M

Kulturbahnhof Aalen: Μια νέα επιδερμίδα από διάτρητο μέταλλο εντάσσει το μνημείο στο βιομηχανικό του περιβάλλον ― 

Το ανακαινισμένο Kutlurbahnhof Aalen, ένα νέο πολιτιστικό κέντρο περίπου 70km ανατολικά της Στουτγάρδης, παντρεύει τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής με την αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα. Τα απομεινάρια του βιομηχανικού κτιρίου ενσωματώθηκαν με μεγάλη ευαισθησία στη σύγχρονη εποχή.

Στο παρελθόν, η περιοχή του Aalen με το όνομα Stadtoval διασχιζόταν από σιδηροτροχιές. Ως μέρος της επέκτασης του κέντρου της πόλης, το Kulturbahnhof αποκτά κεντρική σημασία: το κτίριο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί έναν κινηματογράφο, ένα θέατρο, το ωδείο, αίθουσες υψηλής ποιότητας για πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους catering, έχει σχεδιαστεί ώστε να ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιφέρεια.

Μετά από μία πυρκαγιά το 2014, είχαν απομείνει στην τοποθεσία κατάλοιπα αρκετών ιστορικών κτιριακών συγκροτημάτων με χαρακτηριστικές όψεις από ψαμμίτη και οροφές με χαμηλά ζευκτά. Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η προσεκτική διατήρηση της συγκεκριμένης κληρονομιάς και η περαιτέρω εξέλιξή της σε ένα πολιτιστικό κέντρο με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στον 21ο αιώνα.

Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 2015, η μελετητική ομάδα των αρχιτεκτόνων Ackermann-Raff σχεδίασε μια προσθήκη η οποία συμπληρώνει και επεκτείνει το κατεστραμμένο ιστορικό κτίριο. Η όψη, η οποία είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές, αντικαταστάθηκε αφαιρετικά με τη χρήση έγχρωμου εμφανούς μπετόν, ενώ, όπου αυτό ήταν εφικτό, ο ιστορικός της χαρακτήρας αποκαταστάθηκε. Οι οροφές με τα χαμηλά ζευκτά επίσης επανακατασκευάστηκαν σύμφωνα με το αρχικό τους σχέδιο. Σε αντίθεση προς τα παραπάνω, η διαμήκης οροφή ακολούθησε διαφορετική ιδέα: αντικαταστάθηκε από έναν μακρύ ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο όγκο από στραντζαριστό διάτρητο μέταλλο, δημιουργώντας μια χωρική συνέχεια με τις άκρες της πόλης στα νότια.

Σε αντιπαραβολή με την ιστορική όψη από ψαμμίτη, η οποία έχει διακοσμητική, χειροποίητη και βαριά εντύπωση, το παραλληλεπίπεδο είναι λιτό και διακριτικό. Το ανοιχτό καφέ χρώμα του συνδυάζεται προσεκτικά με την υλικότητα της πέτρας αλλά και με το βιομηχανικό περιβάλλον της τοποθεσίας. Η αναδιπλούμενη, διάτρητη μεταλλική επιδερμίδα, όμως, εισάγει έναν δυναμικό, κατακόρυφο ρυθμό που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη συμμετρική, βαριά όψη κάτω της, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει ως αναμφίβολα σύγχρονη προσθήκη. Η διάτρητη μεταλλική επένδυση είναι εμφανής και στο εσωτερικό, σε χαμηλότερα ταβάνια, περιλαμβάνοντας φωτιστικά και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι βρισκόταν από πάντα εκεί.

Η ιστορική όψη μετατρέπεται σε ευρύχωρο κέλυφος που περικλείει σημαντικές λειτουργίες. Στο απολύτως καθαρό εσωτερικό του προστίθενται νέοι όγκοι, οριοθετώντας ζώνες διαφορετικών χρήσεων. Οι συγκεκριμένοι όγκοι, επιπλέον, περικλείουν τον νέο στατικό φορέα και γίνονται μέρος του. Οι μεγάλες αίθουσες και οι δημόσιες λειτουργίες φιλοξενούνται στο παλιό κτίριο. Οι τάξεις του ωδείου και τα θεατρικά εργαστήρια στεγάζονται στον νέο, παραλληλεπίπεδο όγκο. Οι συγκεκριμένοι χώροι «εξυπηρετήσεων» της πολιτιστικής παραγωγής, συμβολικά, γεφυρώνουν τις σκηνές για το κοινό. Ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί μία πρωτότυπη, ανεξάρτητη ατμόσφαιρα για τις διαφορετικές πολιτιστικές χρήσεις μέσα από τα υλικά, τα ανοίγματα και την εμφανή δομή της οροφής.

Σύμφωνα με τον δήμο του Aalen, το νέο κτίριο, που συγκεντρώνει πλέον στο εσωτερικό του όλες τις πολιτιστικές χρήσεις οι οποίες προηγουμένως βρίσκονταν διάσπαρτες σε διαφορετικές τοποθεσίες, πρόκειται να βελτιστοποιήσει τη χρήση δημόσιων πόρων, να διευκολύνει συνέργειες και να εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμα.

Αρχιτεκτονική: A+R Architekter

Φωτογράφηση: Brigida González