M

Το λευκό είναι χρώμα: Ναυταθλητικοί σύλλογοι στη νέα πόλη Puertos ― 

Το Puertos είναι νέα πόλη μέσα από οργανωμένη δόμηση στην κοινότητα Escobar της Επαρχίας του Μπουένος Άιρες, σχεδιασμένη από τους Torrado Arquitectos. Αποτελείται από 12 ιδιωτικές γειτονιές μονοκατοικιών που συνδέονται με ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, οι οποίες με τη σειρά τους επικοινωνούν με ένα μεγάλο οικολογικό αποθεματικό στις όχθες του ποταμού Lujan. Στην κεντρική, κοινή περιοχή, η ανάπτυξη περιλαμβάνει κτίρια μικτών χρήσεων μεσαίας πυκνότητας, όπου περιλαμβάνονται συλλογική κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, καθώς και σχολικές, ιατρικές και αθλητικές υποδομές. Κάθε μία από τις γειτονιές έχει ως κεντρικό κτίριο αναφοράς την έδρα ενός αθλητικού συλλόγου, όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση. Τα κλαμπ εξυπηρετούν μία σειρά από αθλήματα, περιλαμβάνοντας γήπεδα τένις, γήπεδο ποδοσφαίρου, πισίνα αναψυχής με βοηθητικό κτίριο για αποδυτήρια, διοίκηση, λέσχη και γυμναστήριο. Οι γειτονιές Marinas και Ceibos χρησιμεύουν ως τα πρώτα πρωτότυπα.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός προδιαγράφει ένα χωρικό και, ταυτοχρόνως, κατασκευαστικό σύστημα το οποίο δημιουργεί συλλογική ταυτότητα: Τα δημόσια κτίρια αποτελούν ένα σχεδιασμένο σύνολο με στοιχεία που μπορούν να ποικίλλουν, βρίσκοντας σε κάθε περίπτωση τη λογική τους θέση.

Το σύστημα αποτελείται από διαφορετικές, τυποποιημένες μονάδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου: οι γραμμικοί ημιυπαίθριοι-στοές, τα αίθρια και οι βεράντες εξυπηρετούν τα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τον προσανατολισμό και το τοπίο. Το κατασκευαστικό σύστημα από μεταλλικά στοιχεία μεγιστοποιεί την εξοικονόμηση των υλικών, μέσα από ένα δομικό πλέγμα τυποποιημένων προφίλ με εμφανείς στραντζαριστές μεταλλικές πλάκες. Τα στοιχεία πλήρωσης είναι διπλού τοιχώματος, με εκτεθειμένα τούβλα στο εξωτερικό, ενώ όλα τα κουφώματα είναι από αλουμίνιο, όπως και όλα τα μεταλλικά πλέγματα που επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό. Τα κτίρια είναι απολύτως ακριβή, έχουν ανάλαφρη και μετρημένη εντύπωση, ταυτόχρονα όμως παραμένουν ευέλικτα και απροσδιόριστα στη διαμόρφωσή τους, μεταβλητά, αρθρωτά και ανοιχτά.

Όλα τα δημόσια κτίρια αναδεικνύουν τις κατασκευαστικές τους λεπτομέρειες μέσα από το ματ λευκό χρώμα που υποδέχεται το φως του ήλιου δημιουργώντας λεπτές σκιές, ενώ ταυτοχρόνως έχει καλή βιοκλιματική λειτουργία καθώς απομακρύνει τη θερμότητα. Τα μεταλλικά φέροντα στοιχεία, οι τούβλινες και αλουμινένιες επιφάνειες πλήρωσης καθώς και τα κουφώματα βάφονται στην ίδια απόχρωση του λευκού, ώστε να επιτρέπουν στο φυσικό τοπίο να γεμίζει με όλα του τα χρώματα και τις υφές τα στρατηγικά τοποθετημένα δομικά κενά, μέσα από αρχιτεκτονικά «κάδρα» και στις τρεις διαστάσεις, τα οποία ξεχωρίζουν έντονα. Το λευκό γίνεται στοιχείο της ταυτότητας ολόκληρης της νέας πόλης, υποδηλώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα έρχεται σε αντίθεση με τις ιδιωτικές κατοικίες οι οποίες προοδευτικά θα γεμίσουν τις γειτονιές.

Αν και η αρχιτεκτονική εντύπωση της νέας πόλης μοιάζει «διεθνής», είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένη με τον τόπο απ’ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Πέρα από την προφανή συμμετοχή του τοπίου στην αρχιτεκτονική σύνθεση, μέσα από τα στρατηγικά προσανατολισμένα κτίρια που αφήνουν τη φύση της Αργεντινής να περνά -κυριολεκτικά- από μέσα τους, η επιλογή των μεταλλικών τυποποιημένων στοιχείων παραπέμπει σε καινοτομίες συνδεδεμένες με την Αμερικανική ήπειρο, όπως τα Case Study Houses στη Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’50, που έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχα πειράματα οργανωμένης δόμησης που είχαν γίνει στην Ευρώπη λίγο νωρίτερα και είχαν ως βασικό τους υλικό το μπετόν και άλλα προϊόντα του τσιμέντου. Τέλος, η έντονη ρυθμικότητα και γραμμικότητα των κτιρίων ταιριάζει με τις απέραντες επίπεδες εκτάσεις στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, που προσκαλούν για μια ζωή στον εξωτερικό χώρο, σε άμεση επαφή με τη φύση.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Torrado Arquitectos

Φωτογράφηση: Fernando Schapochnik, Javier Agustin Rochas, Gustavo Sosa Pinilla