M

Cube Gallery, Μια λευκή όψη για έναν νέο αστικό πυκνωτή ― 

Η Cube Gallery, η οποία σχεδιάστηκε από τους CLOU Architects για την εταιρία οικιστικών αναπτύξεων Vanke Xiaoshan, είναι ένα συνοικιακό εμπορικό κέντρο επιφάνειας 21,000m² στη Hangzhou. Σχεδιάστηκε ως τόπος χαρούμενων κοινωνικών επαφών ανάμεσα στις νεαρές οικογένειες και τους ηλικιωμένους που κατοικούν στα γύρω συγκροτήματα, εισάγοντας μια νέα τυπολογία που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες αστικές συνθήκες της Κίνας. Συνδυάζοντας δύο τύπους λιανεμπορίου, τον εμπορικό δρόμο και το ανεξάρτητο εμπορικό κατάστημα, οι αρχιτέκτονες προτείνουν έναν εμπορικό σχεδιασμό που μπορεί να φιλοξενήσει διαφορετικούς τύπους και διαφορετικές κλίμακες επιχειρηματικών προγραμμάτων, προσφέροντας παράλληλα μια ποικιλία κοινόχρηστων χώρων στους κατοίκους της περιοχής.

Στοχεύοντας προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, το εμπορικό κέντρο ήταν η πρώτη απόπειρα της Vanke και των CLOU να σχεδιάσουν ένα εμπορικό κέντρο – τοπόσημο, το οποίο να φιλοξενεί υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις. Με την κεντρική ιδέα της κάτοψης, η οποία συνδυάζει την εμπορική οδό με το mall, οι CLOU έκαναν τη στρατηγική επιλογή να επεκτείνουν τον δημόσιο χώρο από το εσωτερικό στο εξωτερικό, ενώ προστέθηκε το πλεονέκτημα ενός τρίτου τύπου εμπορίου, του ανεξάρτητου καταστήματος (retail villa). Έτσι, το έργο γίνεται συνδυασμός εμπορικής οδού και ελεύθερων καταστημάτων. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση τριώροφων ανεξάρτητων κύβων που διατίθενται σε «ενοικιαστές κλειδιού», οι οποίοι εδράζονται πάνω σε δύο επίπεδα με βιτρίνες για μικρά, συνοικιακά καταστήματα.

Εμπορικά προγράμματα διαφορετικών κλιμάκων και τυπολογιών εντάσσονται αβίαστα στις διαφορετικές κλίμακες του χώρου. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι κατάλληλο για εμπορικά καταστήματα μικρής κλίμακας, τα οποία έχουν εγγυημένη προβολή και απευθύνονται στις ανάγκες της συνοικίας. Το ανώτερο επίπεδο είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις με μεγάλες απαιτήσεις χώρου, ικανοποιώντας τις τοπικές ανάγκες για εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό. Οι ξεκάθαρες κατακόρυφες ζώνες και η ποικιλία των εμπορικών χώρων δημιουργούν μία συνολική αίσθηση ζωντάνιας.

Αυτό το υβρίδιο δύο εμπορικών τύπων, εκτός από την ευελιξία για ανάμιξη μικρών και μεγάλων καταστημάτων, ανοίγει επίσης κλιμακωτές εξωτερικές βεράντες γύρω από φυτεμένες αυλές, δημιουργώντας έτσι έναν μεγάλο δημόσιο χώρο. Η ισορροπία ανάμεσα στην εμπορική δραστηριότητα και την ποιότητα του δημόσιου, κοινωνικού χώρου, βρίσκεται στα πλαίσια ενός σχετικά περιορισμένου οικοπέδου.

Η στρατηγική που περιλαμβάνει εξωτερικούς διαδρόμους, αναβαθμούς και «πολλαπλά ισόγεια» επιτρέπει την 24ωρη χρήση, καθώς συνδέει τη γωνιακή πλατεία στο επίπεδο του δρόμου με τις υπαίθριες βεράντες σε έναν τρισδιάστατο εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο.

Η εξωτερική όψη της Cube Gallery υιοθετεί την τυπολογία του υαλοπετάσματος, με ένα πλέγμα από λευκά στοιχεία αλουμινίου. Κρύβει τους αποθηκευτικούς χώρους διαφορετικών εμπορικών λειτουργιών, όπως τα εστιατόρια ή η αναψυχή, ενώ επιτρέπει ταυτόχρονα τον φυσικό φωτισμό. Από την άλλη, ολόκληρη η οπτική της εντύπωση από το εξωτερικό χαρακτηρίζεται από συνοχή μέσα στην ποικιλία της, μεγιστοποιώντας την ορατότητα του περιβάλλοντος και δημιουργώντας ένα φίλτρο ανάμεσα στην πυκνή και κατακόρυφα χτισμένη περιοχή κατοικίας και τον κεντρικό δρόμο.

Η Cube Gallery ξεκίνησε ως έρευνα στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημόσιου χώρου στα πλαίσια του εμπορικού σχεδιασμού, καθώς και στην ενεργοποίηση της γειτονιάς μέσα από έναν κοινωνικό κόμβο. Η πρόκληση μετατράπηκε σε ευκαιρία και το αποτέλεσμα ήταν ένας ξεχωριστός αστικός χαρακτήρας, μέσα από μία νέα αρχιτεκτονική τυπολογία.

Αρχιτεκτονική: CLOU architects

Επικεφαλής μελέτης: Jan F. Clostermann

Ομάδα μελέτης: Lin Li, Sebastian Loaiza, Mar Garrido, Ally Yan, Tiago Tavares

Κατασκευαστικά σχέδια: HSArchitects Façade

Σύμβουλοι: Zhejiang Zhongnan Architecture and Façade Design

Φωτογράφηση: Qingshan Wu