M

314 Architecture Studio: Το λευκό ως σύνολο των χρωμάτων στο ορατό φάσμα. ― 

Ο Παύλος Χατζηαγγελίδης (314 Architecture Studio ) έχει ως «υπογραφή» της αρχιτεκτονικής του το λευκό χρώμα και τις έντονες γλυπτικές φόρμες. Τα λευκά στην αρχιτεκτονική είναι και αυτά μια οικογένεια χρωμάτων, με δική τους υλικότητα και δικές τους ιδιότητες συμπεριφοράς, και, όταν επιλέγονται, αυτό γίνεται κάθε φορά για συγκεκριμένους λόγους.

Ο αρχιτέκτονας, βρίσκει πολύ ενδιαφέρον το πώς λειτουργεί το λευκό ως καμβάς στις διάφορες διαβαθμίσεις του χρώματος του φυσικού φωτός, αφού εμπεριέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνεται αντιληπτό ως ‘αχρωματικό’. Η σύνθεση δεν παραμένει ποτέ ίδια, αλλά αλλάζει δυναμικά αντανακλώντας διαφορετικές αποχρώσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το φυσικό φως διαφοροποιείται ως προς την θερμοκρασία, και άρα, ως προς την απόχρωση με την οποία αυτή γίνεται αντιληπτή, το λευκό χρώμα αναδεικνύει αυτές τις μεταβολές ανάμεσα στο θερμό φως κατά τη διάρκεια της μέρας, το οποίο, σταδιακά, καταλήγει στο ψυχρό φως κατά την ανατολή και τη δύση. Επιπλέον, το λευκό αναδεικνύει με ιδιαίτερο τρόπο τις γλυπτικές φόρμες, επιτρέποντας δραματικότερες αντιθέσεις μεταξύ φωτισμένων και των σκιασμένων στοιχείων, καθώς και μεταξύ αδρών και λείων επιφανειών. Το λευκό, στα έργα του γραφείου, εκφράζεται με διαφορετικές υλικότητες, που επηρεάζονται με μοναδικό η καθεμία τρόπο από το φυσικό φώς, δημιουργώντας οπτικό ενδιαφέρον.

Η επιλογή του λευκού γίνεται και κατά τον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου, καθώς το λευκό πετυχαίνει σημαντική απορρόφηση θερμότητας:

Άλλα χρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται από το 314 Architecture Studio είναι συνήθως κάποια πιο πολύ έντονα: για παράδειγμα, ματζέντα, με την οποία είναι βαμμένη η ταράτσα στο στούντιό τους, στην Αθήνα. Το χρησιμοποιούν με διάθεση να δημιουργήσουν μια αφαιρετική, έντονη ατμόσφαιρα στον χρήστη του χώρου. Σε αυτή την λογική, συνήθως τα έντονα χρώματα χρησιμοποιούνται σαν «σεντόνι» το οποίο καλύπτει τα πάντα, ώστε η ανάγνωση να μπορεί να γίνεται μέσα απ’ αυτό το ατμοσφαιρικό πέπλο και όχι σημειακά, για να μην προκαλείται οπτική «φασαρία» στον χώρο .

Για κάποιες λεπτομέρειες, όπως κουφώματα, επιλέγεται το μαύρο χρώμα, ώστε αυτά να εντάσσονται στα πλαίσια του βάθους του χώρου και της σκιάς η οποία υπάρχει στο βαθύ κομμάτι του χώρου, και έτσι το χρώμα να μην παρεμβαίνει στη φόρμα του κελύφους.

Στο C29 χρησιμοποιήθηκε μαρμαροκονίαμα αραιωμένο το οποίο ψεκαστηκε επι τόπου. Το συγκεκριμένο υλικό δίνει ανάγλυφο φινίρισμα και ποιοτικά μιμείται την υφή της πέτρας της φέρουσας λιθοδομής ενω σπατουλάρεται δημιουργώντας αναβάθμισης απο λεία σε πιο αδρή επιφάνεια.

Στο Η3 δημιουργήθηκε σπατουλαριστή επιφάνεια βαμμένη με αδιάβροχο ακρυλικό λευκό χρώμα εξωτερικού χώρου με γυαλιστερό σατινέ φινίρισμα για να διαχέονται ομοιόμορφα οι αντανακλάσεις των νερών της πισίνας στο εξωτερικό του κτιρίου. Χρησιμοποιήθηκε υγρομονωτική βαφή αυξημένης αντοχής για υδατοαπωθητικά αποτελέσματα προστατεύοντας το κτίριο από φθορές κατά της υγρασίας σε δάπεδα και σε τοίχους.

Στο Η34 χρησιμοποιήθηκε λευκό ακρυλικό χρώμα ανθεκτικό και υδροαπωθητικό, με σατινέ φινίρισμα το οποίο αντανακλά αρμονικά το φυσικό φως και τον τεχνητό φωτισμό του κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά στο χώρο. Ταυτόχρονα είναι θερμοπροστατευτικό με αντοχή για μακροχρόνια προστασία και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η σατινέ υφή αντανακλά το φως τονίζοντας το φυσικό κυανό ψυχρό φως κατα την ανατολή και δύση.

Στο γραφείο του 314 Architecture Studio στη Γλυφάδα, το “Les Lumieres a la Campagne”, χρησιμοποιήθηκε λαδομπογιά με έξτρα γυαλιστερό φινίρισμα για να αναδειχθεί η πατίνα και η υφή του τοίχου της παλαιάς μονοκατοικίας κάνοντας αντανάκλαση με τον τεχνητό LED φωτισμό αλλά και το φυσικό κυανό ψυχρό φως κατά την ανατολή και δύση. Στην ταράτσα μπήκε αυτοεπιπεδούμενη πολυουρεθανική βαφή σε απόχρωση βαθιάς magenta, χρώμα το οποίο μαζί με τον ίδιου χρώματος τεχνητό φωτισμό πάνω στις λευκές επιφάνειες δημιουργεί μία έντονη αντίθεση πάνω στον λευκό καμβά του κτιρίου, με σκοπό τη σύλληψη ενος χώρου που γεννά μια προδιάθεση ονειροπόλησης.

Έργα του 314 Architecture Studio ήταν δύο φορές υποψήφια για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mies van der Rohe Award (2017 και 1019). Αναλυτική παρουσίαση του πρόσφατου έργου τους γίνεται στο τεύχος Μαϊου του περιοδικού Ελληνικές Κατασκευές .