M

Πολυκατοικία Hansen: οι AREA χρησιμοποιούν έντονα χρώματα σε κτίριο μικτών χρήσεων στην Αθήνα. ― 

Με τη χρήση έντονων χρωμάτων που θυμίζουν αρχιτεκτονική μακέτα, και με μεγάλη φροντίδα για την αστική λειτουργία της όψης, οι AREA (Στέλλα Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος) ξανασκέφτονται την τυπολογία της πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται παντού στις Ελληνικές πόλεις.

Το φαινομενικά μικρό αυτό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε στην οδό Χάνσεν, σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Ευρώπης, προτάθηκε για το Βραβείο Mies van der Rohe το 2017: Κάνοντας έξυπνη ανακατανομή των δημόσιων και των ιδιωτικών λειτουργιών, επιδεικνύοντας φροντίδα για τη σχέση με την πόλη με όρους ρυθμιζόμενου βάθους και διαφάνειας, και εισάγοντας μία σημαντική παράμετρο βιωσιμότητας μέσα από την οικολογική ενεργοποίηση υπολειμματικών χώρων, η πολυκατοικία της οδού Χάνσεν μπορεί να γίνει ένα νέο παράδειγμα προς μίμηση. Οι ευρηματικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος οικοδομικού κανονισμού, θα μπορούσαν να γίνουν κοινό κτήμα, για τον λόγο και μόνο ότι είναι απόδειξη πως μπορεί να συμβούν.

Η κάτοψη οργανώνεται σε απλό σχήμα Γ, λόγω του προσανατολισμού και των περιορισμών του συνεχούς συστήματος δόμησης. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένας μικρός κήπος στο πίσω τμήμα του οικοπέδου. Η κατακόρυφη οργάνωση των διαφορετικών λειτουργιών, η οποία, στο τυπικό παράδειγμα πολυκατοικίας κρύβεται πίσω από μια ομοιόμορφη επανάληψη του ίδιου ορόφου, διαρθρώνεται εδώ, φέρνοντας την τομή στην όψη: κάθε όροφος δείχνει να επεκτείνεται σε διαφορετικό μήκος παράλληλα με την οικοδομική γραμμή, με αποτέλεσμα την ποικιλία στην οργάνωση των πλήρων και των κενών. Στο επίπεδο του δρόμου, η μάζα του κτιρίου ανυψώνεται ώστε να υπάρχει άμεση οπτική επικοινωνία ανάμεσα στον δημόσιο χώρο και τον ιδιωτικό κήπο στο βάθος, και επίσης, να δημιουργείται χώρος στάθμευσης για δύο οχήματα. Στην ίδια λογική, οι γραφειακοί χώροι στους δύο πρώτους ορόφους, το διαμέρισμα στον τρίτο και η «μονοκατοικία» στους πάνω ορόφους, αφήνουν διαμπερή ή διαφανή κενά τα οποία συνδέουν τον δρόμο με την πίσω αυλή κατά μήκος της δυτικής μεσοτοιχίας, ενώ οι πιο κλειστοί και στεγασμένοι χώροι συγκεντρώνονται κατά μήκος της ανατολικής.

Το σκούρο χρώμα της όψης και των κουφωμάτων (Noir 2100 Sable) παραμένει διακριτικό σε σχέση με τη γύρω περιοχή και αναδεικνύει το φυσικό χρώμα των ξύλινων συρόμενων πανέλων. Αντίθετα, το έντονο τυρκουάζ χρώμα τονίζει σε κάθε επίπεδο τη διαμπερότητα μεταξύ δρόμου και κήπου, φωτίζει το μικρό κήπο του πίσω ακάλυπτου και υπενθυμίζει δύο τοπικές αναφορές: την ευρέως διαδεδομένη Αθηναϊκή τάση μεταξύ των παλαιότερων πολυκατοικιών  με το κάτω μέρος των μπαλκονιών να διακοσμείται με έντονες αποχρώσεις και τις πανταχού πολύχρωμες υφασμάτινες τέντες που ενισχύουν το ζωντανό χαρακτήρα της πόλης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας τρόπος να διαβάζουμε την πόλη περισσότερο οριζόντια παρά κατακόρυφα, μέσα από οπτικές συνδέσεις και διαμπερείς κινήσεις.

Αρχιτέκτονες: Area

Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα

Έτος κατασκευής: 2017

Χρώμα: Noir 2100 Sable, AkzoNobel

Κωδικός: YW359F