House in Volax ―
Ένα τοπίο σχεδόν απόκοσμο, σεληνιακό. Ηφαιστειακοί, σφαιρικοί βράχοι στήνουν το σκηνικό του χωριού Βωλάξ στην Τήνο, ίσως την «αυθεντικότερη» τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον κόσμο. Αυτή είναι η παλέτα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα για το έργο του «Κατοικία στο Βωλάξ». Ένα έργο «πρόκληση», που βραβεύτηκε στην 8η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου κέρδισε το πιο σημαντικό του στοίχημα. Ενσωματώνεται άψογα στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς να ταράζει, αντίθετα στέκει ως συμπληρωματικό στοιχείο της εικόνας του Βώλακα. Τρεις επιμέρους μονάδες, που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο, αποτελούν την κατοικία. Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά. Το πιο ενδιαφέρον και βασικό χαρακτηριστικό στον σχεδιασμό του αρχιτέκτονα, αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και απλά να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα. «Έχοντας ως μοναδικό περιορισμό, τον προσανατολισμό και την προστασία της υπάρχουσας «τυχαίας» οργάνωσης του περιβάλλοντος χώρου, σκοπός μας ήταν να εναρμονίσουμε την κατοικία με το εν λόγω περιβάλλον, όχι μόνο σύμφωνα με το νέο δομημένο χώρο αλλά και ως προς τον ενδιάμεσο μεταξύ τους χώρο καθώς και τη μεταξύ τους σχέση», σημειώνει εύστοχα ο αρχιτέκτονας σε παλαιότερη δημοσίευση.
Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα «όριο», μια τεχνητή προστασία από τον «Βοριά». Η επιλογή αυτής της υλικότητας αποτελεί παραλληλισμό στους βράχους, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν τα πολύχρωμα αδρανή του σκυροδέματος αναδυθούν στην επιφάνεια, θα ενσωματωθεί απόλυτα στο τοπίο. Η επιλογή του σχήματός του από την άλλη, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, «υπογραμμίζοντάς» τους, και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη δική του γραμμικότητα. Στο εσωτερικό του, το σκληρό του περίβλημα «σπάει» και μένει «διάφανο», αφήνοντας τον εσωτερικό χώρο να ενοποιηθεί με τον εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, τα όρια μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» «θολώνουν», και ο εσωτερικός χώρος τελικά εκτείνεται μέχρι τη συστάδα των βωλάκων, στην πλάτη του οικοπέδου προς το χωριό.
Όταν η αρχιτεκτονική καταφέρνει να υποταχθεί με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο στο φυσικό περιβάλλον και την ίδια στιγμή προσφέρει την καλύτερη λύση εφαρμογής, τότε υποκλινόμαστε.
Αρχιτέκτονες: Αριστείδης Ντάλας
Τοποθεσία: Tήνος, Ελλάδα
Έτος Κατασκευής: 2015
© Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
www.aristidesdallas.gr
Χρώμα: Noir 2200 Sable AkzoNobel
Κωδικός: YW360F