M

Interpon RAL 9017 Structura: Το απροσδιόριστο όριο ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Viewpoint House των OOAK Architects τονίζεται μέσα από ένα ισχυρό πλαίσιο σε πυκνό μαύρο χρώμα, λεπτής υφής. ― 

Το Viewpoint House, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τους OOAK Architects, είναι μια εξοχική κατοικία 112m² η οποία αποκτά τον ξεχωριστό χαρακτήρα της μέσα από τη δημιουργική ερμηνεία του άμεσου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται. Η νέα κατοικία, που εντάσσεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Καρπάθου, αρνείται να είναι κτίριο με τη συμβατική έννοια, διατηρώντας την αίσθηση ανοιχτού πλατώματος της τοποθεσίας όπου χτίστηκε, ενώ ενσωματώνει στοιχεία της παραδοσιακής και σύγχρονης λαϊκής αρχιτεκτονικής με τρόπο αφαιρετικό και εξαιρετικά ισχυρό.

Η Κάρπαθος είναι γνωστή για τους πανέμορφους, κλιμακωτούς οικισμούς της, όπου τα δώματα και τα μπαλκόνια είναι κοινόχρηστα, με τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, το κλειστό και το ανοιχτό, συχνά να χάνονται. Η τοποθεσία του έργου, στο γραφικό χωριό Διαφάνι, δεν ήταν αλλιώτική: Το οικόπεδο βρίσκεται εν μέρει στην ταράτσα ενός υπάρχοντος κτιρίου, στην άκρη του πυκνόκτιστου οικισμού. Αυτή η ταράτσα έχει εκπληκτική θέα 180° προς το λιμάνι στα ανατολικά, το Αιγαίο στα βόρεια και τον οικισμό δυτικά.

Η διατήρηση της αίσθησης ανοιχτής βεράντας που χαρακτηρίζει το οικόπεδο έγινε κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, ώστε να κατασκευαστεί εκεί ένα νέο σπίτι. Το έργο σχεδιάστηκε ως ιδιωτική πλατφόρμα θέασης, μια βεράντα, πλαισιωμένη από έναν περιμετρικό τοίχο που παρέχει μέγιστη ιδιωτικότητα και προστασία από τους ανέμους. Οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας ακολουθούν διάταξη open plan πάνω στη βεράντα, η οποία με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνεται σε καλοκαιρινό σπίτι με απροσδιόριστη σχέση ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, χάρη στο μεγάλο άνοιγμα μήκους 13.8m. Το μόνο δομικό στοιχείο σε αυτόν τον χώρο είναι ο περιμετρικός τοίχος, χωρίς υποστυλώματα να παρεμβάλλονται στη θέα και στην αίσθηση αδιάκοπης συνέχειας ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

Ο πρώτος όροφος περιέχεται μέσα σε έναν συμπαγή όγκο που αιωρείται πάνω από τον χώρο της βεράντας. Ο όγκος αυτός, που φιλοξενεί όλους τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας, σχεδιάζεται με αναφορές στη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού, παρέχοντας σκιά για την κατοικημένη στέγη και διατηρώντας την κλίμακα και τις αναλογίες των κτιρίων του οικισμού.

Η εξωτερική λευκότητα της κατοικίας ανατρέπεται στο εσωτερικό, μέσα από μια εκπληκτική ποικιλία υφών και χρωμάτων. Ο ανοιχτός χώρος της αποκτά ενιαίο δάπεδο από γυαλισμένη γκρίζα πέτρα με έντονα νερά και αδρανή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στα λαϊκά σπίτια του 20ού αιώνα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο περιμετρικός τοίχος επενδύεται με λεπτή τσιμεντοκονία στη φυσική της απόχρωση. Τα σταθερά έπιπλα είναι ξύλινα, είτε στο φυσικό χρώμα του υλικού είτε βαμμένα σε ζωηρό μπλε, όπου τα νερά των ξύλων μένουν εμφανή, θυμίζοντας τους κυματισμούς της θάλασσας. Το μεταλλικό κούφωμα γύρω από το μεγάλο άνοιγμα του ισογείου το οποίο οριοθετεί το εσωτερικό από το εξωτερικό αποκτά μεγάλη ένταση καθώς βάφεται με ένα πυκνό, λείο μαύρο χρώμα. Η χρωματική παλέτα στους ιδιωτικούς χώρους κυμαίνεται ανάμεσα στο πράσινο και το κόκκινο, με τα δύο καμπυλόμορφα λουτρά στις άκρες του κτιρίου να αποκτούν χαρακτήρα είτε με κεραμικά πλακίδια, είτε με χρωματιστές πλάκες μαρμάρου. Το πράσινο χρώμα του βιομηχανικού δαπέδου στο εσωτερικό επαναλαμβάνεται στο ημικυκλικό μπαλκόνι της όψης προς το λιμάνι.

Οι θέες και η εγγύτητα προς τη θάλασσα, καθώς και η τοποθεσία του κτιρίου μέσα σε παραδοσιακό οικισμό, είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της κατοικίας και τα εσωτερικά σχεδιάζονται ώστε να εντείνουν αυτή την εντύπωση. Το δημιουργικό κολλάζ χρωμάτων και υλικών καθώς και το παιχνίδι με τα ύψη και τα σχήματα σε όλα τα δωμάτια δένουν την κατοικία με το περιβάλλον της και μεγιστοποιούν τις δυνατότητες των, κατά τα λοιπά, μικρού μεγέθους χώρων.

Architecture: OOAK Architects

Color on frames: Interpon RAL 9017, Structura Collection

Color Code: YN358F