M

Ουρανοξύστης σε τροπικό κλίμα: Βιωσιμότητα και απόλαυση ― 

Το ξενοδοχείο Oasia, στην κεντρική περιοχή επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης, είναι ένα μοναδικό έργο που επαναπροσδιορίζει το τι μπορεί να είναι ένα ψηλό κτίριο σε υγρά, τροπικά κλίματα. Σε αντίθεση με τον συμβατικό και περίκλειστο, κλιματιζόμενο πύργο γραφείων, το ξενοδοχείο, που σχεδιάστηκε από το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο WOHA, φέρνει την αρχιτεκτονική σε συνεργασία με τη φύση, συνδυάζοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με εντυπωσιακό τρόπο. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, σκοπός ήταν «η δημιουργία μιας εναλλακτικής εικόνας για τα ψηλά, εμπορικά κτίρια. Το κτίριο συνδυάζει καινοτόμους τρόπους εντατικοποίησης του φυσικού εδάφους μέσα από μία προσέγγιση που ταιριάζει στο τροπικό κλίμα, έχοντας ως αποτέλεσμα έναν διάτρητο, διαπερατό, πράσινο πύργο».

Το κτίριο, ύψους 190 μέτρων, περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους εξωτερικούς χώρους: τρεις τεράστιες βεράντες στον 6ο, 12ο και 21ο όροφο, καθώς και roof garden στον 27ο. Το φυτεμένο δώμα περιβάλλεται και προστατεύεται από μία επιφάνεια ύψους 10 ορόφων, από το ίδιο κόκκινο πλέγμα αλουμινίου που επενδύει τον υπόλοιπο πύργο. Αυτή η όψη, προοδευτικά, θα καταληφθεί από 21 είδη αναρριχητικών φυτών, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στα ζωηρά κόκκινα και την πράσινη φύτευση.

Ενώ συχνά η αναζήτηση της βιωσιμότητας συνοδεύεται από βαρετά τεχνικά δεδομένα και σοβαροφάνεια, οι WOHA προτιμούν να διαφέρουν. Το ξενοδοχείο Oasia, που ανήκει στην αλυσίδα της ίδιας επωνυμίας, συνδυάζει τη βιωσιμότητα με την απόλαυση, μια και οι δύο αυτοί όροι χαρακτηρίζουν εξίσου το έργο του γραφείου.

Πέρα από την κόκκινη όψη -η οποία σύντομα θα είναι καταπράσινη- οι βεράντες επίσης προσφέρουν πλούσια βλάστηση, καθαρό αέρα και ευκαιρίες για διαμπερή δροσισμό, ενώ είναι το πιο προφανές στοιχείο βιωσιμότητας και έμπνευσης του κτιρίου.

Οι βεράντες-sky gardens ήταν επιθυμία του πελάτη από την αρχή, μια και οι προδιαγραφές ζητούσαν χώρους με ξεχωριστό χαρακτήρα μέσα στο ξενοδοχείο. Με δεδομένη την περιορισμένη κάτοψη, οι αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τα δικά τους λόγια προσέγγισαν το κτίριο «σαν club sandwich, δημιουργώντας μία σειρά διαδοχικών στρώσεων, καθεμία με τον δικό της εξωτερικό κήπο». Με τις βεράντες αυτές, τις οποίες οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως «υπερυψωμένα κομμάτια εδάφους», το πολύτιμο αλλά περιορισμένης επιφάνειας έδαφος πολλαπλασιάστηκε, δημιουργώντας γενναιόδωρες κοινόχρηστες περιοχές για αναψυχή και κοινωνικές επαφές καθ’ όλο το ύψος του πύργου.

Ενώ οι WOHA ανέλαβαν την αρχιτεκτονική μελέτη του πύργου και την ιδέα των επάλληλων στρώσεων, ο σχεδιασμός των πράσινων χώρων έγινε από την Ισπανίδα designer και αρχιτέκτονα, Patricia Urquiola, η οποία ανέλαβε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Η Urquiola έδωσε μια δροσερή κομψότητα στην απολαυστική και ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική των WOHA.

Κάθε πισίνα έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Η πισίνα του 6ου ορόφου ανήκει στο γυμναστήριο, ενώ στον 21ο, η πισίνα γίνεται επέκταση του lounge club. Αριστερά και δεξιά της πισίνας, η οποία διαστρώνεται με ανοιχτά και σκούρα γαλάζια κεραμικά πλακίδια σε διάταξη ψαροκόκαλου, βρίσκονται δύο ρηχότερες, αρκετά βαθιές ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να δροσίζονται ενώ απολαμβάνουν το ποτό τους.

Η πισίνα στο δώμα αποτελείται από δύο μέρη, ενώ στη μέση βρίσκεται το εστιατόριο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εγκαταστάσεις στην οροφή ξενοδοχείων, όπου τον κύριο ρόλο παίζει η πανοραμική θέα, εδώ η κορυφογραμμή της πόλης κρύβεται τελείως πίσω από την κατάφυτη επιφάνεια. Αυτή είναι άλλη μία αντισυμβατική επιλογή των αρχιτεκτόνων: αντί για θέα, αυτή η οροφή προσφέρει μια αναπάντεχη ησυχία και προστασία, μια όαση για αναπάντεχες αποδράσεις από την κίνηση της πόλης.

Αρχιτεκτονική: WOHA

Design: Patricia Urquiola

Φωτογράφηση: Infinitude