M

Νέα Συλλογή Futura 2022-2025: Πρωτοποριακές χρωματικές τάσεις για τον κόσμο μετά την πανδημία ― 

Η συλλογή Futura, η οποία ανακοινώνεται από την AkzoNobel κάθε τέσσερα χρόνια, είναι το αποκορύφωμα της καινοτομίας μας στον τομέα του χρώματος. Η συλλογή είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας στο Global Aesthetics Center της AkzoNobel, το οποίο έχει ως αποστολή να διερευνά κοινωνικές τάσεις και να τις μεταφράζει σε χρώματα, για άμεση εφαρμογή στην αγορά. Η συλλογή Futura περιλαμβάνει τις πιο εντυπωσιακές πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής της εταιρείας μας, με τη χρήση υπερανθεκτικής τεχνολογίας Interpon D2525. Τα περισσότερα χρώματα της συλλογής διαθέτουν ειδικά εφέ στην υλικότητά τους: πέρα από τον χρωματικό τόνο, έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία από ιδιαίτερες υφές, πολλές διαβαθμίσεις γυαλάδας ανάμεσα στο ματ και το gloss, καθώς και μικρές αστραφτερές ή περλέ κουκκίδες μέσα στο μίγμα τους.

Η συλλογή Futura δομείται πάνω σε θεματικές ενότητες, οι οποίες διατρέχουν ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων της AkzoNobel, με εξειδίκευση στον τομέα της πούδρας ηλεκτροστατικής βαφής ως θεματικές χρωματικές παλέτες. Η συλλογή Futura 2022-2025, της οποίας η περίοδος έρευνας και η ανάπτυξης συνέπεσε με την πρόσφατη πανδημία, περιλαμβάνει τρεις παλέτες που αποτυπώνουν τις τάσεις του μεταπανδημικού κόσμου: «Merging Worlds» («κόσμοι σε σύγκλιση»), «Soft Abstraction» («απαλή αφαίρεση») και «Healing Nature» («θεραπευτική φύση»).

Merging Worlds

Για τον σχεδιασμό των κτιρίων του μέλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο, βοηθάει πάντα η ανασκόπηση της ομορφιάς του παρελθόντος. Με βαθιά κόκκινα και διακριτικά καφέ, η παλέτα Merging Worlds απογειώνει ιστορικά υλικά όπως το τούβλο και τα μεταλλικά φινιρίσματα, κάνοντας μια ισχυρή, τολμηρή δήλωση. Με θερμούς, πυκνούς χρωματικούς τόνους, η παλέτα Merging Worlds είναι φόρος τιμής στην ιστορική οικοδομική τεχνογνωσία ολόκληρου του κόσμου, δημιουργώντας χρώματα που αιχμαλωτίζουν τη μαγεία του παρελθόντος ενώ γυρίζουν το βλέμμα προς το μέλλον.

Healing Nature

Με ανανεωμένο το ενδιαφέρον για την υγεία και την ευεξία, η παλέτα Healing Nature δίνει την ευκαιρία επανασύνδεσης με τον κόσμο, βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και στη φορτωμένη ζωή μας. Η τάση περιλαμβάνει φυσικές αποχρώσεις – πράσινα και γήινα χρώματα, οργανικά και ανεπιτήδευτα σχήματα – που συνδέουν εμάς τους ίδιους και τα αρχιτεκτονικά μας έργα με το περιβάλλον, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας.

Soft Abstraction

Μέσα από τη δύναμη της ενδοσκόπησης, τα χρώματα δημιουργούν μία πανέμορφη παλέτα από ουδέτερους, απαλούς τόνους και διακριτικά μεταλλικά εφέ. Φέρνοντας ζωή και υγεία στους ανοιχτούς χώρους, βάζουν τα θεμέλια για την επανασύνδεση των ανθρώπινων σχέσεων. Δίνουν την ευκαιρία της απόδρασης από την καθημερινότητα και της μετάβασης σε έναν πιο φωτεινό κόσμο, με πιο έντονη την αίσθηση της κοινότητας και του προορισμού.

Με την πρώτη ματιά, η συλλογή Futura 2022-2025 δείχνει την επαναφορά των ζωντανών, πυκνών χρωμάτων, μετά από μία μεγάλη περίοδο υποτονικών προτιμήσεων. Η παλέτα Merging Worlds περιλαμβάνει θερμά κόκκινα και χάλκινα, που έχουν πρόσφατα κάνει την εμφάνισή τους στον κόσμο της μόδας και της τέχνης. Ακόμα και η παλέτα Soft Abstraction, η οποία περιλαμβάνει το χρώμα πούδρας της χρονιάς για το 2022, Baku, κάνει τολμηρές δηλώσεις με διακριτούς χρωματικούς τόνους, αντί για τα συνηθισμένα υπόλευκα προηγούμενων συλλογών. Η παλέτα Healing Nature, εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει κυρίως γήινα, φυσικά χρώματα, όμως και αυτά φέτος διακρίνονται από ξεχωριστή ζωντάνια.

Το χρώμα μοιάζει να κάνει μια δυναμική επιστροφή τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τώρα είναι η στιγμή οι αρχιτέκτονες και οι designers να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, αξιοποιώντας τα δικά μας ευρήματα, όπως αποτυπώνονται στη νέα συλλογή Futura. Το Color/n Architecture θα δώσει έμφαση στην αναλυτική παρουσίαση των τάσεων που αποτυπώνει η συλλογή Futura 2022-2025, μέσα από σειρά άρθρων που θα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν με τις κατάλληλες χρωματικές επιλογές.

Δείτε το νέο χρωματολόγιο εδώ