M

Utopia Blu: Το τοπίο μιας τεχνητής θάλασσας ― 

Το νέο ξενοδοχείο Utopia Blu hotel βρίσκεται στην περιοχή Τιγκάκι, στην ηπειρωτική χώρα του νησιού της Κω. Το έργο βρίσκεται σε οικόπεδο 35.000 m2 και τα κτίρια ξεπερνούν τα 10.000 m2 με 258 κλίνες. Το όραμα του ιδιοκτήτη ήταν η δημιουργία ενός συγκροτήματος στο οποίο το κυρίαρχο να είναι το υδάτινο στοιχείο, με τη δημιουργία μιας «τεχνητής θάλασσας» εντός του συγκροτήματος.

 

Το περιβάλλον στο οποίο έχει ενταχθεί το συγκρότημα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα των συνθετικών επιλογών των αρχιτεκτόνων, Elastic Architects: η αραιή δόμηση και η έντονη παρουσία της φύσης οδήγησαν σε μια ήπιας μορφής επέμβαση: Τα κτίρια είναι μικρής κλίμακας και απλής μορφής, ενώ η διάταξή τους και η χωροθέτηση των κολυμβητικών δεξαμενών δημιουργούν έναν πόλο έλξης όχι μόνο για τους χρήστες του συγκροτήματος αλλά για ολόκληρη τη γειτονιά του.

 

Στόχος του κτιριακού αυτού υπόβαθρου είναι η δημιουργία μιας μικρής κοινότητας, ενός μικρού «οικισμού» που περιστρέφεται και οργανώνεται γύρω από το έντονο και πάντα ενδιαφέρον στοιχείο του νερού. Έτσι, το συγκρότημα αποτελείται από συστάδες κτιρίων, κάθε μία από τις οποίες περικλείει και περικλείεται από μεγάλων διαστάσεων κολυμβητικές δεξαμενές. Η κεντρική πλατεία έχει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία μιας τυπικής πλατείας του χωριού με την εκκλησία, τα κύρια δέντρα, το καφενείο και τα καταστήματα.

 

Βασικό στοιχείο στην επεξεργασία των όψεων αποτέλεσε η επιθυμία αφ΄ενός για την κάλυψη της ανάγκης μιας σχετικής ιδιωτικότητας και ταυτόχρονα η επιθυμία για τη χρήση υλικών που συναντώνται στο νησί της Κω. Έτσι βασικό εργαλείο σχεδιασμού αποτέλεσε η χρήση έντονων αξόνων, ανάμεσα στους οποίους τοποθετούνται τα δωμάτια σε υποχώρηση,  ενώ τονίζονται με την τοπική πέτρα της Κω.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σκιασμό των κτιρίων  και των εξωτερικών χώρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο προσανατολισμός και η διάταξη των κτιρίων, η τοποθέτηση κατάλληλων φυτών, η δημιουργία κατασκευών σταθερής σκίασης έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ώστε να δημιουργούνται σκιεροί χώροι όπου απαιτείται. Οι πέργκολες αλουμινίου, σε οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο, ενοποιούν όλους τους επιμέρους όγκους, λειτουργώντας παράλληλα ως στοιχείο σκίασης αλλά και ως διαχωριστικά μεταξύ των δωματίων. Οι σταθερές διατομές σκίασης αποτελούν σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού και της τελικής εικόνας του ξενοδοχείου. Η ιδέα βασίζεται στη διαδοχική τοποθέτηση οριζόντιων και καθέτων δοκών, τα οποία αφήνουν τα αντίστοιχα κενά μεταξύ τους, χωρίς εμφανείς ενώσεις. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο ο σκιασμός του δωματίου όσο και η ανεμπόδιστη ροή του αέρα από διάφορες κατευθύνσεις.

 

Οι αποχρώσεις του μπεζ και του λευκού επιλέχθηκαν για τις εξωτερικές επιφάνειες των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε το συγκρότημα να ενταχθεί χρωματικά όσο το δυνατόν αρμονικότερα στο οικιστικό του περιβάλλον. Αυτό, σε αντίθεση με το σκούρο καφέ που επιλέχθηκε για τις διατομές αλουμινίου, δημιούργησε μια φυσική γήινη παλέτα που συνδιαλέγεται με το γαλάζιο του νερού.

 

Για την υψηλή ποιότητα των συστημάτων αλουμινίου στο ξενοδοχείο, τα οποία αναπτύχθηκαν από την Exalco , το έργο βραβεύθηκε με Bronze βραβείο στα Aluminium in Architecture Awards 2021 .

 

Αρχιτεκτονική μελέτη – interior design: Elastic Architects

 

Xρώματα: Υπερανθεκτικές Πούδρες Interpon D2525 Structura RAL 1019 / Κωδικός: YD319F  &  Structura RAL 8025 / Κωδικός: YM325F

 

Συστήματα αλουμινίου: Exalco