M

Chromo Sapiens ― 

Στα πλαίσια της Μπιενάλε της Βενετίας του 2019, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, η Ισλανδή καλλιτέχνης Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter μετέτρεψε μια αποθήκη στη Giudecca σε ένα πολυαισθητηριακό, σπηλαιώδες περιβάλλον, με μια «κακόφωνη» ποσότητα του αγαπημένου της υλικού, που είναι το συνθετικό μαλλί. Μέσα στην έγκατάσταση, με τίτλο «Chromo Sapiens”, χρώματα, ήχοι και ακαταμάχητες υφές καθοδηγούσαν τους επισκέπτες μέσα από τρεις διαδοχικούς θαλάμους, γεμάτους οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα.

Μπαίνοντας στην έκθεση, βρισκόταν κανείς στον χώρο Primal Opus, ένα σκοτεινό πέρασμα απ’ όπου ξεπετάγονταν γήινοι, ηφαιστειακοί τόνοι, συντονισμένοι με τους ήχους της Ισλανδικής μπάντας cult metal, ΗΑΜ, που ακούγονταν κάτω από το δάπεδο. Ο δεύτερος θάλαμος ήταν μια έκρηξη δυνατών κυματισμών από μαλλί σε χρώματα νέον. Με οροφή που θύμιζε καθεδρικό ναό και πληθωρικούς χρωματισμούς, το δωμάτιο είχε το όνομα Astral Gloria και δημιουργούσε μία ευφορική, κινητική συναισθησία. Η τελική σπηλιά, Opium Natura, προσγείωνε απαλά τους επισκέπτες σε ένα μαλακό τοπίο από αστραφτερά λευκά και ήπιες αποχρώσεις παστέλ, δημιουργώντας μία χνουδωτή φωλιά που προκαλούσε αισθήματα γαλήνης και ήρεμης χαράς.

Ο ρόλος της μουσικής των HAM ήταν σημαντικός, καθώς έγραψαν ένα έργο κατά παραγγελία για να ακούγεται και, επιπλέον, να γίνεται αισθητό με το υπόλοιπο σώμα μέσα στον χώρο της εγκατάστασης. Η ιδιόμορφή τους σύνθεση από μουρμουρητά και εκφραστικές συχνότητες δημιουργούσε ένα νεφέλωμα για τις αισθήσεις, με τρόπο που οι επισκέπτες βρίσκονταν παραδομένοι στα ίδια τα τοιχώματα της σπηλιάς που τους αγκάλιαζε. Η εγκατάσταση Chromo Sapiens ήταν η πρώτη συνεργασία ανάμεσα στην Shoplifter και τους HAM. Και οι δύο συνεργάτες μοιράζονται την ίδια πηγή έμπνευσης στην άγρια ομορφιά και το τεκτονικό τοπίο της Ισλανδίας, όπου έχουν μεγαλώσει.

Η δουλειά της Shoplifter τοποθετείται ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες, την περφόρμανς και τη μόδα. Η καλλιτέχνης έχει πάθος με την ποπ κουλτούρα και τη μαζική παραγωγή και συνδυάζει το έντονο χιούμορ της με μια μοναδική ικανότητα να μετασχηματίζει τα συνθετικά υλικά σε γλυπτικά, υπερφυσικά περιβάλλοντα.

Η επιμελήτρια Birta Guðjónsdóttir, που έχει συνεργαστεί τρεις φορές στο παρελθόν μαζί της, σημειώνει: «Η Shoplifter έχει αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο να δουλεύει με υφάσματα στον χώρο, με αποτέλεσμα την ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς και το κοινό. Είναι πράγματι συναρπαστικό να βλέπω τη συνεργασία μας να συνεχίζεται στη Βενετία, όπου δημιούργησε τη μεγαλύτερή της εγκατάσταση έως τώρα, μια συναισθηματική και αναστοχαστική εμπειρία σχεδιασμένη ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο. Μπαίνει κανείς στο περίπτερο ως Homo Sapiens και βγαίνει ως Chromo Sapiens».

Η Ισλανδία συμμετέχει στη Μπιενάλε της Βενετίας από το 1960. Το Ισλανδικό Περίπτερο στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia ήταν ανάθεση του Ισλανδικού Κέντρου Τέχνης (IAC), εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού.

Instagram: @IcelandicPavilion @ShoplifterArt

Hashtags: #ChromoSapiens #Shoplifter #IcelandicPavilion

Φωτογραφίες: Magnus Unnar