M

Η μεγαλύτερη στέγη του κόσμου αντανακλά τα χρώματα της Κωνσταντινούπολης ― 

Η Κωνσταντινούπολη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροπορικούς κόμβους διεθνώς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το τρίτο αεροδρόμιό της, το μεγαλύτερο στον κόσμο: Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται κάτω από μία εντυπωσιακή ενιαία διαφώτιστη στέγη, σχεδιασμένη από τους Grimshaw Architects ώστε να ανακαλεί μνήμες από τη συναρπαστική ιστορία της πόλης: Συνεχόμενοι θόλοι από λεπτά αλουμινένια προφίλ φέρνουν στο εσωτερικό άπλετο φυσικό φως, άλλοτε θυμίζοντας Τουρκικά λουτρά και άλλοτε το διάσημο «Μεγάλο Παζάρι» στο ιστορικό κέντρο. Το αεροδρόμιο, μέσα από τον φουτουριστικό του σχεδιασμό, γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον της Κωνσταντινούπολης, με τον ίδιο τρόπο που η μοναδική αυτή πόλη γεφυρώνει δύο ηπείρους.

Τα χρώματα της οροφής, στην τονικότητα του λευκού με λεία επιφάνεια και υψηλή ανακλαστικότητα, πολλαπλασιάζουν το φυσικό φως που φθάνει σε κάθε γωνία του τερματικού σταθμού, αλλά «βάφονται» και στις αποχρώσεις των φωτεινών επιγραφών που τυλίγουν τα αμέτρητα καταστήματα και χώρους αναψυχής στο επίπεδο των εξυπηρετήσεων: Η εντύπωση του χώρου, παρά την επιβλητική του γεωμετρία και τα πολύ μεγάλα μεγέθη, ποτέ δεν μένει στατική: στις μεγάλες, κυματιστές επιφάνειες του τερματικού σταθμού αντανακλάται όλη η πολυχρωμία του κινούμενου πλήθους που βρίσκεται στο αεροδρόμιο από κάθε μέρος της γης, εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα.

Οι υπερανθεκτικές πούδρες βαφής Interpon D2525 επιλέχθηκαν για το έργο, όντας τα μόνα χρώματα που ανταποκρίθηκαν στις πολύ υψηλές προδιαγραφές αντοχής που έχουν τεθεί, ικανοποιώντας αυστηρά κριτήρια για την ποιότητα, το μακροβιότερο και μεγαλύτερο αρχείο έργων σε όλον τον κόσμο, και τα αειφόρα χαρακτηριστικά τους. Αναπτύχθηκαν ειδικές αποχρώσεις σε Υπερανθεκτικά Λευκά Μatt, Silver και Σκούρα Μεταλλικά Λεία Μatt Εφέ, που εφαρμόστηκαν σε προφιλ αλουμινίου εξωτερικών και εσωτερικών χώρων καθώς και στις ειδικές κατασκευές αλουμινίου που απαρτίζουν τον θόλο του κεντρικού σταθμού.

To έργο έχει λάβει Βραβείο Σχεδιασμού από το World Architecture Festival στο Βερολίνο, στην κατηγορία Infrastructure – Future Projects. Ο διάσημος πύργος ελέγχου, που έχει σχεδιαστεί από τα αρχιτεκτονικά γραφεία AECOM και Pininfarina, είναι ελλειπτικός, στο σχήμα της τουλίπας, σύμβολο της Κωσταντινούπολης για αρκετούς αιώνες και χαρακτηριστικό στοιχείο της τοπικής παραδοσιακής τέχνης.

Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί αρχικά 90 κι έπειτα 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μετά την ολοκλήρωσή του το 2028, με έξι αεροδιαδρόμους, οκτώ πύργους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, 165 γέφυρες επιβίβασης επιβατών, δυναμικότητα εξυπηρέτησης 500 αεροσκαφών, και σταθμούς επιβατών συνδεδεμένους με εσωτερικά τραίνα, που θα απλώνονται σε έκταση 76 τετρ. χιλιομέτρων.

Ταυτότητα Έργου

Αρχιτέκτονες: Scott Brownrigg and Grimshaw, Nordic, Haptic, Fonksiyon, TAM/Kiklop

Συστήματα: Schucco, Metal Yapi

Πούδρες Βαφής: Superdurable AkzoNobel YP2564, YW2704, ΥΝ2044, ΥW206F, ΥΑ210F

 

Photo credits: IGA Media Center