίρνει τη μορφή ενός άνετου καθιστικού, χαρίζοντας την αίσθηση οικειότητας σε συνεργάτες και επισκέπτες. Η λευκή κουρτίνα που κλείνει τον χώρο, καλύπτοντας τη μεταλλική κατασκευή, συμβάλλει στη συγκέντρωση του παρατηρητή στο προβαλλόμενο περιεχόμενο, προσδίδοντας θεατρικότητα στην παρουσίαση.

Τα φυτά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το γραφείο, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην ανανέωση του αέρα, στην ποιότητα του χώρου και στο ευ ζην. Εκτός από τον κάθετο κήπο στο εσωτερικό του γραφείου, πλαισιώνουν τη μεγάλη μπροστινή τζαμαρία, όπου μεγάλες ζαρντινιέρες φιλοξενούν τροπικά και αρωματικά φυτά, διεγείροντας παράλληλα ακόμα μία αίσθηση, αυτή της όσφρησης.

Αρχιτεκτονική: The Hive Architects

Χρώμα: RAL 9005 X-Pro Interpon D2525 Matt.

Κωδικός: YN205E

Φωτογράφηση: Γιώργος Μεσσαριτάκης