M

Νηπιαγωγείο Xiroi: Δύο επίπεδα χρωματικής δραστηριότητας ― 

Το νηπιαγωγείο «Xiroi» είναι ένα έργο αρχιτεκτονικής όπου το χρώμα παίζει κρίσμο ρόλο: στο εξωτερικό, το κτίριο χαρακτηρίζεται από μια όψη με διάτρητα μεταλλικά πάνελ σε διάφορους τόνους, ενώ στο εσωτερικό τα παιδιά προσθέτουν το χρώμα μέσα από τις δικές τους, καθημερινές δραστηριότητες.

Το κτίριο, που ανήκει στον δήμο της Βαρκελώνης, είναι υβριδικό: Η ξεχωριστή τοποθεσία του σε ένα ασυνήθιστο και στενό οικόπεδο, που προέκυψε από τον αστικό σχεδιασμό της περιοχής, παρουσίαζε μία σειρά από προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με περιορισμένα μέσα. Το σχήμα του οικοπέδου, ένα ακανόνιστο τρίγωνο πάνω στον άξονα του δρόμου, άνοιξε μια δημιουργική συζήτηση για το σχήμα του κτιριακού όγκου και του πώς αυτός θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτός από το εξωτερικό. Η λύση βρέθηκε μέσα από μία «διπλή» όψη, όπου συνυπάρχουν ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό στρώμα.

Στο εσωτερικό, ο κλειστός όγκος του νηπιαγωγείου στεγάζει τις διάφορες λειτουργίες του σε 3 επίπεδα (πράγμα ασυνήθιστο για τέτοια χρήση), τα οποία συνοδεύονται από 3 αντίστοιχους υπαίθριους χώρους παιχνιδιού. Στο ισόγειο βρίσκεται ένας κήπος που αντικρίζει τον δρόμο, στον πρώτο όροφο μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στον δεύτερο μία ταράτσα που χρησιμοποιείται για υπαίθριο παιχνίδι. Όλοι αυτοί οι χώροι, προστατευμένοι εξωτερικά, πρέπει να μην επιτρέπουν την άμεση θέα και να παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Από το εξωτερικό, τα διάτρητα στραντζαριστά φύλλα σε διάφορες αποχρώσεις συνδυάζονται με τη φύτευση του μελλοντικού πάρκου, ενώ δίνουν ομοιογενή εντύπωση στο κτίριο. Με αυτόν τον τρόπο, το τριγωνικό πολύεδρο αποκτά ακανόνιστα όρια που ακολουθούν τις χρήσεις του εσωτερικού, δίνοντας έναν μάλλον απαραίτητο τονισμό στις προοπτικές φυγές του μικρού οικοπέδου.

Η πολύχρωμη διάτρητη όψη επιτρέπει στο κτίριο να μεταβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, καθώς οι διαφάνειες και τα οπτικά παιχνίδια του δημιουργούν απρόβλεπτες εκπλήξεις. Ανάλογα με το εφέ του φυσικού φωτός στην όψη και την ώρα της ημέρας, το νηπιαγωγείο εντάσσεται στο περιβάλλον του με διαφορετικούς τρόπους: είτε γυαλίζει, είτε γίνεται αδιαφανές, είτε ανοίγεται μέσα από διαφάνειες.

Το χρώμα συγκεντρώνεται στο εξωτερικό, στη διάτρητη επιδερμίδα. Οι τονικότητες του πράσινου, της ώχρας και του καφέ, οι οποίες προέρχονται από τη βλάστηση της περιοχής, συνδυάζονται με τα χρώματα των δέντρων του δρόμου και του γειτονικού πάρκου. Στο εσωτερικό, τα χρώματα προέρχονται από τα ίδια τα παιδιά και τη δραστηριότητά τους: Οι τσάντες τους, τα παιχνίδια και οι ζωγραφιές τους δίνουν χρώμα στις λευκές αίθουσες. Μόνο στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το κλιμακοστάσιο που ενώνει τους τρεις ορόφους, το οποίο καλύπτεται με κίτρινα πάνελ υψηλής ανθεκτικότητας.

Το τριγωνικό πολύεδρο στην Calle Europa εντάσσεται στη συνοικία του: Οι ακμές και οι απαλοί χρωματισμοί της όψης, έχουν γίνει κομμάτι αυτής της περίεργης τοποθεσίας, μέσα στο κέντρο της πόλης.

Αρχιτεκτονική: ESPINET/UBACH Arquitectes i associats, S.L.P.

ΦωτογράφησηPegenaute Architectural Photography