M

Ο Δημήτρης Θωμόπουλος επανασχεδιάζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη με σκούρες αποχρώσεις. ― 

Η αρχιτεκτονική επεξεργασία του νέου κτιρίου του Ιδρύματος Μποδοσάκη, από τον Δημήτρη Θωμόπουλο, είναι μία απόπειρα να αποδοθεί με χρώματα και υλικά η έννοια του βάθους. Η επέμβαση, σε κτίριο το οποίο προϋπήρχε, περιλαμβάνει τον ριζικό επανασχεδιασμό των γραφειακών χώρων, στο εσωτερικό, ενώ σε επίπεδο πόλης κατασκευάζεται μια νέα όψη.

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε νεοκλασικές πολυκατοικίες, σε οικόπεδο 205 m2. Είναι επταόροφη οικοδομή σε pilotis, με υπόγειο και δώμα, που σχεδιάστηκε αρχικά το 1975 από τον αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο.

Ο φέρων οργανισμός που είχε κατασκευαστεί στο σύνολό του από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και οι όμορες ιδιοκτησίες με διατηρητέα κτίρια, ορίζουν εξ’ αρχής τους περιορισμούς και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής επέμβασης. Βασική συνθετική επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας νέας όψης που να συνδιαλέγεται με τα γύρω κτίρια, καθώς και με το υφιστάμενο κέλυφος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλήρη και τα κενά του κτιρίου που προϋπήρχε, διαμορφώνεται ένας νέος ρυθμός ανοιγμάτων στην πρόσοψη, σε συνέπεια με τη νέα λειτουργία του κτιρίου. Τα ανοίγματα που υφίστανται στη συμπαγή όψη από οπλισμένο σκυρόδεμα, αναδιατάσσονται και σχεδιάζονται σε υποχώρηση 80 cm από την οικοδομική γραμμή, ώστε να προσθέσουν βάθος στην όψη και ‘ντύνονται’ με μεταλλικά πλαίσια ανθρακί χρώματος. Η νέα όψη επενδύεται με ορθομαρμάρωση από χτυπητό μάρμαρο Σινάι, που αγκαλιάζει το κτίριο, γυρίζοντας προς την τυφλή μεσοτοιχία και δημιουργώντας ένα νέο διάλογο με τον αστικό ιστό.

Στη πλαϊνή όψη, χαράζεται πάνω στην ορθομαρμάρωση το σήμα του ιδρύματος. Εσωτερικά, οι γραφειακοί χώροι οργανώνονται γύρω από τον πυρήνα του κλιμακοστασίου και των βοηθητικών χρήσεων. Η μετάβαση από τον διάδρομο στους γραφειακούς χώρους γίνεται μέσω ενός δρύινου πλαισίου-χωρίσματος βάθους 60 cm που αποτελεί βασικό στοιχείο σύνθεσης. Γήινα χρώματα, διαφάνειες αλλά και αντιθέσεις διαμορφώνουν όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι μια ριζική, αλλά ταυτοχρόνως και διακριτική ανακατασκευή, η οποία λαμβάνει υπόψη την ιστορία του κτιρίου και τη σχέση του με την πόλη. Οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί μέσα από τα χρώματα και τα φυσικά υλικά δημιουργούν κάτι νέο, το οποίο όμως αναδεικνύει όλα τα ποιοτικά στοιχεία αυτού που προϋπήρχε.

Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Θωμόπουλος
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Έτος Κατασκευής: 2018
© Φωτογραφία: Γ. Σφακιανάκης

Χρώμα: Noir 2100 Sable AkzoNobel
Κωδικός: YW359F