M

The Webster ― 

Το κατάστημα The Webster στο Λος Άντζελες, σε σχέδια των Adjaye Associates, είναι ένα νέο έργο 1000m² στο ισόγειο του ιστορικού εμπορικού κέντρου Beverly Center. Τοποθετημένο κάτω από το οκταώροφο κτίριο, το Webster είναι μία κομψή, γλυπτική απάντηση στον εμπορικό χαρακτήρα του υπόλοιπου συγκροτήματος. Η μπετονένια όψη που προεξέχει σε πρόβολο συνομιλεί με το μπρουταλιστικό προϋπάρχον κέλυφος και το επαναχαρκτηρίζει, καθώς το τσιμέντο περιέχει έγχυτη ροζ βαφή – μία ωδή στο φως της Καλιφόρνιας, που κάνει να φαίνονται ακόμα πιο ισχυρά τα χρώματα με έντονη τονικότητα.

Ο αρχιτέκτονας, Sir David Adjaye, λέει σχετικά: «Τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύω αρκετά με κορεσμένες ροζ και κόκκινες αποχρώσεις. Η έρευνα αυτή πηγαίνει πίσω στους πρώτους μου πειραματισμούς με το χρώμα, στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας μου».

Αφαιρώντας από τον κλειστό χώρο τετραγωνικά τα οποία, αρχικά, προορίζονταν για το εμπόριο, το Webster δημιουργεί έναν νέο δημόσιο χώρο στη διασταύρωση των λεωφόρων San Vincente και Beverly. O υπαίθριος χώρος περιλαμβάνει έναν τοίχο για digital art και μία γλυπτική διαμόρφωση νερού, κατασκευάζοντας μία αναπάντεχη όαση στην καρδιά της πόλης. Ο τοίχος της digital art, που φαίνεται μόνο από χαμηλά στην εσωτερική πλευρά του προβόλου, καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια, δημιουργώντας ένα υπόστεγο χωρίς υποστηλώματα όπου περιλαμβάνεται επίσης ένας επιμήκης κοινόχρηστος πάγκος καθιστικού. Ως ανταπόκριση στη διάχυτη κουλτούρα της κινούμενης εικόνας που χαρακτηρίζει το Χόλυγουντ, ο ψηφιακός τοίχος διατηρείται επίτηδες σε χαμηλή ανάλυση, με πλάτος μόνο 1472 pixel και ύψος 20. Είναι ένας γλυπτικός καμβάς που θα φιλοξενεί κατά παραγγελία έργα, σε επιμέλεια του καταστήματος.

Στην κύρια είσοδο, μια πανοραμική βιτρίνα – αποτελούμενη από τρεις καμπυλωμένες γυάλινες επιφάνειες – δημιουργεί ένα γωνιακό σημείο θέασης, σπάζοντας το όριο ανάμεσα στον χώρο του εμπορίου και το δημόσιο καθιστικό στο εξωτερικό. Επιθυμώντας να δημιουργήσει ένα τοπίο μορφών για έκθεση και κατοίκηση, η υλική και χρωματική παλέτα του εξωτερικού του Webster συνεχίζεται και στο εσωτερικό.

Το εσωτερικό, το οποίο διαμορφώνεται με ποικιλία υφών και τονικοτήτων του μπετόν, γίνεται ένας γλυπτικός χώρος που τονίζεται με επί τόπου έγχυτες τσιμεντένιες κολόνες και πάγκους εξυπηρέτησης σε οργανικά σχήματα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται επιφάνειες έκθεσης για τα προϊόντα που επιμελείται το κατάστημα.

Το τσιμεντένιο δάπεδο περιέχει κομμάτια από βυσσινί μάρμαρο. Καθρέφτες και ράγες κρέμασης από μπρούντζο τρέχουν κατά μήκος των τοίχων. Αυτά τα γραμμικά και γεωμετρικά στοιχεία εξισορροπούν την έντονη γλυπτικότητα του χώρου, χωρίς να αποσπούν την προσοχή από τα εμπορεύματα. Οι πάνω τοίχοι των δοκιμαστηρίων επενδύονται με παλιές ταπετσαρίες της δεκαετίας του ’50, από την προσωπική συλλογή του πελάτη.

Ξεπερνώντας την απαρχαιωμένη εμπορική αρχιτεκτονική των κτιρίων με τούβλα και σοβάδες, το Webster γίνεται προορισμός που προσφέρει μια νέα εμπειρία, τόσο στους πελάτες του καταστήματος όσο και στην πόλη του Λος Άντζελες.

Σχεδιασμός: Adjaye Associates

Φωτογραφία: Dror Baldinger, Laurian Ghinitoiu

Όλες οι εικόνες αναπαράγονται με την άδεια των Adjaye Associates.