M

Nova Escola dels Encants: Πρωτοπορία στη δημόσια εκπαίδευση της Βαρκελώνης ― 

Το σχολείο βρίσκεται σε μια μεταβιομηχανική αστική γειτονιά στην άκρη της περιοχής Eixample της Βαρκελώνης, η οποία προς το παρόν αναμένει την οριστικοποίηση της πολεοδόμησής της στα πλαίσια του επανασχεδιασμού της συνοικίας Glories. Η διάχυση της πόλης και η απουσία τοπικών αναφορών οδήγησε τους αρχιτέκτονες στο να επιλέξουν μία ισχυρή προσέγγιση της ογκοπλασίας, μέσα από μια αφηρημένη γλώσσα.

Η συνοικία Glories, που βρίσκεται σε ραγδαίο μετασχηματισμό, ωθεί το κτίριο να ανταποκριθεί στην αστική κλίμακα με τρόπο που να προβλέπει την τελική μορφή της πόλης. Στο εσωτερικό, ουδέτεροι, ανοιχτοί και φωτεινοί χώροι δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που προάγει την ανταλλαγή και τη μάθηση.

Η όψη, η οποία κατασκευάζεται από διάτρητα στραντζαριστά χαλύβδινα φύλλα, είναι μια αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής, ενώ δημιουργεί ένα διαπερατό φίλτρο ανάμεσα στις τάξεις και την πόλη, ανάμεσα στις δραστηριότητες του σχολείου και τον δρόμο. Επιπλέον, μαλακώνει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και δημιουργεί φωτιστικές συνθήκες υψηλής ποιότητας που ενισχύουν τη συγκέντρωση και, με τον τρόπο αυτό, ευνοούν τη μάθηση.

Η περιοχή των τάξεων περιλαμβάνει έναν κεντρικό χώρο για επικοινωνίες και ανταλλαγές, που συνδέεται με το εξωτερικό διαμέσου των τάξεων. Αυτές, είναι ανοιχτές και διαπερατές, χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειές τους. Οι επενδύσεις του εσωτερικού κατασκευάζουν έναν εκπαιδευτικό χώρο φωτεινό, ουδέτερο και διαφανή, ώστε να υποστηρίζεται η παιδαγωγική προσέγγιση του σχολείου που ενισχύει την περιέργεια των παιδιών, υποστηρίζει την κοινωνικοποίησή τους και τον συσχετισμό τους με το άμεσο περιβάλλον τους.

Στην όψη, τα μεγάλα χαλύβδινα φύλλα προσδίδουν ξεκάθαρη αστική κλίμακα στο κτίριο, ενώ η λύση είναι εύκολη στην τοποθέτηση και τη μετέπειτα συντήρησή της. Αυτή ήταν μία σημαντική απόφαση κατά τον σχεδιασμό, οπότε τα υλικά που έχουν επιλεγεί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να επισκευάζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Το κέλυφος του κτιρίου έχει άριστη ενεργειακή απόδοση μέσω της όψης του που είναι διαπερατή στον αερισμό, ενώ διαθέτει συνεχή εξωτερική θερμομόνωση και υγρομόνωση. Οι οροφές, επίσης, παρέχουν πολύ υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από αυτή που προβλέπουν οι κανονισμοί.

Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους, το βάρος του κτιρίου μειώθηκε στο ελάχιστο ώστε να αποφεύγονται τα βαθιά θεμέλια. Το κτίριο αποτελείται από δύο πτέρυγες που συνδέονται με έναν κεντρικό χώρο, ενώ βεράντες κάθε 7.5m ακολουθούν το μέγεθος των τάξεων. Οι τάξεις καλύπτονται από πλάκες που στηρίζονται σε τοιχία σκυροδέματος, ενώ μία μεγάλη πλάκα συγκρατεί το σύνολο καλύπτοντας όλους τους άλλους χώρους.

Αρχιτεκτονική: Roger Méndez (AMB)

Μελέτη εφαρμογής: Olga Méliz (AMB)

Εξωτερικοί συνεργάτες: Albert Berdiè TECTRAM, David Garcia BIS, Ivan Capdevila ERF

Ομάδα μελέτης: Aïda Artiz, Gisela Traby, Catalina Montserrat, Cristina Pedreira, Paula Beltran, Antonio Duran

Κατασκευή: DRAGADOS

Φωτογράφηση: Marcela Grassi