M

Οι Point Supreme ισορροπούν χρώματα και υφές στην Ηλιούπολη ― 

Τα τελευταία χρόνια, τα διαμερίσματα στις παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας ανακαινίζονται μαζικά, κυρίως για τις ανάγκες του τουρισμού, δηλαδή μιας εφήμερης κατοίκησης. Η «Αθηναϊκή πολυκατοικία», η οποία για χρόνια γινόταν αντιληπτή ως αρχιτεκτονικά αδιάφορη, γίνεται πάλι μόδα. Aυτό όμως έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα ένα ομογενοποιημένο προϊόν το οποίο, αν και έχει ως στόχο του να εντοπίσει και να αναδείξει τον χαρακτήρα της πόλης, τελικά καταλήγει να μην έχει πρόσωπο, επειδή δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη. Η πιο πρόσφατη δουλειά των Point Supreme βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της τάσης. Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στην Ηλιούπολη, μια μάλλον ήσυχη συνοικία κατοικίας έξω από το ραντάρ των τουριστικών ροών, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα ξεχωριστό διαμέρισμα με κατοίκους ένα νέο ζευγάρι, στο μισοτελειωμένο ισόγειο μιας «τυπικής» οικοδομής με σκελετό από μπετόν.

Οι πελάτες προσέγγισαν τους αρχιτέκτονες έχοντας στη διάθεσή τους μία πιλοτί επιφάνειας μόλις 56m²και ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό. Οι αρχιτέκτονες όχι μόνο δεν θεώρησαν την ανάθεση ασήμαντη αλλά μετέτρεψαν τους περιορισμούς σε μία πρωτότυπη ιδέα: καθώς το ισόγειο φωτίζεται μόνο από τα πλάγια, δημιουργούσε μία αίσθηση μαγικής σπηλιάς, οπότε αυτή θα έπρεπε να διατηρηθεί με κάθε τρόπο από τον νέο σχεδιασμό. Επίσης, με δεδομένο το σχετικά μικρό μέγεθος, αποφασίστηκε από την αρχή ότι δεν θα υπήρχαν καθόλου διαχωριστικοί τοίχοι αλλά οι επιμέρους ενότητες θα ξεχώριζαν με άλλους τρόπους, διατηρώντας την αίσθηση και τη λειτουργία του ενιαίου χώρου.

Η υφή του γυμνού μπετόν διατηρήθηκε και συμπληρώθηκε με εμφανείς τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Διατηρήθηκε επίσης η χαλύβδινη πόρτα και τα κουφώματα που προϋπήρχαν, ενώ βάφτηκαν σε θερμές αποχρώσεις. Τα στοιχεία που βρίσκονταν ήδη εκεί συνδυάστηκαν με μεγάλη ποικιλία νέων χρωμάτων και υλικών σε ξεχωριστές υφές, δημιουργώντας έναν χώρο φιλικό προς την αφή, γεμάτο με απροσδόκητους συνδυασμούς και ισορροπίες. Τα εσωτερικά διαχωριστικά από ξύλο ή γυαλί είναι διαφανή, ενώ η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται με κουρτίνες στο χρώμα της ώχρας ή του μπλε της θάλασσας. Ακόμα και τα προστατευτικά φύλλα στις ντουλάπες αποθήκευσης διατηρούν την ανοιχτή και διαφανή αίσθηση του χώρου με επιφάνειες από εκτεταμένο πλέγμα αλουμινίου. Το δάπεδο στρώνεται με πλακίδια στο χρώμα της φυσικής τερακότας, νέα ή ανακυκλωμένα, ενώ συνδυάζεται με τα σταθερά έπιπλα της κουζίνας σε βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι τοίχοι από μπετόν παραμένουν γυμνοί ή καλύπτονται σημειακά από φύλλα φελλού και επίστρωση ξύλου. Η μικρή τουαλέτα που υπήρχε στον χώρο μετατρέπεται σε ανοιχτό λουτρό, όπου μία φωτεινή γαλάζια απόχρωση ντύνει όλες τις επιφάνειες. Καθώς το διαμέρισμα είναι ισόγειο και φωτίζεται από τον περιμετρικό κήπο, σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του εσωτερικού παίζει η πλούσια βλάστηση, που μοιάζει να δένει όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις, γυαλάδες και υφές του διαμερίσματος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, ήταν να αποφύγουν «συμβατικές επιλογές, που θα έκαναν την εμπειρία προβλέψιμη και θα σκότωναν τη μαγεία». Το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη, μέσα από τις έντονες αντιθέσεις του σε χρώματα, γυαλάδες και υφές, αποκτά μια ονειρική ατμόσφαιρα που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρίσκεται κανείς στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, ενώ αποκτά μια μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα.

Σχεδιασμός: Point Supreme

Φωτογράφηση: Yiannis Hadjiaslanis