M

Spectral Grove ― 

Η αρχιτεκτονική ομάδα SOFTlab αποκαλύπτει το Spectral Grove, μια μόνιμη υπαίθρια εικαστική εγκατάσταση φτιαγμένη με διαδοχικά πλέγματα από χρωματισμένο αλουμίνιο και ατσάλι σε λωρίδες, στην είσοδο του Pivot Park στη Δυτική Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η εγκατάσταση σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη φάση μιας συνθέτης οικιστικής ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, γραφεία και χώρους κατοικίας.

Με το Spectral Grove, οι SOFTlab συνδέουν τον πεζόδρομο 37th Street με τον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Market Street, τονίζοντας το νέο πάρκο που βρίσκεται στο σημείο της συνάντησής τους. Το γλυπτό σηματοδοτεί την είσοδο του πάρκου και προσκαλεί τους περαστικούς να το επισκεφθούν μέσα από ένα μικρό τεχνητό άλσος φτιαγμένο από αψιδωτές κατασκευές που τέμνονται. Οι αψίδες κατασκευάζονται από αλουμίνιο, βαμμένο με πούδρες σε 28 διαφορετικά χρώματα.

Αντί να δημιουργεί μία μοναδική είσοδο, η εγκατάσταση λειτουργεί περισσότερο ως συστάδα δέντρων, η οποία επιτρέπει στους περαστικούς να τη δουν από πολλές πλευρές καθώς κινούνται μέσα της. «Στη θέση μιας τυπικής πύλης, που λειτουργεί ως όριο, σχεδιάσαμε έναν χώρο με πολλαπλές κατευθυντικότητες» λέει ο ιδρυτής των SOFTlab, Michael Szivos. «Έναν χώρο τον οποίοι οι πεζοί μπορούν να διατρέξουν, να περιεργαστούν ή να αξιοποιήσουν σταματώντας για τη σκιά που προσφέρει».

Η εγκατάσταση τονίζει την αλληλοεπικάλυψη της λειτουργίας, της κατασκευής και των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που θα εξυπηρετεί το παρκο και η οικιστική ανάπτυξη. Έμπνευση για τον σχεδιασμό της ήταν ο μαθηματικός Leonard Euler ο οποίος, τον 18ο αιώνα, σχεδίασε μία σειρά από πρωτοποριακά διαγράμματα που αναπαριστούσαν τις σχέσεις και τις επικαλύψεις ανάμεσα σε διαφορετικά σύνολα.

Καθεμία από τις έξι κολόνες του Spectral Grove κατασκευάζεται από ένα φάσμα δύο ομοειδών χρωμάτων που μοιάζουν να μεταλλάσσονται καθώς οι επισκέπτες κινούνται γύρω και διαμέσου τους. Ενώ αυτά τα φάσματα δίνουν σε κάθε κολόνα ξεχωριστή ταυτότητα, τα πτερύγια που διασταυρώνονται με τις αψίδες στη στέψη, παράγουν ένα συνεκτικό, πλεκτό στέγαστρο με ανοιχτά φατνώματα σε διαφορετικά σχήματα και αμέτρητους χρωματικούς συνδυασμούς. H κυψελωτή μεταλλική κατασκευή επιτρέπει να φαίνονται τμήματα του ουρανού και αλλάζει εντύπωση με την τροχιά του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας. Καθώς το στέγαστρο διαπερνάται από το φως που πέφτει σε διαφορετικές γωνίες, αναδεικνύονται διαφορετικές τονικότητες και η «πλεκτή» εντύπωση αποτυπώνεται στις κινούμενες σκιές που φαίνονται στο έδαφος.

Ενώ δείχνει εκκεντρικό, το πλέγμα του στεγάστρου χαρίζει στην κατασκευή τη στατική αντοχή της, καθώς προσδίδει ακαμψία και συνδέει τις κολόνες μεταξύ τους. «Αυτό το έργο πραγματικά αποτυπώνει την προσπάθεια του γραφείου μας να συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την έκπληξη. Ενώ είναι πάρα πολύ ακριβές και ορθολογικό στην εκτέλεσή του, βασίζεται σε ένα σύστημα που είναι αρκετά ιδιόρρυθμο», λέει ο Szivos. «Είναι μια πύλη χωρίς κατεύθυνση ή όρια και γεφυρώνει τα δύο επίπεδα του πάρκου σε μια προσπάθεια να χαθεί μέσα στα δέντρα και το τοπίο με το σχήμα του, ενώ ταυτόχρονα ξεχωρίζει έντονα λόγω του χρώματος», συνεχίζει. «Στη δουλειά μας πάντοτε επιζητούμε τέτοιες παραγωγικές αντιθέσεις – και το πως αυτές αναδεικνύουν τη φύση των διαφορετικών τόπων και ανθρωπίνων κοινοτήτων κάθε φορά».

Φωτογραφίες: SOFTlab