M

Material Matters vol. 2: Aluminium ― 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, η αρχιτεκτονική εκδήλωση «Material Matters vol.2», με θέμα το αλουμίνιο στην αρχιτεκτονική. H AkzoNobel ήταν Χορηγός της εκδήλωσης, προβάλλοντας τις υπερανθεκτικές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής Interpon D2525 δίπλα στις κορυφαίες Ελληνικές εταιρίες αλουμινίου, ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονταν μερικά από τα πιο δυναμικά αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, δείχνοντας στο κοινό τη δημιουργική χρήση του αλουμινίου μέσα από τη δουλειά τους.

Tο stand της AkzoNobel τράβηξε την προσοχή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το νέο της χρωματολόγιο για πούδρες βαφής, The Case for Color, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021-22. Το χρωματολόγιο σε σχήμα κασετίνας, που είναι εξαιρετικά ελαφρύ και έχει μικρές διαστάσεις, περιλαμβάνει 60 επιλεγμένα υπερανθεκτικά χρώματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε υπόστρωμα αλουμινίου ή χάλυβα, σε αποσπώμενα δείγματα για να μπορούν να δοκιμαστούν εύκολα τόσο στο γραφείο όσο και επί τόπου, στο εργοτάξιο. Ενσωματώνει επίσης αναφορά στα κύρια χρωματικά και τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε χρώματος πούδρας, που διευκολύνουν την κάθε επιλογή.

Οι ομιλίες ανέπτυξαν τις απεριόριστες χρήσεις του αλουμινίου στην αρχιτεκτονική, μέσα από πρόσφατα έργα στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Η Ρένα Σακελλαρίδου, από το αρχιτεκτονικό γραφείο RS SPARCH, παρουσίασε τη φωτογραφική τεκμηρίωση της κατασκευής του κτιρίου γραφείων Element, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, εστιάζοντας στην εφαρμογή συστημάτων αλουμινίου στις όψεις, τις επενδύσεις και τα υαλοστάσια. Στη συνέχεια, ο Νικόλας Τραβασάρος, των Divercity Architects, παρουσίασε το νέο κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού, αναδεικνύοντας τις κατασκευαστικές προκλήσεις οι οποίες επιλύθηκαν με τη χρήση σύνθετων προϊόντων αλουμινίου. Ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, των 314 Architecture Studio, εξήγησε τις γλυπτικές δυνατότητες των επιφανειών αλουμινίου στο νέο του συγκρότημα τεσσάρων μονοκατοικιών στη Βουλιαγμένη. Η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής (LC Architects) μέσα από τρία επιλεγμένα έργα τους, έδειξαν τη μεγάλη ευελιξία του υλικού στις εφαρμογές του ως εξωτερική ή εσωτερική επένδυση κτιρίων, ή ακόμα και ως ελαφρύς αλλά ανθεκτικός φέρων οργανισμός. Ο Νικόλας Πατσαβός έκανε μία ιστορική αναδρομή στην κουλτούρα του αλουμινίου στην Ελλάδα, μέσα από την έρευνα στον οικισμό Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ενώ επίσης παρουσίασε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των αποβλήτων της επεξεργασίας του βωξίτη. Ο Θοδωρής Μακρίδης των Makridis Associates και στη συνέχεια ο Λουκάς Μπομπότης των Bobotis+Bobotis Architects ανέδειξαν τις δημιουργικές χρήσεις του αλουμινίου μέσα από πλήθος έργων των αντίστοιχων γραφείων τους, ενώ στη συνέχεια η Αγγελική Αθανασιάδου των AVW Architecture παρουσίασε τη διαδικασία μελέτης και υλοποίησης του νέου terminal στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, μέσα από τη σύμπλευση αρχιτεκτονικού και βιομηχανικού σχεδιασμού. Τέλος, ο Ηλίας Παπαγεωργίου των PILA Studio έδειξε την πορεία της μελέτης για την αναμόρφωση της όψης στον Πύργο του Πειραιά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Το χρώμα που εφαρμόζεται σε υπόστρωμα αλουμινίου είναι η ειδικότητά μας και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε από μία τέτοια εκδήλωση. Όσο για το νέο μας χρωματολόγιο, ήταν ευχάριστη έκπληξη για μας το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι αρχιτέκτονες. Σύντομα, μέσα από το Color /n Architecture, πρόκειται να εξηγήσουμε αναλυτικά το σκεπτικό του σχεδιασμού του και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει αρχιτέκτονες και κατασκευαστές στην επιλογή του κατάλληλου χρώματος για το έργο τους.